На Сущенка продовжують тиснути, пропонуючи визнати провину - адвокат

На Сущенка продовжують тиснути, пропонуючи визнати провину - адвокат

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

На Сущенка продовжують тиснути, пропонуючи визнати провину - адвокат

07.12.2017 15:21

На власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, заарештованого у Москві, продовжують чинити психологічний тиск з метою домогтися визнання провини.

Про це адвокат Марк Фейгін повідомив кореспонденту Укрінформу.

"У п'ятницю на ознайомленні з великим шостим томом справи, ймовірно, побачуся із Романом Сущенком. Тоді ж візьму участь в жеребкуванні адвокатів на відвідування підзахисних у СІЗО Лефортово наступного тижня. Також можу сказати, що на Романа Володимировича продовжують чинити психологічний тиск, пропонуючи визнати провину", - сказав Фейгін.

У Конгресі США нагадали про справу Сущенка

06.12.2017 18:45

Співголова Українського кокусу Конгресу США конгресвумен Марсі Каптур висловила занепокоєння у зв'язку з тиском на журналістів-шукачів правди в Росії, нагадавши в тому числі про незаконне ув'язнення кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це законодавець написала на офіційній Тwitter-сторінці.

"Мої колеги та я залишаємося стурбованими переслідуваннями і затриманнями журналістів російською владою не через злочини, а через пошук правди. Свобода преси є фундаментальним принципом демократії", - підкреслила Каптур.

Вона також долучила до свого допису заяву Українського кокусу Конгресу США, оприлюднену раніше, у якій звертається увага на незаконне затримання в Москві журналіста  Сущенка.

"Неправомірне поводження з журналістами, такими як Роман Сущенко, є частиною більшої тенденції політично мотивованих переслідувань та порушення основних прав людини російською владою. Ми приєднуємося до міжнародної спільноти і закликаємо до їх швидкого звільнення", - йдеться у заяві.

Документ підписали члени Палати представників США Марсі Каптур, конгресмен-республіканець від штату Меріленд Енді Гаріс, демократ Сандер Левін і республіканець від штату Пенсільванія Браян Фіцпатрік.

НСЖУ та омбудсмен запустили кампанію солідарності із Сущенком і Семеною

04.12.2017 17:31

Національна спілка журналістів спільно із уповноваженим ВР з прав людини Валерією Лутковською розпочинає міжнародну кампанію солідарності із українськими журналістами, які з політичних мотивів незаконно утримуються в місцях несвободи в Росії - Романом Сущенком і Миколою Семеною.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив НСЖУ Сергій Томіленко.

«НСЖУ звертатиметься до наших партнерів - національних професійних журналістських об'єднань, які входять до складу Європейської та Міжнародної федерацій журналістів, інформуватиме про ситуацію щодо журналістів-заручників та закликатиме, аби іноземні журналісти зверталися до урядів своїх країн, щоб ті тисли на Росію заради звільнення Романа Сущенка (арештований у Москві) та Миколи Семени (засуджений у Криму). Також інформуватимемо про ситуацію з порушення прав Олега Сенцова», - йдеться у повідомленні.

При цьому, уточнив Томіленко, НСЖУ використовуватиме зрозумілу в цивілізованому світі аргументацію - офіційний висновок омбудсмена, що і Сущенко, і Семена, і Сенцов є заручниками РФ і «постраждали винятково через свої тверді переконання та любов до України».

Посольство у Франції докладає максимум зусиль для звільнення Сущенка - посол

01.12.2017 20:12

Посольство України у Франції докладає всіх зусиль для звільнення незаконно заарештованого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка й готове надалі робити все можливе для цього, в тому числі порушувати це питання на майданчиках різного рівня.

Про це заявив посол України у Франції Олег Шамшур в інтерв’ю Укрінформу.

