З архіву: Томос, ООС, Антикорупційний суд і голодування Сенцова (2018)

З архіву: Томос, ООС, Антикорупційний суд і голодування Сенцова (2018)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

За ліком часу неоголошеної війни, 2018-го розпочався вже п'ятий не мирний для України рік... Про нові підступні обстріли з боку російсько-терористичних військ та жертви гібридного «перемир'я» ми дізнаємося щодня з гарячих новин, зі стрічки Укрінформу. 

Навіть така довгоочікувана подія, як надання українській православній церкві Томосу про автокефалію, перетворилася на ще одну «лінію фронту» – наразі з таким «гібридним військовим підрозділом Кремля», як Російська православна церква. Попри те, що й саме, трагічне для нас, приєднання української церкви до Москви в 1686 році було неканонічним, як зазначив нещодавно Вселенський Патріарх Варфоломій.

Окрім перспективи створення, що розуміється й як відновлення, Єдиної помісної української православної церкви, безперечною позитивістською надією нинішнього року став старт процедури утворення Вищого антикорупційного суду – нашого «білета» в успішне європейське майбутнє.

Безперечно, ми не здаємося, чимало робимо для миру, як звільнення заручників на Донбасі. Новий, 2018 рік зустріли вже вдома, у колі своїх родин 73 українських полонених, звільнених буквально за 4 доби перед тим...

Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко (праворуч) під час зустрічі звільнених із полону так званих
Президент України, Верховний Головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко (праворуч) під час зустрічі звільнених із полону так званих "Д/ЛНР" українців на території Міжнародного аеропорту "Харків", 27 грудня 2017 року

ВЕЛИКИЙ ОБМІН ЗАРУЧНИКАМИ

27 грудня 2017 року. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Українська сторона отримала 73 заручників, які перебували в полоні на окупованій частині Донбасу».

Довідково: Визволення заручників стало результатом обміну за попередньо обумовленою формулою «306 на 74», під час якого Україна передала бойовикам тих осіб, звільнення яких не суперечить законодавству. Це були 233 особи. Натомість – визволили 73-х українських полонених.

У результаті обміну з полону так званих “Д/ЛНР” вдалося звільнити військовослужбовців, які перебували в заручниках ще з 2014 року, пройшли Дебальцеве й захищали Донецький аеропорт. Серед звільнених з ОРДЛО українців були бійці батальйону «Кривбас» Микола Герасименко та Олександр Лазаренко, яких бойовики незаконно утримували ще з лютого 2015 року, після Дебальцевого. Це також представник Нацгвардії Євген Чуднєцов, якого бойовики засудили до 30 років, який зазнав страшних катувань у катівнях ОРДО. Серед звільнених були  й легендарні «кіборги» Олександр Морозов та Іван Ляса, які найдовше перебували в заручниках – ще з оборони Донецького аеропорту.

Крім того, вдалося звільнити військовослужбовців, які гідно і мужньо трималися у місцях неволі, – Олександра Олійника, Олексія Кодьмана, Олексія Кириченка, Олександра Каліна, яких бойовики схопили пораненими у період з кінця 2014 до початку 2016 під час найважчих бойових дій на фронті.

Звільнити вдалося й легендарного історика і релігієзнавця Ігоря Козловського, громадського активіста і волонтера Володимира Фомічова та інших.

Проте на окупованій території Донбасу в заручниках залишаються 103 українці, десятки – в тюрмах у Росії, ще 402 зникли безвісти.

Український фристайліст Олександр Абраменко, який здобув перемогу у фіналі змагань з лижної акробатики на XXIII Олімпійських іграх, у сноупарку
Український фристайліст Олександр Абраменко, який здобув перемогу у фіналі змагань з лижної акробатики на XXIII Олімпійських іграх, у сноупарку "Фенікс", Пхьончхан, Республіка Корея, 18 лютого 2018 року

УНІКАЛЬНА ЗОЛОТА МЕДАЛЬ УКРАЇНИ НА «БІЛІЙ» ОЛІМПІАДІ-2018

18 лютого 2018 року. УКРІНФОРМ. «Український фристайліст Олександр Абраменко став олімпійським чемпіоном XXIII Ігор у Пхьончхані (Республіка Корея)».

Довідково: У суперфіналі змагань із лижної акробатики Олександр Абраменко виконав стрибок Back Full-Full-Double Full – і набрав найкращу суму балів – 128,51. Срібну медаль здобув китаєць Цзя Цзунян (128,05 бала), «бронза» – в активі Іллі Бурова з команди «ОАР» (122,17).

