З архіву: перемога Джамали, звільнення Савченко й ув'язнення Сущенка (2016)

З архіву: перемога Джамали, звільнення Савченко й ув'язнення Сущенка (2016)

Укрінформу 100
Укрінформ
Проект Укрінформу з нагоди сторічного ювілею агентства: «100 років – 100 новин»

Ішов 2016-й – третій рік війни, яку Росія вела проти України вже під гібридною завісою «перемир'я». Загальна кількість її жертв перевалила за позначку в 10 тисяч. 31 грудня 2016 року Президент України під час своєї робочої поїздки в зону проведення АТО зазначив: «Лише протягом цього року 211 військовослужбовців Збройних сил України віддали своє життя за мир, свободу нашої держави, захищаючи її від агресора». Й до цієї сумної цифри слід додати ще одну – 1176 поранених захисників України.

Це був рік, коли Савченко ще була «нашою Надією», коли славу України вкотре примножила наша «Мрія», а перемоги – «шахова Марія». Росія ж продовжувала наповнювати свої в’язниці українськими й кримськотатарськими політв’язнями. Не уникнув подібних втрат і Укрінформ: власкор агенства у Франції був безпідставно заарештований у Москві, звинувачений у шпигунстві й кинутий за грати.

І кожна зі значущих, переможних чи сумних подій в Україні й світі синхронно відлунювала оперативними й об’єктивними повідомленнями Укрінформу.

ЛУЦЕНКО – ГЕНПРОКУРОР

12 травня 2016 року. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Президент України Петро Порошенко підписав указ про призначення Юрія Луценка генеральним прокурором України».

Довідково: Відповідний документ Глава держави підписав у сесійній залі парламенту, а перед цим на ранковому засіданні Верховна Рада дала згоду на призначення Луценка генпрокурором.

Того ж дня Президент Порошенко підписав ухвалений на ранковому засіданні Ради Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України». Одним із нововведень цього закону є зміна кваліфікаційних вимог до кандидатури на посаду генпрокурора. Відтак Луценко став першим очільником ГПУ, котрий не має юридичної освіти.

А загалом Юрій Луценко – вже четвертий генпрокурор із часу Революції Гідності. Після втечі ставленика Януковича – одіозного накопичувача золота й коштовностей Віктора Пшонки, посаду генпрокурора нетривалий час обіймали Олег Махніцький, Віталій Ярема та Віктор Шокін. Проте суспільні очікування щодо резонансних справ і антикорупційних розслідувань з боку ГПУ так і залишилися очікуваннями.

Натомість Юрій Луценко розпочав діяльність на посаді генпрокурора із гучних затримань – екс-заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина, членів злочинної організації в так званій «бурштиновій справі», екс-депутата Олександра Єфремова та з клопотання ГПУ про арешт депутата Олександра Онищенка.

ПЕРЕМОГА ДЖАМАЛИ НА ЄВРОБАЧЕННІ

15 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Представниця України – Джамала виграла міжнародний пісенний конкурс Євробачення-2016, який закінчився сьогодні вночі».

Переможниця «Євробачення-2016» Джамала під час прес-конференції. Стокгольм, Швеція, 15 травня 2016 року
Переможниця «Євробачення-2016» Джамала під час прес-конференції. Стокгольм, Швеція, 15 травня 2016 року

Довідково: Джамала отримала 211 балів від журі й 323 – за підсумками смс-голосування глядачів. Загальні 534 бали й вивели її на перше місце у пісенному конкурсі. Друге місце зайняла Дамі Ім з Австралії  – 511 балів , третє – Сергій Лазарєв із Росії – 491 бал.

Джамала перемогла на Євробаченні-2016 з композицією «1944», присвяченою трагічній депортації кримських татар 1944 року. Окрім того, під час конкурсу Джамала отримала нагороду Eurostory Awards 2016 за кращий рядок у конкурсній пісні. Того року кращим із текстів Євробачення було визнано рядок «You think you are gods, but everyone dies» («Ви думаєте, що ви – боги, але всі вмирають»). Eurostory Awards – щорічний приз, що присуджується за кращу метафору, найбільш сильно написаний рядок або найбільший поетичний образ.

