З архіву: подвиг кіборгів, народження Нацполіції, вирок Сенцову й Кольченку (2015)

З архіву: подвиг кіборгів, народження Нацполіції, вирок Сенцову й Кольченку (2015)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Тривожний 2015-й, другий рік війни… Другий рік численних, болісних утрат. Бойові втрати, зловісний рахунок яких був відкритий з початку проведення АТО, того року сягнули 10 тисяч за сумарним переліком загиблих, поранених та травмованих унаслідок бойових дій.
Разом із тим, досі послуговуючись маніпулятивними термінами російської пропаганди, Європа все ще продовжує називати цю війну «внутрішнім конфліктом». В Україні ж число тих, хто ще вірить у пропагандистську парадигму «мишебратьєв», наближається, здавалося б, до нуля…

Табличка «Я Волноваха» на фоні учасників Ходи єдності на Майдані Незалежності, Київ, 18 січня 2015 року
Табличка «Я Волноваха» на фоні учасників Ходи єдності на Майдані Незалежності, Київ, 18 січня 2015 року

ТЕРАКТ ПОБЛИЗУ ВОЛНОВАХИ

13 січня 2015 року. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У вівторок, 13 січня, близько 14.30 бойовиками терористичної організації ДНР був здійснений вогневий удар з використанням систем залпового вогню «Град» по блокпосту в місті Волноваха».

Довідково: Російсько-терористичними військами було випущено понад 40 снарядів, кілька з них влучили в рейсовий автобус, що рухався трасою. Внаслідок теракту 10 осіб – пасажирів автобуса загинули на місці, троє померли в лікарні, ще 20 осіб були поранені.

У той день по пункту контролю, на якому проходив перевірку автобус Златоустівка-Донецьк із 40 мирними громадянами, терористи випустили 88 некерованих снарядів із реактивних артилерійських систем БМ-21 «Град». Один із цих снарядів, запущених з окупованої території, вибухнув за 12 метрів від автобуса.

Пізніше експертиза точно встановила місце, з якого вівся обстріл – район північно-східної околиці міста Докучаєвська, яке контролювалося російсько-терористичними військами. За інформацією СБУ, теракт у Волновасі був спланований керівництвом так званої «ДНР» та вчинений за їхньої прямої вказівки.

18 січня українці вийшли на марш миру «Я – Волноваха». Так, у Києві хода пройшла від парку Шевченка до Майдану Незалежності, учасники акції тримали плакати: «Я – Волноваха», «Je suis Volnovakha». На Майдані відбувся молебень за загиблими. Аналогічні марші пройшли в інших українські містах – Миколаєві, Краматорську та Харкові.

Зруйнований термінал Донецького аеропорту, 17 січня 2016 року
Зруйнований термінал Донецького аеропорту, 17 січня 2016 року

ДОНЕЦЬКИЙ АЕРОПОРТ. КІБОРГИ

22 січня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Українські воїни, що захищали Донецький аеропорт, залишили його руїни після героїчної 242-денної битви».

Довідково: «Кілька десятків тих, кого назвали кіборгами, боронили кілька кілометрів української землі на передовому форпості Української Держави. Насправді кіборгами вони не були, бо під бронежилетами в них бились українські серця...», – зазначили на своїй сторінці у Фейсбуку бійці полку спеціального призначення «Азов».

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців зі зруйнованих терміналів Донецького аеропорту. Ще 19 січня бойовиками було підірвано перекриття другого поверху нового терміналу, що призвело до численних жертв серед українських захисників аеропорту. Таким чином, там не залишилося жодного укріплення, яке забезпечувало б захист військовим від снайперів та танків.

Героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

Бої за Донецький аеропорт почалися 26 травня 2014 року, коли проросійські сепаратисти та чеченські бойовики захопили будівлі аеропорту тоді ще мирного Донецька. Цього ж дня українські силовики, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил та високомобільних десантних військ, завдали удар по позиціях терористів та встановили контроль над Донецьким летовищем. Пізніше була повна дестабілізація Донецька, початок окупації та нескінченні спроби ворога відібрати контроль над аеропортом, але наші воїни не здавали позицій і, навіть під шквальним вогнем, тримали оборону.