"Особисто з Романом Сущенком ми познайомилися під час його роботи у Парижі, він активно висвітлював події, що відбувалися в Посольстві чи за нашою участю, в культурно-інформаційному центрі. Ми знаємо Романа як дуже професійну, чесну, патріотичну людину. Коли його заарештували, звичайно, ми всі були шоковані", - зазначив дипломат.

Він наголосив, що для звільнення Сущенка вже вжито важливих і дієвих кроків, вони робитимуться й надалі.

"Зі свого боку ми готові й надалі робити все можливе для того, щоб він якнайшвидше вийшов на свободу. Дійсно, спільними зусиллями вже зроблено немало. Важливо, що доля Романа Сущенка обговорювалася на найвищому рівні – під час візиту Президента України Петра Порошенка до Франції", - сказав Шамшур.

Він вказав, що важливим є те, що "у Франції пам’ятають про Романа Сущенка, виступають за його звільнення" та розповів про останній візит до Парижа дружини Сущенка Анжеліки.

"Під час візиту Анжеліка Сущенко мала зустрічі з парламентаріями, високопосадовцями МЗС, зокрема з послом із прав людини Міністерства закордонних справ Франції Франсуа Крокетом. Ми зі свого боку будемо й надалі порушувати питання звільнення українського журналіста Романа Сущенка на майданчиках всіх рівнів: від публічних заходів до офіційних зустрічей", - сказав глава українського диппредстваництва.

Він додав, що зустріч із сім’єю Сущенка показала йому, наскільки непросто витримувати те, коли справа не залежить від доказів невинуватості, правди, а залежить від інших міркувань.

"Коли нещодавно мав нагоду знову зустрітися з дружиною Романа, зрозумів – наскільки важкою для його рідних є ситуація. Коли, з одного боку, розумієш, що людина невинувата, і це можна довести, але, з іншого боку, усвідомлюєш – скільки не доводь, рішення залежатиме не від правди, а від інших міркувань", - зазначив Шамшур.

Сущенко: не визнаю вини і не погоджуюся з обвинуваченнями

29.11.2017 17:34

Адвокат Марк Фейгін оскаржив продовження арешту своєму підзахисному, незаконно заарештованому в Москві українському журналісту Роману Сущенку. 

Про це Фейгін повідомив у Тwitter.

"Подана апеляційна скарга на рішення щодо продовження строку тримання під вартою до 30 січня 2018 року", - написав він.

Також Фейгін розмістив фото заяви Сущенка у зв'язку з тиском, який чиниться у його справі.

"Закликаю вас звернути увагу на жахливі наміри позбавити мене права на справедливий захист", - написав Сущенко.

За його словами, російська влада вдалась до сумнівних послуг провокаторів, шахраїв та зрадників України.

"За кілька тижнів, місяців до початку судових засідань, такий сценарій позбавлення мене кваліфікованого юридичного захисту має всі ознаки реальності", - написав Сущенко.

Він також підкреслив, що не погоджується із висунутими проти нього обвинуваченнями.

"Наперекір чотирнадцяти місяцям безперервного морального та психологічного тиску в умовах лефортовської буцегарні, я не визнаю вини і не погоджуюсь з висунутими обвинуваченнями", - наголосив журналіст.

Крім того, Сущенко направив листи на захист Фейгіна в низку міжнародних правозахисних, урядових та неурядових організацій. 

Найкращий день у житті: сину Сущенка дозволили поговорити з батьком

27.11.2017 20:03

Син незаконно утримуваного у Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка Максим поговорив по телефону із батьком, який перебуває у московському СІЗО "Лефортово".

Про це в понеділок повідомив у Twitter адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Макс Сущенко поговорив сьогодні із батьком по телефону. 10 хвилин з в'язниці "Лефортово". Сказав, що це найкращий день у його житті!", - написав адвокат.

МЗС закликає світ зробити все можливе для звільнення Сущенка

27.11.2017 15:31

МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Московського міського суду продовжити на 2 місяці термін тримання під вартою українського журналіста Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії за сфальсифікованими обвинуваченнями.

