Можуть бути десятки мільйонів: Ткаченко про збитки культурної спадщини від підриву Каховської ГЕС

Можуть бути десятки мільйонів: Ткаченко про збитки культурної спадщини від підриву Каховської ГЕС

Укрінформ
Збитки для культурної спадщини внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС можуть сягнути десятків мільйонів гривень.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

“Я думаю, що збитки культурній спадщині внаслідок підриву російськими військовими Каховської ГЕС сягають десятків мільйонів гривень. Я не знаю точно, ми можемо лише здогадуватись з тієї інформації, яка нам доступна. Мова навіть не про гроші, мова про терористичний акт росіян, який завдав шкоди не тільки культурі, а й людям, екології. Нам доведеться виправляти цю ситуацію роками”, - зазначив Ткаченко.

Читайте також: На Херсонщині через підрив Каховської ГЕС з курганів вимиваються історичні артефакти

Він зауважив, що значна частина підтоплених культурних об'єктів розташована на тимчасово окупованій території. Серед цих об'єктів є мистецькі школи, центри культурних послуг, клуби, бібліотеки і, навіть, два музеї.

За його словами, на території, яка контролюється Україною, кілька закладів підтоплено.

Читайте також: Поліція виставила понад 80 постів у регіонах, які постраждали через підрив Каховської ГЕС

“Серед тих об'єктів, які надзвичайно важливі як об'єкти культурної спадщини, будинок-музей художниці Поліни Райко, Олешківська Січ, фортеця Тягин - місце, яке присвячено відзначенню 500-річчя від першої згадки про козацтво”, - наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС у Херсонській та Миколаївській областях у зону ризику потрапили 147 закладів культури та мистецької освіти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-