Перемога Абраменка принесла Україні першу золоту медаль на «білій» Олімпіаді-2018 (вона ж стала, на жаль, і єдиною з нагород, здобутих українськими олімпійцями), а сам Олександр став першим олімпійським чемпіоном з України у фристайлі.

На щастя, Паралімпіада у Пхьончхані в медальному заліку завершилася для українців більш успішно. Паралімпійська збірна України посіла четверте місце за загальною кількістю нагород на XII зимових Паралімпійських іграх та шосте місце – у загальнокомандному заліку із результатом 7 золотих, 7 срібних і 8 бронзових медалей.

Порошенко прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення до Варфоломія
Порошенко прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення до Варфоломія

НАДАННЯ АВТОКЕФАЛІЇ УКРАЇНСЬКІЙ ПРАВОСЛАВНІЙ ЦЕРКВІ

22 квітня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Вселенський патріархат розпочинає процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві».

Довідково: 20 квітня під час поїздки до Стамбулу заступник глави Адміністрації Президента України Ростислав Павленко передав Вселенському патріарху Варфоломію звернення глави держави та ієрархів українських православних церков про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні, а також відповідну постанову ВРУ.

17 квітня Президент України заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні. Наступного дня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення, а 19 квітня Верховна Рада України ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

Слід зауважити, що це не перше звернення про надання автокефалії православній церкві в Україні. На початку листопада 1991 року митрополит Київський і всієї України Філарет, виступаючи з доповіддю на першому засіданні Собору Української православної церкви сказав, що Священний Синод вирішив скликати Собор, щоб обговорити питання про повну самостійність і незалежність нашої церкви, тобто автокефалію. Незалежна Україна, заявив Філарет, повинна мати незалежну церкву в союзі миру і любові з Російською православною церквою та з усіма помісними православними церквами. Розглянувши питання про автокефалію УПЦ, Собор прийняв «Постанову Собору УПЦ з питання повної самостійності УПЦ» і направив звернення до святішого патріарха Московського і всієї Русі Алексія Другого та Єпископату Російської православної церкви з проханням дарувати Українській православній церкві самостійність і незалежність та сприяти її визнанню східними патріархами і всіма помісними церквами. Рішення про автокефалію було розглянуто Архієрейським Собором РПЦ, але самостійність Українська православна церква, звичайно ж, не отримала.

Президент підписав указ про початок операції Об’єднаних сил
Президент підписав указ про початок операції Об’єднаних сил

ПОЧАТОК ОПЕРАЦІЇ ОБ'ЄДНАНИХ СИЛ

30 квітня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Президент України Петро Порошенко підписав Указ про початок операції Об'єднаних сил».

Довідково: Указ підписаний у прямому ефірі під час прес-конференції з нагоди зміни формату АТО на операцію Об'єднаних сил. Цим указом набрало чинності рішення Ради національної безпеки і оборони про скасування формату АТО (Антитерористичної операції на сході України), яка була запроваджена у квітні 2014 року.

Начальнику Генштабу Віктору Муженку Глава держави доручив здійснення стратегічного керівництва силами та засобами Збройних сил й інших складових сил оборони, залучених до проведення операції Об'єднаних сил на території Донецької та Луганської областей і забезпечити їх ефективну, жорстку координацію. Також у разі загострення ситуації Президент доручив залучати до складу Об'єднаних сил додаткові сили і засоби ЗСУ, всіх без винятку інших силових підрозділів.

Першому заступнику голови СБУ – керівнику Антитерористичного центру при Службі безпеки України Віталію Малікову було доручено організувати виведення з району проведення операції Об'єднаних сил оперативного складу штабу АТО та сил і засобів, що не увійшли до складу Об'єднаних сил, а також тих, що не залучаються до виконання заходів з ліквідації терористичних загроз.

Командувачу Об'єднаних сил генерал-лейтенанту Сергію Наєву Президент доручив організувати та забезпечити застосування зброї, залишаючи українським військовим право на відкриття вогню у відповідь. Керівникам усіх силових структур було доручено організувати і забезпечити підготовку в разі загострення ситуації додаткових сил і засобів до складу угруповання Об'єднаних сил.

Операція Об'єднаних сил – це комплекс заходів військового та організаційно-правового характеру, спрямованих на забезпечення національної безпеки та оборони, стримування і відсіч російської збройної агресії. Головна відмінність у проведенні військових операцій на Донбасі полягає у підпорядкованості. Якщо раніше Антитерористична операція проходила під загальним керівництвом Антитерористичного центру СБУ, зараз Операція Об'єднаних сил проходить під стратегічним керівництвом Генерального штабу Збройних Сил України. Командувачем Об'єднаних сил на Донбасі є генерал-лейтенант Сергій Наєв. Він прибув на Донбас ще 23 квітня. Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ є головним органом, якому будуть підпорядковані сили ЗСУ, Нацполіції, СБУ, Держприкордонслужби і всі, кого залучають до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях.