Наприкінці жовтня 2014 року мережею поширилась історія про розмову втікача з Донецька зі своїм другом, який воював на боці проросійських бойовиків. Тоді він намагався пояснити, чому передові загони російсько-терористичних військ у всеозброєнні не можуть взяти Донецький аеропорт, який захищають кілька десятків українських військових зі стрілецькою зброєю. Наприкінці розмови бойовик сказав: «Я не знаю, хто там сидить, але це не люди – це кіборги!». І справді, за стійкість, безстрашність і непереможність українських захисників Донецького аеропорту назвали «кіборгами», а форпост українських захисників став символом української мужності, оплотом українського духу.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та  93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та багато інших. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, деяких із них – посмертно.

18-21 січня 2015 року внаслідок підриву терміналу ДАП загинуло 58 захисників-«кіборгів», які відстоювали цей плацдарм до останньої краплі крові.

За офіційними даними, захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських військових.

16 січня з ініціативи самих «кіборгів», які пройшли через 242-денне пекло, відзначається День захисників ДАПу та вшановується пам'ять загиблих побратимів. Можливо, колись ця дата стане офіційною. «У пеклі не можна бути героєм, і від тебе цього не вимагають, але інколи так виходить...», – казав один із американських спецназівців у культовому фільмі Рідлі Скотта «Чорний яструб». Наші «кіборги» знають цю істину не з кіно.

І як ішлося в заяві «Азова»: «...Ми знаємо, що прийде час і над аеропортом Донецька, як і над самим містом знову замайорить синьо-жовтий стяг. Наша війна закінчиться лиш тоді, коли останній окупант ляже на землю, куди його ніхто не кликав».

Лампадки й букет квітів біля фотографії загиблого лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка на центральній площі міста Львова, 2 лютого 2015 року
Лампадки й букет квітів біля фотографії загиблого лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка на центральній площі міста Львова, 2 лютого 2015 року

ЗАГИБЕЛЬ ЛІДЕРА ГУРТУ «СКРЯБІН» АНДРІЯ КУЗЬМЕНКА

2 лютого. Дніпропетровщина. УКРІФНОРМ. «Відомий український артист, лідер гурту «Скрябін» Андрій Кузьменко (Кузьма) загинув сьогодні в дорожньо-транспортній пригоді на Дніпропетровщині».

Довідково: Аварія сталася близько 8-ї години 20 хвилин у Криворізькому районі біля села Лозоватка. Позашляховик, яким керував співак, потрапив у лобове зіткнення з вантажівкою-молоковозом. Від отриманих травм Кузьма Скрябін загинув на місці пригоди.

Згодом правоохоронці назвали причину трагедії – через перевищення швидкості водій позашляховика не впорався з керуванням.

Андрій Кузьменко – відомий український співак, продюсер, телеведучий, лідер гурту «Скрябін». Народився 1968 року в м. Самбір, що на Львівщині. Наприкінці 1980-х років Андрій Кузьменко разом із друзями створює гурт «Скрябін», з яким відтоді тісно пов'язує власну долю. Упродовж тривалого часу Кузьма працював ведучим популярних телепрограм «Шанс» (протягом усіх 10 сезонів проекту) і «Шиканемо», радіоведучим. 2008 року навіть отримав звання «Заслужений артист Автономної Республіки Крим». Проявив себе і як талановитий письменник: у 2006 році видав книгу-автобіографію «Я, Побєда і Берлін», яка згодом кілька разів перевидавалась.

Кузьма запам'ятався різним – енергійним, гострим на язик, часом провокативним (згадати хоча б створений ним дівчачий гурт «Пающіе Труси» чи пісні з ненормативною лексикою), різким, епатажним – часом любив напустити на себе мачизму чи пограти роль Мефістофеля, але в душі він був романтиком – тонким і вразливим. Це видно по його кращих піснях: «Мам», «Люди як кораблі», «Квінти», «Радіо любов», «Старі фотографії», «Мовчати», «Місця щасливих людей».

Після загибелі Кузьми мати в пам'ять про сина написала і видала книгу «Моя дорога птаха. Мамина книжка».

БТР і танк їдуть дорогою, Донецька область, 8 лютого 2015 року
БТР і танк їдуть дорогою, Донецька область, 8 лютого 2015 року

ВІДВЕДЕННЯ ЧАСТИН СИЛ АТО З МІСТА ДЕБАЛЬЦЕВЕ

18 лютого. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Сьогодні Збройні сили України проводять організоване відведення частин сил АТО з міста Дебальцеве. Наразі вже близько 80% українських підрозділів залишили цей сектор. Найближчим часом ця операція має завершиться».