Таким чином, наступного, 2017 року «Євробачення» проходило в Україні. Перед цим Київ уже один раз приймав пісенний євроконкурс - після перемоги Руслани в 2004 році.

За свою творчу кар'єру Джамала записала й випустила три студійні, один концертний та два міні-альбоми; знялась у фільмах «Поводир» українського режисера Олеся Саніна та «Поліна» франко-бельгійського режисера Оліаса Барко. Джамала – переможниця 8-го міжнародного конкурсу «Нова хвиля» (Юрмала). Цього року вона здобула чотири статуетки української національної музичної премії «YUNA» як «Кращий соло-артист», за «Кращий альбом», «Кращу пісню» і «Кращий дует».

ВАНТАЖНИЙ (І «ВІНТАЖНИЙ») ЛІТАК АН-225 «МРІЯ» ПРИЗЕМЛИВСЯ В АВСТРАЛІЙСЬКОМУ МІСТІ ПЕРТ

15 травня. УКРІНФОРМ. «Об 11.45 за місцевим часом найбільший у світі вантажний літак українського виробництва Ан-225 «Мрія» приземлився в аеропорту австралійського міста Перт».

Довідково: Літак зустрічали понад 10 тисяч гостей, а також посол України в Австралії Микола Кулініч та глава Союзу українських організацій Австралії Стефан Романів.

Основна мета прибуття Ан-225 «Мрія» до Перта (Австралія) – комерційний контракт. Австралії потрібно було швидко доставити з Праги важливий і великогабаритний вантаж – електрогенератор вагою понад 130 тонн. Це було термінове замовлення електростанції, де не могли чекати, допоки морем дістанеться великий вантаж. Шукаючи шляхи транспортування, австралійці обрали найкращий варіант – українську «Мрію». Із Чехії літак вилетів до Австралії, на цьому шляху він виконав три технічні посадки - в Туркменістані, Індії та Малайзії.

Наразі на рахунку літака – 240 світових рекордів. У тому числі, перевезення найважчого вантажу: комерційного – 247 тонн, комерційного моновантажу – 187,6 тонн (генератор для електростанції разом зі спеціальною рамою – з Франкфурта в Єреван), плюс абсолютний рекорд вантажопідйомності – 253,8 тонн.

«Мрія» перевезла і найдовший вантаж в історії повітряних транспортувань – дві лопаті вітряка завдовжки 42,1 м кожна.

 Ан-225 «Мрія» після повернення з Австралії. смт Гостомель, Київська область, 24 травня 2016 року
Ан-225 «Мрія» після повернення з Австралії. смт Гостомель, Київська область, 24 травня 2016 року

24 травня «Мрія» повернулась в Україну.

ПЕРЕМОГА УКРАЇНСЬКОЇ РЕЖИСЕРКИ МАРИСІ НІКІТЮК НА КАННСЬКОМУ КІНОФЕСТИВАЛІ

18 травня. ФРАНЦІЯ. УКРІНФОРМ. «Українка Марися Нікітюк стала переможницею церемонії 10-ї сесії ScripTeast Award за кращий сценарій під назвою «Коли падають дерева», що пройшла у рамках 69-го Каннського фестивалю».

Український режисер Марися Нікітюк отримує нагороду під час Каннського кінофестивалю. Фото: twitter
Український режисер Марися Нікітюк отримує нагороду під час Каннського кінофестивалю. Фото: twitter

Довідково: Цьогорічна нагорода імені Кшиштофа Кешльовського ScripTeast присуджена сценарію з неймовірним кінематографічним потенціалом. У програмі за найкращий сценарій з Центральної та Східної Європи взяли участь 11 проектів із 7 країн регіону. Зокрема, за нагороду боролися сценарії, написані авторами з Польщі, Румунії, Литви, Болгарії, Словаччини, Грузії та України.

Згідно з рішенням консультативної ради, до якої входили відомі зірки кінематографу Сенді Ліберсон, Манфред Шмідт, Антоніо Саура, Саймон Перрі, Даріуш Яблонський та очільники навчальної програми ScripTeast Том Абрамс і Крістіан Рот, нагороду отримав сценарій «Коли падають дерева» Марисі Нікітюк з України. Крім почесної відзнаки, цей сценарій Марисі Нікітюк отримав ще й 10 тисяч євро на подальше виробництво фільму.