Український боксер, чемпіон світу за версією WBO Василь Ломаченко
Український боксер, чемпіон світу за версією WBO та WBA Василь Ломаченко

ВАСИЛЬ ЛОМАЧЕНКО – ЧЕМПІОН СВІТУ ЗА ВЕРСІЄЮ WBA У ЛЕГКІЙ ВАЗІ

13 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Українець Василь Ломаченко переміг у Нью-Йорку венесуельця Хорхе Лінареса, нокаутувавши його в 10-у раунді».

Довідково: Бій у новій для нього вазі складався для Ломаченка непросто. У 6-у раунді він навіть опинився у нокдауні. Однак, український боксер швидко оговтався, дещо змінив тактику і у 10-у раунді нокаутував суперника і таким чином став чемпіоном світу за версією WBA у легкій вазі.

Ломаченко став першим боксером, якому вдалося завоювати три чемпіонські пояси у різних вагових категоріях всього за 12 боїв, що є абсолютним рекордом у світі професійного боксу. Таким чином, Василь володіє титулами WBO в напівлегкій вазі та у другій напівлегкій вазі, і тепер – WBA у легкій вазі.

Політв'язень Олег Сенцов. Фото: MEDIAZONA
Політв'язень Олег Сенцов. Фото: MEDIAZONA

ГОЛОДУВАННЯ СЕНЦОВА

16 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українців, утримуваних в Росії та анексованому Криму».

Довідково: Український режисер та політичний в'язень Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у РФ. Сенцов повідомив адвокату, що готувався до цього кроку два місяці, відмовляючись від передач та фізично готуючи організм. Адвокат Дмитро Дінзе попередив підзахисного про всі можливі наслідки, зокрема, незворотні для здоров'я. Однак Сенцов заявив, що готовий померти, якщо вимоги не будуть виконані.

«Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і утримуваний у колонії м. Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування з 14 травня 2018 року. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв'язнів, які знаходяться на території РФ. Разом та до кінця! Слава Україні», – написав Сенцов у заяві.

31 травня український ув'язнений у РФ Олександр Кольченко також оголосив голодування з вимогою звільнити режисера Олега Сенцова. Проте 7 червня через погіршення стану здоров'я Кольченко припинив голодування.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебувала в Росії, але їй постійно відмовляли у зустрічах з українськими політв'язнями. Вона так і не змогла відвідати жодного з них, у тому числі й Олега Сенцова. Після приїзду до Києва Денісова заявила, що Сенцова з 8 червня годують сумішшю з невідомим складом і що від української сторони «приховують інформацію про наших громадян і про те, що зараз відбувається з Олегом Сенцовим».

22 червня адвокат Сенцова повідомляв, що у його підзахисного проблеми з нирками та серцем. Сенцов знаходиться у медичній частині. 

Наступного дня адвокат Дінзе знову відвідав Сенцова, після чого повідомив, що той дуже блідий, мало рухається, майже не встає з ліжка. Лікарі, за словами адвоката, кажуть, що в нього вже відмовляють рецептори.

На 6 липня український політв'язень Олег Сенцов голодує вже 54-й день і живий він чи ні – нам не відомо.

Українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова – до 20 років позбавлення волі.

Футболісти ФК «Реал Мадрид» (Іспанія) з кубком Ліги чемпіонів УЄФА після перемоги над ФК «Ліверпуль» (Англія) у фінальному матчі на НСК «Олімпійський». Київ, 27 травня 2018 року
Футболісти ФК «Реал Мадрид» (Іспанія) з кубком Ліги чемпіонів УЄФА після перемоги над ФК «Ліверпуль» (Англія) у фінальному матчі на НСК «Олімпійський». Київ, 27 травня 2018 року

ФІНАЛ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ СЕЗОНУ 2017-2018 РОКІВ

26 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Футболісти мадридського «Реала» перемогли 26 травня у Києві англійський «Ліверпуль» (3:1) у фінальному матчі Ліги чемпіонів сезону-2017/2018».  

Довідково: М'ячі на 70-тисячному НСК «Олімпійський» у іспанців забили Карім Бензема (51-а хвилина) та Гарет Бейл (64, 83); Садьйо Мане (55) – у мерсісайдців.

Зірковий іспанський клуб виграв Кубок чемпіонів вже 13-й раз і втретє поспіль – Лігу чемпіонів. Крім того, «вершкові» виграли сім останніх фіналів, у яких брали участь.