Довідково: Українські військові відходили зі своєю штатною зброєю, усе, що було не можливо з собою забрати – знищувалося, щоб ворог не отримав техніку у справному стані.

19 лютого усі військові залишили місто. Останню групу українських вояків вивів керівник штабу сектора С полковник «Таран». У телефонній розмові з президентом він сказав: «Я вийшов останнім, контролюючи організований вихід наших військ із Дебальцевого».

Усього із Дебальцевого вдалося вивести 2 тисячі 130 осіб, у полон терористи захопили 112 силовиків.

У січні-лютому 2015 року відбулася головна битва між українською армією та російсько-терористичними військами. До цього часу сили АТО протягом дев'яти місяців забезпечували ізоляцію кризового району на сході України та не допускали його розширення на решту території держави. Починаючи з травня 2014 року штабом АТО було проведено понад 40 операцій з визволення території Луганської та Донецької областей від незаконних збройних формувань. Більшість із них була успішною, у тому числі визволення міста Дебальцевого у липні 2014 року.

Безпосередньо у район Дебальцівського виступу в лютому 2015 року російсько-терористичні війська стягнули понад 19 тис. осіб, яким протистояли у секторі «С» 13 тисяч українських військових, з яких безпосередньо в районі Дебальцевого перебували близько 4700 бійців. Українські захисники мужньо вели важкі бої з противником.  Саме значні втрати, нанесені агресору, примусили його відмовитися від подальших наступальних дій. Враховуючи, що підрозділи сил АТО на Дебальцівському напрямку виконали усі визначені завдання, а також обстановку, що склалася, о 13:00 18 лютого 2015 року Верховний Головнокомандувач віддав наказ скоординувати під керівництвом начальника Генштабу операцію із планового організованого виходу українських військ із Дебальцевого.

За даними Генерального штабу ЗСУ, під час бойових дій у районі Дебальцевого в період з 15 січня по 18 лютого загинуло 110 військовослужбовців, 270 було поранено, 7 – взято в полон та 18 зникли безвісти. За весь час оборони Дебальцівського виступу загинуло 136 та було поранено 331 військовослужбовця ЗСУ.

Також значними були втрати українських військ в озброєні. Близько 30% техніки було знищено противником або виведено з ладу силами наших підрозділів.

За ведення бойових дій у районі Дебальцевого державними нагородами України нагороджено 379 військовослужбовців (у тому числі 136 – посмертно), а відзнаками Міноборони та Генштабу ЗСУ – 450 осіб.

Затриманий екс-голова ДСНС Сергій Бочковський під час засідання Печерського районного суду. Київ, 27 березня 2015 року
Затриманий екс-голова ДСНС Сергій Бочковський під час засідання Печерського районного суду. Київ, 27 березня 2015 року

АРЕШТ ГОЛОВИ ДСНС СЕРГІЯ БОЧКОВСЬКОГО

25 березня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Голову Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського арештували просто на засіданні уряду».

Довідково: Разом із головою ДСНС був заарештований і перший заступник Бочковського – Василь Стоєцький.

Їм зачитали обвинувачення, одягли наручники і вивели з зали. Їх підозрювали в організації схеми закупівлі палива за завищеною ціною у фірм «Юкойл» та «Альянс» (заподіяння збитків державі на 7 мільйонів гривень).

28 березня Печерський районний суд Києва заарештував Бочковського і Стоєцького на 2 місяці з можливістю виходу під заставу в розмірі 1 млн 182 тис. грн. Вони сплатили заставу 1 квітня і вийшли із СІЗО.

Головне слідче управління МВС у листопаді завершило досудове розслідування за підозрою С.Бочковського та направило до суду. 15 березня 2016 року Бочковському зачитали обвинувальний акт, згідно з яким він звинувачувався в здирстві з метою одержання неправомірної вигоди та нанесенні збитку державі своїми діями на суму близько 6,6 млн грн.

26 квітня Окружний адміністративний суд Києва скасував звільнення Сергія Бочковського з посади голови ДСНС, а 27 квітня Бочковський прийшов під стіни ДСНС та намагався приступити до роботи, але у будівлю його не пустили.

У ДСНС зазначили, що Бочковському не вистачає відповідного рішення від Кабміну, щоб зайти в будівлю ДСНС.

