Посольство у Франції докладає максимум зусиль для звільнення Сущенка - посол

Посольство у Франції докладає максимум зусиль для звільнення Сущенка - посол

Укрінформ
Посольство України у Франції докладає всіх зусиль для звільнення незаконно заарештованого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка й готове надалі робити все можливе для цього, в тому числі порушувати це питання на майданчиках різного рівня.

Про це заявив посол України у Франції Олег Шамшур в інтерв’ю Укрінформу.

"Особисто з Романом Сущенком ми познайомилися під час його роботи у Парижі, він активно висвітлював події, що відбувалися в Посольстві чи за нашою участю, в культурно-інформаційному центрі. Ми знаємо Романа як дуже професійну, чесну, патріотичну людину. Коли його заарештували, звичайно, ми всі були шоковані", - зазначив дипломат.

Він наголосив, що для звільнення Сущенка вже вжито важливих і дієвих кроків, вони робитимуться й надалі.

"Зі свого боку ми готові й надалі робити все можливе для того, щоб він якнайшвидше вийшов на свободу. Дійсно, спільними зусиллями вже зроблено немало. Важливо, що доля Романа Сущенка обговорювалася на найвищому рівні – під час візиту Президента України Петра Порошенка до Франції", - сказав Шамшур.

Він вказав, що важливим є те, що "у Франції пам’ятають про Романа Сущенка, виступають за його звільнення" та розповів про останній візит до Парижа дружини Сущенка Анжеліки.

"Під час візиту Анжеліка Сущенко мала зустрічі з парламентаріями, високопосадовцями МЗС, зокрема з послом із прав людини Міністерства закордонних справ Франції Франсуа Крокетом. Ми зі свого боку будемо й надалі порушувати питання звільнення українського журналіста Романа Сущенка на майданчиках всіх рівнів: від публічних заходів до офіційних зустрічей", - сказав глава українського диппредстваництва.

Він додав, що зустріч із сім’єю Сущенка показала йому, наскільки непросто витримувати те, коли справа не залежить від доказів невинуватості, правди, а залежить від інших міркувань.

"Коли нещодавно мав нагоду знову зустрітися з дружиною Романа, зрозумів – наскільки важкою для його рідних є ситуація. Коли, з одного боку, розумієш, що людина невинувата, і це можна довести, але, з іншого боку, усвідомлюєш – скільки не доводь, рішення залежатиме не від правди, а від інших міркувань", - зазначив Шамшур.

Читайте також: Генсеку ООН передали офіційний лист у справі Романа Сущенка

Як повідомлялося, нещодавно посол з прав людини МЗС Франції Франсуа Крокет заявив, що питання звільнення українців, які незаконно ув’язнені в Росії, має порушуватися на всіх рівнях: від офіційного до проведення публічних заходів.

ФСБ Росії 30 вересня 2016 року затримала в Москві власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки і висунувши обвинувачення у "шпигунстві".

Сущенко всі звинувачення відкидає. Українська сторона називає обвинувачення проти журналіста безпідставними і вимагає негайно його звільнити.

Суд у Москві продовжив арешт Сущенка до 13 січня 2018 року.

Фото: Vasily Maximov / AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-