Поєдинок обслуговували арбітри із Сербії на чолі з 45-річним Милорадом Мажичем, четвертий рефері – Клеман Тюрпен (Франція).

Фінал футбольної Ліги чемпіонів сезону 2017-2018 років відбувся у Києві 26 травня. За порядком в українській столиці стежили 10 тисяч поліцейських та нацгвардійців.

Також у Києві напередодні фіналу Ліги чемпіонів запрацювали чотири фан-зони, дві з яких – для команд. Місце збору фанатів «Ліверпуля» було в парку Шевченка, уболівальників «Реала» – біля палацу «Україна».

Фан-зона на Контрактовій площі стала єдиним місцем, де матч «Реал»-«Ліверпуль» показували в прямому ефірі на величезному екрані, а головна фан-зона Києва – «Фестиваль чемпіонів» – знаходилася на Хрещатику (від Головпоштамту до ЦУМу).

У день фіналу футбольної Ліги чемпіонів аеропорт «Бориспіль» прийняв 52 тисячі 599 пасажирів, що є абсолютним рекордом в історії існування аеропорту. У день футбольного матчу додатково прибув 31 рейс з уболівальниками «Реала» – 6393 пасажири, 40 чартерних рейсів із фанатами «Ліверпуля» – 8822 уболівальники, 72 рейси ділової авіації (приватні джети), а також 3 рейси з офіційними делегаціями – король Іспанії, президент Габону та прем'єр-міністр Чехії. У той день аеропорт заробив понад 31 мільйон гривень чистого прибутку.

Табличка на стіні будівлі НАК
Табличка на стіні будівлі НАК "Нафтогаз України" на вулиці Богдана Хмельницького, 6, Київ, 4 березня 2018 року

НАФТОГАЗ ВИГРАВ ПОЗОВ ДО ГАЗПРОМУ

31 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма задовольнив ряд ключових вимог НАК «Нафтогаз України» у справі за позовом проти Газпрому щодо контракту на постачання газу до України від 2009 року».

Довідково: Також 31 травня Трибунал при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма передав сторонам процесу своє рішення, яким задовольнив низку ключових вимог НАК «Нафтогаз України». Зокрема, Трибунал задовольнив вимогу «Нафтогазу» про перегляд ціни на газ з урахуванням ринкових умов; Трибунал повністю відхилив вимоги «Газпрому» щодо принципу «бери або плати», а також Трибунал повністю скасував заборону на реекспорт газу.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» до «Газпрому» за позовом на транзит газу на суму 4,673 мільярда доларів США. Таким чином, за результатами двох арбітражів між компаніями на поставку і транзит газу, «Газпром» повинен доплатити НАК 2,56 мільярда доларів США.

«Газпром» направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу.

29 червня в Амстердамі (Нідерланди) пройшло слухання щодо намагань ПАТ «Газпром» ухилитися від виплат за рішенням Стокгольмського арбітражу в транзитній справі. Суд має ухвалити рішення до 13 липня.

Наприкінці травня «Нафтогаз» отримав від голландського судді дозвіл на арешт часток «Газпрому» в його голландських дочірніх компаніях та заборгованості цих дочірніх компаній. Шість із семи дочірніх компаній «Газпрому» в Голландії відмовилися співпрацювати з судовими виконавцями і надати інформацію про частки «Газпрому» в їхньому акціонерному капіталі. Протягом кількох останніх тижнів суди заарештували активи «Газпрому» в Швейцарії, Великобританії та Голландії. Був поновлений, зокрема, й арешт акцій Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG.

Президент України Петро Порошенко (у центрі) під час церемонії підписання Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» у рамках зустрічі зі студентами Української академії лідерства, Київ, 11 червня 2018 року
Президент України Петро Порошенко (у центрі) під час церемонії підписання Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» у рамках зустрічі зі студентами Української академії лідерства, Київ, 11 червня 2018 року

УТВОРЕННЯ ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

21 червня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Верховна Рада ухвалила закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Довідково: За ухвалення відповідного законопроекту № 8497 в цілому проголосувало 265 депутатів при мінімально необхідних 226.

Проект закону, як це зазначено у пояснювальній записці до нього, розроблено на виконання вимог Конституції, а також законів «Про Вищий антикорупційний суд» та «Про судоустрій і статус суддів» для започаткування діяльності Вищого антикорупційного суду. Також Парламент доручив Кабінету міністрів та Державній судовій адміністрації вжити заходів, пов'язаних з утворенням Вищого антикорупційного суду і реалізації закону.