Водночас в МВС пояснили, що Бочковський, якого суд поновив на посаді, перебуває у статусі звинувачуваного за трьома статтями Кримінального кодексу, серед яких – отримання хабара.

Судові засідання у цій справі досі тривають.

УБИВСТВО ОЛЕСЯ БУЗИНИ

16 квітня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У столиці застрелили відомого журналіста Олеся Бузину».

Довідково: На вул. Дегтярівській у районі будинку номер 58 з «Форд Фокус» темно-синього кольору був розстріляний сумнозвісний журналіст Олесь Бузина.

Вже за два місяці силовики повідомили про арешт підозрюваних у скоєнні резонансного злочину. Ними виявились активісти однієї з праворадикальних організацій Андрій Медведько та Денис Поліщук.

27 червня 2017 року прокуратура Києва завершила досудове розслідування щодо Андрія Медведька і Дениса Поліщука, а 28 листопада обвинувальний  акт стосовно підозрюваних  був спрямований до суду.

 Судовий процес триває й на даний час.

Перший політ літака Ан-178. Київська область, 7 травня 2015 року
Перший політ літака Ан-178. Київська область, 7 травня 2015 року

ПЕРШИЙ ПОЛІТ АН-178

7 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Сьогодні новий український військово-транспортний літак АН-178  вперше здійснив політ».

Довідково: Пробне випробовування літака, сконструйованого на державному підприємстві «Антонов», відбулося в Гостомелі на Київщині. Уперше літак був презентовани в квітні 2015 року.

Український близькомагістральний військово-транспортний турбореактивний літак АН-178 може перевозити різноманітні вантажі до 18 тонн, розганяється до 850 кілометрів на годину та піднімається на висоту до 12 км, дальність польоту – 5,5 тис. км. Літак здатний сідати і злітати з будь-яких аеродромів, у тому числі з ґрунтовим покриттям, що робить його затребуваним і для потреб оборони.

Цікаво, що у жовтні 2015 року підприємство «Антонов» оголосило конкурс на ім'я для АН-178: серед запропонованих було й «Ахмет-Хан Султан» на честь кримськотатарського льотчика-героя. Проте, згодом від конкурсу відмовились, зіславшись на політичні мотиви.

Російські спецпризначенці Олександр Александров та Євген Єрофєєв на підготовчому засіданні Голосіївського райсуду. Київ, 3 листопада 2015 року
Російські спецпризначенці Олександр Александров та Євген Єрофєєв на підготовчому засіданні Голосіївського райсуду. Київ, 3 листопада 2015 року

ЗАТРИМАННЯ РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

22 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Затриманих в Україні під час виконання бойового завдання російських військовослужбовців Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва суд арештував на два місяці».

Довідково: 16 травня поблизу міста Щастя Луганської області при спробі захопити стратегічний міст були затримані російські спецпризначенці Олександр Александров та Євген Єрофеєв. У бою загинув український військовий Вадим Пугачов, троє були поранені.

Спочатку Єрофеєв і Александров підтвердили, що є російськими військовими, але на суді відмовилися від цих свідчень.

Прокурори висунули обом однакові звинувачення в незаконному перетині кордону, терористичному нападі на позиції 92-ї бригади, яка охороняла ТЕЦ біля міста Щастя.

18 квітня 2016 року Голосіївський районний суд Києва засудив Єрофеєва і Александрова до 14 років ув'язнення з конфіскацією усього майна, яке знаходиться в їхній власності. Згідно з вироком, суд визнав російських військових винними у веденні агресивної війни, сприянні діяльності терористської групи і у вчиненні теракту.

При цьому суд виправдав їх і зняв звинувачення в контрабанді зброї й незаконному поводженні зі зброєю і боєприпасами, а також у порушенні порядку в'їзду на тимчасово окуповані території України. Крім того, із засуджених суд ухвалив стягнути вартість проведених експертиз у розмірі 12 962 грн із кожного.

Пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» у селі Крячки, Васильківський район, Київська область, 9 червня 2015 ро
Пожежа на нафтобазі «БРСМ-Нафта» у селі Крячки, Васильківський район, Київська область, 9 червня 2015 ро

МАСШТАБНА ПОЖЕЖА НА «БРСМ-НАФТА»

8 червня. КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. УКРІНФОРМ. «У с.Крячки Київської області на території нафтобази зайнялися резервуари з бензином».