Про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

"Суд вкотре відмовив захисту у зміні запобіжного заходу щодо Романа Сущенка на інший, не пов’язаний з триманням під вартою, що свідчить про тиск на нього та упередженість російських судових органів. Закритий режим судового засідання, відхилення судом клопотання про допуск консула до участі в судовому засідання як громадського захисника, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом Російської Федерації, підтверджують цілеспрямований політичний характер справи проти Романа Сущенка", - зазначає МЗС.

З огляду на це у відомстві закликали світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції та представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вжити всіх можливих правових та політичних заходів з метою звільнення та повернення в Україну громадянина України журналіста Романа Сущенка.

Мосміськсуд продовжив арешт Роману Сущенку ще на два місяці

27.11.2017 11:47

Засідання у справі, як і всі попередні, пройшло в закритому режимі. Українських журналістів і консула України пустили в зал засідання лише на оголошення вердикту.

«Продовжити термін тримання під вартою Сущенка Романа Володимировича на два місяці - всього до 16 місяців, до 13 січня 2018 року», - зачитав рішення суддя Суворов.

Після його оприлюднення адвокат Марк Фейгін заявив, що суддя обмовився і в судовій ухвалі зазначено 30 січня.

Російські слідчі хочуть ще на два місяці продовжити арешт Сущенку

24.11.2017 17:19

Московський міський суд вранці 27 листопада розгляне клопотання слідства про продовження терміну утримання під вартою незаконно заарештованого українського журналіста Романа Сущенка на два місяці.

Про це написав його адвокат Марк Фейгін на своїй сторінці в Facebook.

"У понеділок, 27 листопада, в Мосміськсуді, о 9.30 буде розглянуто клопотання слідства про продовження терміну утримання під вартою Роману Сущенку на два місяці", - йдеться в повідомленні.

США офіційно виступили на захист Сущенка в ОБСЄ

23.11.2017 22:17

Офіційний представник США при ОБСЄ Гаррі Каміан у четвер виступив на засіданні постійної Ради ОБСЄ у Відні, наголосивши на безпідставності звинувачень РФ проти журналіста Укрінформу Романа Сущенка та закликавши Москву негайно звільнити українського журналіста.

Текст заяви наводиться на офіційному сайті Місії США при ОБСЄ.

"Росія затримала десятки українців за різних безпідставних приводів. Сполучені Штати глибоко стурбовані тим, що московський суд може присудити журналісту Роману Сущенку до 20 років позбавлення волі за сфабрикованими обвинуваченнями у шпигунстві. Ми закликаємо Росію зняти ці звинувачення", - заявив представник США.

Він зауважив, що Сполучені Штати також стежать за справами Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких засудили в травні 2016 року за звинуваченнями у фальшивому "тероризмі". "Ми закликаємо Росію повернути обох чоловіків до України", - наголосив американський дипломат.

Водночас, він звернув увагу на політично мотивоване переслідування кримських татар та інших, що виступають проти окупації Криму. У цьому зв'язку керівник Місії США згадав про засудження на півострові академіка Дмитра Штибликова за звинуваченням у саботажі.

"Сполучені Штати закликають Росію виконувати свої міжнародні зобов'язання, включаючи зобов'язання перед ОБСЄ, поважати суверенітет й територіальну цілісність України", наголосив представник Місії США.

Члени Українського кокуса Конгресу США закликали звільнити Сущенка

22.11.2017 09:46

Співголови Українського кокуса Конгресу США (Congressional Ukraine Caucus) закликали до швидкого звільнення незаконно заарештованого у Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляється на сайті конгресмена-демократа від штату Огайо Марсі Каптур.