26 червня Президент Петро Порошенко підписав закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду», а наступного дня закон було опубліковано в газеті «Голос України». З 28 червня закон набув чинності.

Згідно з законом, ВАС здійснюватиме правосуддя у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Законом також передбачено, що для встановлення відповідності кандидатів на посади суддів ВАС критеріям професійної етики, доброчесності тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Український плавець Андрій Говоров
Український плавець Андрій Говоров

НОВИЙ УКРАЇНСЬКИЙ СВІТОВИЙ РЕКОРД ІЗ ПЛАВАННЯ

2 липня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Український плавець Андрій Говоров встановив новий світовий рекорд на дистанції 50 м батерфляєм на змаганнях в Римі».

Довідково: Український плавець перевершив попередній рекорд на 16 сотих секунди, він проплив дистанцію за 22,27. На шляху до світового рекорду й перемоги Андрій Говоров обійшов чинного чемпіона світу Бена Прауда. Попереднє досягнення належало іспанцю Рафаелю Муньосу. Він установив свій рекорд ще в 2009 році, коли ще не були заборонені спеціальні плавальні костюми, які істотно впливали на швидкість. Їх заборонили в 2010 році.

Перед тим, 18 червня Андрій Говоров переміг на всіх трьох етапах змагань серії Mare Nostrum на дистанції 50 м батерфляєм. У фіналі українець встановив новий рекорд Mare Nostrum – 22,53 секунди. Попередній рекорд (22,69) теж належав йому.

26-річний Говоров є дворазовим чемпіоном юнацьких Олімпійських ігор у Сінгапурі, багаторазовим чемпіоном і призером чемпіонатів світу та Європи серед юніорів.

1
Володимир Балух. Фото: RFE/RL

«СУД» У КРИМУ ДАВ БАЛУХУ П'ЯТЬ РОКІВ КОЛОНІЇ

5 липня 2018 року. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «"Суд" окупаційної влади в Криму визнав українського політв’язня Володимира Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятора тимчасового тримання та засудив його до 5 років колонії й штрафу в 10 тисяч рублів».

Довідково: Таке рішення так званий «суддя» виніс із урахуванням попереднього вироку за нібито «зберігання боєприпасів», яким Володимира Балуха було засуджено до 3 років 7 місяців позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів. І то був уже другий "судовий процес" над Володимиром Балухом. Першим у серпні 2017 року в анексованому Криму Балуха засудили до 3,5 року ув’язнення. 

Володимир Балух оголосив голодування 19 березня на знак протесту проти сфабрикованої щодо нього справи. За час голодування він втратив 30 кілограмів ваги.

8 червня родичі українських політв’язнів Кремля уперше зустрілися з Президентом Петром Порошенком. На тій зустрічі, була, зокрема, й сестра Олега Сенцова. Президенту передали листа від кримського політв’язня Володимира Балуха, який на той момент голодував уже 82-й день. Володимир Балух просив посприяти створенню координаційної громадської ради, яка б регулювала процес звільнення українських політв’язнів у Росії та в Криму, а також заручників на Донбасі.

5 липня, в день третього суду й нового вироку, український політв'язень передав звернення з подякою всім, хто підтримав його в боротьбі за "свободу і право". "Красно дякую всім за ваші листи і молитви, за вашу підтримку мене особисто, моєї матері, моєї родини! Ваша щира участь в моєму житті – це неоціненний скарб, дарований Богом чомусь саме мені", – написав Балух.

Він додав, що його серце б’ється в серці Українського Всесвіту. "Крим – це Україна! Слава Україні!" – завершив Балух свій лист.

*   *   *
...Цим ми завершуємо й цикл публікацій, підготовлених на основі архівних матеріалів у рамках проекту «100 років – 100 новин», присвяченого ювілею Укрінформу. 2018 рік ще триває, а отже історія рухається вперед – історія країни, а з нею й історія агентства. Вона – в тих новинах, які ви маєте змогу читати щодня, а ми маємо честь їх для вас писати. І, повірте, нинішній час не менш складний і не менш буремний, аніж 1918 рік, або середина тридцятих, початок сорокових чи 1991-й. Бо йдеться про схожі виклики, героїзм і зраду, про неординарні події й неординарних людей.

І все це має бути детально розписано і занесено до анналів історії, щоб через наступні 100 років хтось із ваших і наших нащадків, знову занурившись в архіви, збентежено вигукнув: «Так ось як воно насправді було!»

А отже, безумовно, – далі буде...

Хроніка попередніх років: 2000,  2001,  2002,  2003,  2004,  2005,  2006,  2007,  2008,  2009,  2010,  2011,  2012,  2013,  2014,  2015,  2016,  2017

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-