Довідково: Повідомлення про пожежу надійшло 8 червня о 17:29 до оперативно-диспетчерської служби Васильківського району. Рятувальниками було встановлено, що горять 3 резервуари з бензином на території нафтобази ТОВ «Побутрембудматеріали», яка входить до мережі «БРСМ-Нафта». Усього на нафтобазі знаходилося 17 резервуарів із паливом, в яких, за приблизними оцінками, містилося близько 15 тис. тонн нафтопродуктів та високоактивних компонентів палива. Крім того, в одному комплексі з нафтобазою знаходилась газонаповнювальна станція з резервуарами для зрідженого вуглеводневого газу.

9 червня там стався великий вибух, внаслідок якого загинули троє рятувальників. Загалом через пожежу загинули шестеро людей, близько 20 постраждали. 20 червня пожежа була ліквідована.

За фактом і наслідками пожежі було відкрито кілька кримінальних проваджень.

Київські патрульні під час урочистої церемонії складення присяги на вірність українському народові на Софійській площі. Київ, 4 липня 2015 року
Київські патрульні під час урочистої церемонії складення присяги на вірність українському народові на Софійській площі. Київ, 4 липня 2015 року

В УКРАЇНІ СТАРТУВАЛА ДІЯЛЬНІСТЬ НОВОЇ ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ

4 липня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Перші співробітники патрульної служби столиці склали присягу на вірність українському народу».

Довідково: Урочисте складення присяги відбулося на Софіївській площі за участі Президента, прем'єр-міністра, міністра внутрішніх справ та послів низки іноземних держав.

Вітаючи працівників патрульної поліції зі складенням присяги на вірність українському народу, Петро Порошенко закликав їх бути мужніми і чесними, попередивши, що інколи їм буде не легше, аніж воїнам на Донбасі.

«Присягати Україні – це честь. Сьогодні ви заступаєте на внутрішній фронт, фронт боротьби за закон і справедливість. Повірте, у столиці інколи вам буде не легше, ніж воїнам на Донбасі», – сказав він.

У середині січня 2015 року тодішня заступниця міністра МВС України Ека Згуладзе повідомила, що ДАІ буде повністю реорганізована, зі звільненням усіх співробітників. Крім того, було оголошено набір бажаючих у нову патрульну службу, в тому числі з числа співробітників ДАІ. В наступні шість місяців проводився підбір нових кадрів та здійснювалась їх підготовка.

У створенні нової патрульної поліції України активно допомагали західні партнери, зокрема й США, які направили до Києва своїх інструкторів з Каліфорнії та Огайо.

Другим українським містом після Києва, де запрацювала нова патрульна поліція, став Львів, третім – Одеса. На сьогодні патрульна поліція діє у 32-х містах та 3-х областях України.

Олег Сенцов і Олександр Кальченко під час судового засідання
Олег Сенцов і Олександр Кальченко під час судового засідання

ВИРОК СЕНЦОВУ І КОЛЬЧЕНКУ

25 серпня. РОСТОВ-НА-ДОНУ. УКРІНФОРМ.  «Сьогодні в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Олега Сенцова до 20 років, Олександра Кольченка – до 10 років колонії суворого режиму».

Довідково: «Суд ухвалив Олега Сенцова визнати винним. Остаточне покарання за сукупністю призначити у вигляді 20 років позбавлення волі. Суд ухвалив Олександра Кольченка визнати винним. Остаточне покарання за сукупністю злочинів призначити у вигляді 10 років позбавлення волі», – зачитав присуд голова колегії військових суддів РФ Сергій Михайлюк.

У залі Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону були присутні генеральний консул України в Ростові-на-Дону Віталій Москаленко і представники дипломатичних місій країн ЄС.

За статтею про «створення терористичного співтовариства» Сенцов засуджений до 15 років позбавлення волі, за нібито участь у двох терактах – до 10 і 11 років. За приготування до вчинення вибуху – 7 років, за незаконне зберігання зброї й боєприпасів – 5 років. Разом, шляхом складання термінів, Сенцов отримав 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Кольченко за нібито участь у терористичному співтоваристві засуджений до 6 років, за теракт – до 8, а разом – до 10 років колонії суворого режиму.

Державне обвинувачення вимагало для Сенцова 23 роки колонії суворого режиму, а для Кольченка – 12 років. За версією російського слідства, навесні 2014 року Сенцов нібито організував у Криму підпільну групу, пов'язану з «Правим сектором». Кольченка звинуватили в участі в цьому «терористичному угрупованні». Українці обвинувачення заперечують.