"Свобода преси є фундаментальним принципом демократії, прозорості та верховенства права. Неправомірне поводження з журналістами, такими як Роман Сущенко, є частиною більшої тенденції політично мотивованих переслідувань та порушення основних прав людини російською владою. Ми приєднуємося до міжнародної спільноти і закликаємо до їх швидкого звільнення", - йдеться у заяві.

Сущенко розраховує на підтримку Франції у питанні свого звільнення - Le Monde

21.11.2017 13:16

Впливове французьке видання Le Monde пише, що протиправно ув’язнений у Росії журналіст Укрінформу Роман Сущенко розраховує на підтримку вищого політичного керівництва Франції у питанні свого звільнення.

Про це йдеться у публікації видання.

"Ув'язнений у Росії український журналіст Роман Сущенко сподівається на підтримку Франції", - пише автор матеріалу Бенуа Віткін, який у середині листопада зустрівся з Анжелікою Сущенко, дружиною Романа.

Як розповіла Анжеліка, її чоловік зазнає шаленого "психологічного тиску" з боку ФСБ, а його відвідування членами родини є дуже обмеженими.

За словами дружини журналіста, це робиться для того, щоб Роман під тиском підписав зізнання, що він "шпигун".

Le Monde нагадує, що Романа Сущенка затримало російське ФСБ у Москві 30 вересня 2016 року. Відтоді журналіст Укрінформу, який працює в агентстві з 2002 року та був власкором у Парижі з 2010-го, перебуває у СІЗО "Лефортово".

"Його тримають як заручника... Мій десятирічній син не бачив свого батька вже більше року", - розповіла французькій газеті Анжеліка Сущенко.

Видання нагадує, що Роман є одним із кількох десятків українських громадян, які стали заручниками в Росії та на території Криму.

"Але в умовах відсутності прямих контактів між Києвом і Москвою, за винятком мирних переговорів у Мінську, родина журналіста і українське керівництво хочуть зробити ставку на французьку карту. І звільнення кримських татар дозволяє сподіватися на таку перспективу, коли домовленість про це була досягнута шляхом прямих переговорів турецького президента Таїпа Ердогана", - пише автор матеріалу.

Газета також цитує думку Марка Фейгіна, адвоката Сущенка, який наголошує на відсутності сподівань на справедливість російської судової системи.

"Відтак ми можемо лише покладатися на дипломатичні процеси та на можливий обмін ув’язненими", - заявляє правозахисник.

Фейгін нагадав, що перша леді Франції Бріджит Макрон висловила у листі підтримку Анжеліці Сущенко та пообіцяла сприяти звільненню Романа.

Сущенко надіслав нові малюнки з "Лефортово"

21.11.2017 11:55

Український журналіст Роман Сущенко, якого вже більше року незаконно утримують в РФ, надіслав два малюнки із московського СІЗО "Лефортово".

Про це Укрінформу повідомила його донька Юлія Сущенко.

"Вчора під час зустрічі батько розповів, що надіслав нам серію нових малюнків, однак ми їх ніяк не могли отримати через довготривалу перевірку на цензуру. А сьогодні я отримала три нових листи, датовані травнем, червнем та серпнем. На мій подив, у конвертах також були два малюнки - французького міста Сен-Мало та італійського Перуджа", - розповіла вона.

За словами доньки Сущенка, для створення зображень він використовував папір, чорну кулькову ручку, чорний чай, лушпиння цибулі та кетчуп.

Наявність держтаємниці у "справі Сущенка" заважає у захисті - адвокат

20.11.2017 21:21

Наявність у справі незаконно утримуваного в РФ українського журналіста Романа Сущенка держтаємниці значно ускладнює роботу захисту, зокрема у разі потреби проведення незалежної експертизи.

Про це заявив адвокат Марк Фейгін в інтерв'ю Укрінформу.