31 липня ключовий свідок обвинувачення по справі Сенцова і Кольченка Геннадій Афанасьєв відмовився від своїх попередніх свідчень, заявивши, що дав їх під тиском слідства.

Після вироку Олега Сенцова етапували до Якутії, а Олександра Кольченка –до виправної колонії в Челябінську область.

Сутичка під Верховною Радою між правоохоронцями і мітингувальниками. Київ, 31 серпня 2015 року
Сутичка під Верховною Радою між правоохоронцями і мітингувальниками. Київ, 31 серпня 2015 року

ТЕРАКТ БІЛЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

31 серпня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «31 серпня під час проведення мітингу біля Верховної Ради виникла сутичка з працівниками правоохоронних органів, під час якої мітингувальники застосували фізичну силу та вибуховий пристрій, а саме ручну оборонну гранату РГО з осколочними елементами».

Довідково: Внаслідок зазначених сутичок 4 людини загинули, понад 150 – отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Серед постраждалих –понад 130 правоохоронців, 11 цивільних осіб, серед яких – неповнолітній та троє представників ЗМІ.

31 серпня було ухвалено в першому читанні проект змін до Конституції, які передбачають децентралізацію та особливий порядок самоврядування на окремих територіях Донбасу. Протягом усього засідання під стінами Верховної Ради тривав мітинг, було перекрито вулицю Грушевського. Після позитивного голосування натовп хлинув на кордон правоохоронців – у хід пішли палиці, камені та димові шашки. Зрештою в бік будівлі ВР полетіла бойова граната.

Правоохоронці затримали 18 осіб, яким 2 вересня було обрано запобіжний захід, одному оголошено про підозру за посягання на життя працівників правоохоронного органу та терористичний акт, іншим інкримінується погроза або насильство щодо працівників правоохоронного органу, групове порушення громадського порядку та масові заворушення. 

20 травня 2016 року відкрито справи 15-м підозрюваним (серед яких 10 –представники ВО «Свобода»), а 24 травня Головне слідче управління Національної поліції завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом масових заворушень 31 серпня 2015 року біля Верховної Ради та направило справу до суду, але судові засідання у справі досі весь час переносяться з різних причин.

Віце-президент США Джозеф Байден виступає за трибуною під час пленарного засідання парламенту. Київ, 8 грудня 2015 року
Віце-президент США Джозеф Байден виступає за трибуною під час пленарного засідання парламенту. Київ, 8 грудня 2015 року

ВИСТУП ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТА США ДЖОЗЕФА БАЙДЕНА У ВР

8 грудня. КИЇВ. УКРІФНОРМ. «Віце -президент США Джозеф Байден розпочав виступ у сесійній залі Верховної Ради України».

Довідково: У парламенті також були присутні Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк та весь склад Уряду.

Джо Байден згадав Помаранчеву революцію й Революцію Гідності, провів паралелі з історією США, а також закликав українських політиків до єдності й відповідальності, вкотре звернув увагу на боротьбу з корупцією та на завершення процитував «Заповіт» Тараса Шевченка.

Проте без непорозумінь щодо виступу Байдена, як завжди, не обійшлося. Низка ЗМІ з посиланням на виступ віце-президента США у ВР повідомили, що американський посадовець сказав, що «не можна знайти жодної демократії у світі, де ракова пухлина корупції так процвітає». При цьому підкреслювалося, що Байден має на увазі саме Україну, хоча йшлося про загальне правило несумісності корупції з демократичним устроєм.

Але в прес-службі посольства США в Україні пояснили, що це просте непорозуміння, яке було викликане звичайною неточністю перекладу.

Вони додали, що віце-президент США Джозеф Байден, виступаючи під час пленарного засідання Верховної Ради України, сказав, що у жодній демократії в світі корупція не є домінуючим фактором.

 «Оригінальна фраза звучала так: You cannot name me a single democracy in the world where the cancer of corruption is prevalent. Це можна перекласти наступним чином: Ви не зможете назвати мені жодної демократії у світі, де б рак корупції був широко розповсюдженим», – зазначили у прес-службі посольства США в Україні.

Перше фото: Сергій Лойко

 (далі буде)

Хроніка попередніх років: 2000,  2001,  2002,  2003,  2004,  2005,  2006,  2007,  2008,  2009,  2010,  2011,  2012,  2013,  2014

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-