"Ось уявіть, мені треба зібрати докази невинуватості. Слідство вважає, що в якихось місцях розмов використовувалася "езопівська мова", алегоричність. Я вважаю, що ні. Хто може вирішити цю суперечку? Експертиза. Незалежна експертиза! Але де я візьму в цій справі незалежну експертизу, якщо потрібна людина з допуском до держтаємниці? А це люди, так чи інакше пов'язані з ФСБ", - відзначив Фейгін.

Крім того, підкреслив адвокат, не можна копіювати матеріали слідства, і це також ускладнює роботу.

При цьому Фейгін заявив, що вже уявляє у загальних рисах тактику захисту, особливості подання доказів невинуватості на суді по справі Сущенка. "Але ж знову - суд буде закритий для громадськості. Так що процесуальна сторона залишиться невідома публіці. Тому нагадую, що результат кейса вирішуватимуть не російський суд, тим більше у цих умовах закритості, а політичні домовленості", - резюмував адвокат.

В українського журналіста Сущенка у Лефортово погіршується зір — дружина

20.11.2017 20:14

У незаконно утримуваного в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка погіршується зір, оскільки в СІЗО погане освітлення.

Про це розповіла дружина журналіста Анжеліка Сущенко після побачення з чоловіком, повідомляє DW.

"Він тримається бадьоро. Сказав, що у нього все нормально. Єдине, що у нього падає зір. Він багато читає, а світло там (у СІЗО - ред.) не дуже добре", - сказала Анжеліка Сущенко.

Вона також зазначила, що сім'я не зможе бути присутньою на засіданні суду, де розглядатиметься питання про чергове продовження арешту Сущенка.

Адвокат Сущенка розповів, як підтримує "необхідний градус інтересу" у США

20.11.2017 19:22

В апараті спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера знають про долю незаконно утримуваного в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін, розповідаючи про недавню поїздку у Вашингтон.

«Не секрет, що ми з моїм підзахисним писали листа (спецпредставникові Держдепартаменту США з питань України - ред.) Курту Волкеру. І точно знаю, що він дійшов до адресата. Тобто, в апараті Волкера про долю Романа знають і його кейсом займаються», - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що у Вашингтоні провів із цього приводу зустрічі в правозахисному комітеті Хельсінкі Конгресу США, в Комісії Конгресу США з прав людини імені Тома Лантоса, розповів про обставини справи Сущенка представникам українського корпусу в Конгресі США. Серед персоналій адвокат назвав, зокрема, конгресмена від Каліфорнії Карен Басс, що керує підкомітетом з прав людини в Міжнародному комітеті Конгресу США.

За словами Фейгіна, «нинішня адміністрація, у тому числі Держдепартамент, не так активно реагує на питання, пов'язані з правозахистом», тому особливо важливо докладати додаткових зусиль (поїздки, переговори, зустрічі), щоб питання звільнення українських політв'язнів у РФ залишалися на порядку денному. «Треба постійно підтримувати необхідний градус інтересу», - підкреслив адвокат.

ФСБ намагається "змалювати" із Сущенка якогось Бонда - адвокат

20.11.2017 13:24

Обвинувачення журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в Росії підозрюють у шпигунстві, грунтується на двох зустрічах з однією людиною та епізодичному спілкуванні в інтернеті.

Про це розповів адвокат українця Марк Фейгін, повідомляє DW.

"Справа містить державну таємницю, але є деякі цікаві факти. Втім, вони не мають доленосної ролі. Основна фабула зводиться до двох епізодів спілкування Романа Сущенка з однією і тією ж людиною, а також епізодичному спілкуванні в інтернеті", -  зазначив Фейгін.

Він також додав: "За версією слідства, він (Сущенко - ред.) намагався з'ясувати питання можливого вторгнення Росії в Україну. Нічого більше. Із заяв ФСБ складалося враження, що він Джеймс Бонд, який брав участь у перестрілках, спускався на парашуті, і тут відбувається якась підпільна війна спецслужб. Але там нічого такого немає".

За словами адвоката, основний суд у цій справі має відбутися в січні, але залежатиме від графіку суду та новорічних свят. Родину журналіста на засідання суду не пустять. "В ньому можуть брати участь тільки учасники процесу: обвинувачення, захист, сам підзахисний та охорона", - наголосив Фейгін.

Дружина і дочка Сущенка побували на побаченні з журналістом в московському СІЗО

20.11.2017 11:08

«Закінчилося побачення у Сущенка...», - написав у Twitter адвокат журналіста Марк Фейгін, опублікувавши фото дружини Сущенка Анжели і його доньки Юлії біля входу в СІЗО.

У неділю Фейгін повідомляв, що до Сущенка прилітають на побачення дружина з донькою, напередодні «суду», де його збираються засудити до 20 років ув’язнення за нібито «збір інформації про можливе вторгнення Росії в Україну» влітку-восени 2016-го. 

Роману Сущенку дозволили побачення з дружиною і дочкою - адвокат

13.11.2017 15:33

«20 листопада українському журналісту Роману Сущенку дозволено чергове побачення з дружиною та донькою у в'язниці Лефортово. Можливо, останнім до початку суду по суті», - написав адвокат Марк Фейгін у своєму Facebook.

Справа Сущенка: МЗС назвав рішення суду Москви "апробованим сценарієм РФ"

10.11.2017 17:02

У Міністерстві закордонних справ України вважають сьогоднішнє рішення московського суду відхилити скаргу захисту журналіста Укрінформу Романа Сущенка на продовження терміну його арешту "апробованим сценарієм Росії" та заявляють, що продовжують боротися за звільнення українця.

Про це написала у Twitter речниця МЗС Мар'яна Беца.

"Апробований сценарій РФ. Політично вмотивована справа. Боремось далі за звільнення Романа Сущенка", - зазначила вона.

ФСБ упевнена, що Сущенко збирав дані про російське вторгнення в Україну - адвокат

10.11.2017 12:33

"Справу відносно українського журналіста Романа Сущенка закінчено. Ми ознайомилися з 2 томами із десяти. За версією ФСБ, Роман збирав інформацію про вторгнення російських військ в Україну", - написав у Facebook адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін.

Московський суд залишив Сущенка за гратами

10.11.2017 10:59

Московський міський суд сьогодні, 10 листопада відхилив скаргу захисту на продовження терміну арешту незаконно утримуваного в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це адвокат Марк Фейгін написав у twitter.

"Скарга відхилена. Сущенка залишили під вартою", - йдеться у повідомленні.

Дружина Сущенка зустрілася з французькими парламентаріями

10.11.2017 09:43

Дружина незаконно утримуваного у РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Анжеліка зустрілась у Парижі з членами Групи дружби «Франція-Україна», депутатами Національних зборів Франції на чолі з Валерією Фор-Мунтян.

Під час розмови йшлося про перспективи звільнення журналіста, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час зустрічі були обговорені можливі спільні дії, спрямовані на звільнення власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка, або щонайменше поліпшення умов його ув’язнення та дотримання щодо нього фундаментальних прав людини, які, за багатьма ознаками, наразі є порушеними», - повідомило Посольство України у Франції, яке виступило організатором зустрічі.

Московський суд розгляне апеляцію на продовження арешту Сущенку

09.11.2017 18:41

Московський міський суд вранці 10 листопада розгляне апеляцію захисту на продовження терміну утримання під вартою незаконно утримуваного журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу адвокат Марк Фейгін.

"Оскарження терміну продовження арешту Романа Сущенка відбудеться у п'ятницю об 11.00 у Мосміськсуді (у 10.00 за Києвом - ред.)", - сказав Фейгін.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

За словами адвоката Фейгіна, терміни закінчення слідства поки що не відомі, так що вихід на розгляд справи у суді по суті затримується. Говорити докладніше про "докази", що надаються слідством, захист не може, оскільки справа засекречена ФСБ.

У Брюсселі дружина Сущенка закликала світ сприяти звільненню політв’язнів Кремля

07.11.2017 16:58

Боротьба за звільнення українських політв'язнів – це висока місія не лише для нашого народу, а й для всієї цивілізованої Європи.

На цьому наголосила Анжеліка Сущенко, дружина протиправно ув’язненого російським режимом журналіста Укрінформу Романа Сущенка у своєму виступі на форумі високого рівня Світового конгресу українців у вівторок у Брюсселі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Боротьба за звільнення українських політв'язнів – це висока місія не тільки для нашого народу, а й усієї цивілізованої Європи, в якій цінності свободи і прав людини є важливішими за політичну кон'юнктуру. Боротьба за одного в'язня – це боротьба за права і гідність усіх європейців", - заявила дружина ув’язненого у Москві українського журналіста.

Сущенко наголосила, що "безпосередньо зараз, в ці хвилини, тисячі патріотів в окопах на Донбасі захищають від варварської агресії суверенітет України".

"Сотні з них опинилися у полоні, а десятки – стали політичними заручниками Кремля", - сказала дружина Романа Сущенка.

Вона нагадала, що для її чоловіка, українського журналіста, "на довгий рік домом стала похмура сталінська в'язниця "Лефортово".

"У цьому, на мою думку, є символ випробувань не тільки для нас, близьких Романа, а й усієї України. Війна прийшла в нашу сім'ю, як і в кожну в Україні, щоб дати нам урок, якою високою є ціна свободи і незалежності", - наголосила Анжеліка Сущенко.

Вона подякувала за підтримку Президенту України Петру Порошенку, представникам українського уряду, друзям України в усьому світі, Європейському Союзу, Європарламенту, депутатам законодавчої інституції ЄС, Раді Європи, НАТО, багатьом урядам та неурядовим організаціям.

"Також хочу висловити слова подяки пані Бріджит Макрон, першій леді Франції. Я вдячна за реакцію на мій лист про допомогу і підтримку", - сказала Сущенко.

Зі словами вдячності вона також згадала президента Франції Еммануеля Макрона та федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель, а також російського адвоката, захисника українських політв'язнів Марка Фейгіна.

"Ми віримо в нашу перемогу", - переконана Анжеліка Сущенко.

Учасники форуму оплесками привітали її та висловили слова підтримки. Багато з присутніх одягнули футболки із зображенням Романа.

Сущенку не віддають листи: за п'ять місяців - лише 5 із 56

21.10.2017 11:08

Незаконно заарештованому в Москві українському журналісту Роману Сущенко в період з кінця травня по жовтень віддали лише п'ять із 56 зареєстрованих в СІЗО "Лефортово" листів.

Про це Укрінформу повідомила його донька Юлія Сущенко.

"За період з 29 травня по 12 жовтня батько отримав тільки п'ять листів, хоча всього їх в СІЗО за цей час зареєстрували 56. Тобто не видали на руки 51 лист", - зазначила вона.

Україна в ООН закликала Росію звільнити Сущенка

21.10.2017 02:14

Українська делегація в ООН засудила незаконне ув'язнення журналіста Укрінформу Романа Сущенка в Росії та виступила із закликом про його негайне звільнення, нагадавши також про утиски інших журналістів на окупованих Росією українських територіях.

Про це заявив у п'ятницю на засіданні Четвертого комітету ГА ООН перший секретар Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Ми засуджуємо жорстоке переслідування Росією українського журналіста Романа Сущенка в Москві, який був кинутий за грати за сфабрикованими звинуваченнями. Ми вимагаємо від Росії негайного звільнення пана Сущенка", - наголосив представник України.

Він також нагадав про переслідування та репресії російською владою інших журналістів, які виступають проти агресії РФ, у тому числі в окупованому Криму. "Останній такий випадок трапився з кримським журналістом Миколою Семеною, який отримав у вересні умовний термін позбавлення волі на два з половиною роки та заборону на ведення журналістської діяльності протягом трьох років за сфабрикованими звинуваченнями", - зауважив український дипломат.

У цьому зв'язку він наголосив на важливості для міжнародної спільноти й надалі утримувати в центрі уваги питання, пов'язані з наступом на свободу ЗМІ на окупованих територіях України, та оперативно реагувати на всі атаки проти вільних медіа.

Про справу Сущенка нагадають у Франції та США

20.10.2017 21:55

Адвокат Марк Фейгін, який захищає українських політв'язнів Романа Сущенка та Ільмі Умерова, повідомив, що вирушає в ділову поїздку в США. Анжеліка Сущенко тоді ж поїде у Францію.

Про це Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У п'ятницю я вилітаю до Вашингтона на двотижневий діловий візит у США. Там буде багато важливих зустрічей – у Конгресі, у Сенаті, а також з представниками апарату Курта Волкера. Буду інформувати про справи Сущенка та Умерова", - сказав Фейгін.

Він нагадав про важливість цих дій, оскільки в умовах політично мотивованого російського правосуддя позитивного результату можна досягти лише за умови міжнародного тиску на Кремль.

Адвокат також повідомив, що Роман Сущенко і його близькі написали ще кілька нових листів політичним і громадським діячам світу. "Також хочу сказати, що паралельно з моєю поїздкою у США дружина Романа Анжеліка Сущенко вирушить до Франції, де у неї теж буде ряд важливих зустрічей", - зазначив Фейгін.

Адвокат Сущенка сказав, коли оскаржать арешт 

20.10.2017 21:39

Адвокат Марк Фейгін, який захищає незаконно затриманого у Москві українського журналіста Романа Сущенка, назвав терміни судових дій щодо тримання його підзахисного під вартою.

Про це Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Нагадаю, що термін утримання Сущенка під вартою закінчується 30 листопада. На початку другої половини листопада президія Московського міського суду розгляне моє оскарження цього рішення. А десь за тиждень до закінчення строку тримання відбудеться засідання про продовження арешту", - сказав Фейгін.

Він припускає, що тримання під вартою буде продовжено ще на два місяці.

Адвокат: слідство у справі Сущенка завершили, усього – 10 томів

20.10.2017 18:39

Слідство у справі Романа Сущенка закінчене. Адвокат Марк Фейгін і його підзахисний почали ознайомлення з десятьма томами справи.

Про це Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Нам з Романом Володимировичем заявили про закінчення слідства. Справа складається з 10 томів - процесуальні, оперативні матеріали. Детальніше говорити не можу, оскільки на справі – гриф держтаємниці. Ми з моїм підзахисним зараз вивчаємо другий том", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що остаточно тактику захисту вироблятиме із Сущенком після ознайомлення з усім масивом даних. "Але хочу уточнити, що в головному наша позиція незмінна. Сущенко не визнає провини. І сьогодні він знову відмовився давати на себе свідчення, посилаючись на 51 статтю", – зазначив адвокат.

Клімкін просить представника ОБСЄ сприяти звільненню Сущенка

20.10.2017 18:39

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (ПЗМІ) Арлема Дезіра максимально використати свій мандат для сприяння звільненню утримуваних Росією журналістів Романа Сущенка, Миколи Семени та Станіслава Асєєва.

Про це він заявив під час зустрічі з Дезіром у п'ятницю, 20 жовтня, повідомляє прес-служба МЗС.

"Павло Клімкін закликав ПЗМІ максимально використати свій мандат для сприяння звільненню незаконно утримуваних Росією українських журналістів Р.Сущенка, М.Семени та С.Асєєва”, - йдеться в повідомленні.

***

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

18 травня в Мосміськсуді у скарзі на продовження тримання під вартою Сущенку було відмовлено.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-