Світова прем'єра копродукційного фільму України, Польщі та Македонії «Коли падають дерева» відбулася у лютому 2018 року. Українська ж прем'єра фільму відбудеться влітку нинішнього року на Одеському міжнародному кінофестивалі, а в український кінопрокат стрічка вийде 20 вересня 2018 року.

ПЕРША ЖІНКА З УКРАЇНИ ПІДКОРИЛА ЕВЕРЕСТ

20 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Сьогодні вночі альпіністка Ірина Галай із Мукачевого підкорила найвищу вершину світу і стала першою жінкою з України, якій підкорився Еверест».

Ірину Галай, яка підкорила Еверест і стала першою українкою, що побувала на найвищій горі світу - нагородили нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття». Ужгород, 14 червня 2016 року
Ірину Галай, яка підкорила Еверест і стала першою українкою, що побувала на найвищій горі світу - нагородили нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття». Ужгород, 14 червня 2016 року

Довідково: «Збулося! Сьогодні (20.05.2016) о 4:00 за тибетським часом учасники нашої експедиції Ірина Галай та Віктор Бобок досягли найвищої точки планети! Ірина Галай стала першою громадянкою України, що досягла вершини. Для нашого беззмінного гіда Віктора Бобка це було четверте сходження на найвищу точку планети», – сповіщала сторінка Клубу українських подорожувальників.

28-річна Галай родом із Мукачевого, зараз живе в Києві, працює директором із розвитку в компанії з продажу нафтопродуктів.

«Я захопилася альпінізмом 3 роки тому. Побилася об заклад із співробітником. Програла й мене відправили на Казбек (Кавказ). Зайшла успішно першою! Після цього живу від гори до гори. Працюю тільки для того, аби була можливість подорожувати», – розповіла Ірина про своє захоплення.

Гід Ірини Галай – досвідчений альпініст Віктор Бобок вважається першим українцем, що побував на всіх головних вершинах усіх континентів.

Першим українцем, який зійшов на Еверест у 1982 році, був Михайло Туркевич. Взагалі на Евересті побували 15 альпіністів з України.

МАРІЯ МУЗИЧУК – КРАЩА ШАХІСТКА СВІТУ

23 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Марію Музичук визнали кращою шахісткою світу 2015 року».

Марія Музичук під час сьомої шахової партії матчу за звання чемпіона світу з шахів серед жінок проти китайської шахістки Хоу Ікань. Львів, 11 березня 2016 року
Марія Музичук під час сьомої шахової партії матчу за звання чемпіона світу з шахів серед жінок проти китайської шахістки Хоу Ікань. Львів, 11 березня 2016 року

Довідково: Жіноча комісія Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) за підсумками попереднього року оголосила переможницею нагороди «Каісса» для кращої шахістки світу українку, екс-чемпіонку світу 23-річну Марію Музичук.

У році, що передував, українка виграла чемпіонат світу за нокаут-системою, який проходив у Сочі з березня по квітень. Після цього успіху Марії було присвоєно звання міжнародного гросмейстера серед чоловіків. Того ж року Музичук посіла друге місце на першому етапі жіночого Гран-прі ФІДЕ, що проходив у Монако. В активі Марії – також золота медаль за найкращий результат на першій дошці на європейському командному чемпіонаті-2015 у Рейк'явіку.

Молода спортсменка стала ще й володаркою «Шахматного Гетьмана-2015», де вітчизняні гросмейстери визначають кращу шахістку України.

З РОСІЙСЬКОГО ПОЛОНУ ЗВІЛЬНЕНА НАДІЯ САВЧЕНКО

25 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Літак Президента України Петра Порошенка з народним депутатом Надією Савченко приземлився у середу в аеропорту «Бориспіль».

Звільнена Надія Савченко у Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Київська область, 25 травня 2016 року
Звільнена Надія Савченко у Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Київська область, 25 травня 2016 року

Довідково: Савченко зустрічали її мама Марія, сестра Віра, голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко й інші.

Президент України Петро Порошенко першим привітав Надію на рідній землі. Глава держави подякував усім, хто допомагав йому в цій перемозі. «Довгі 709 днів полону нарешті скінчилися», – додав Президент.

Першими словами Савченко на рідній землі були: «Я на волі. Я хочу попросити вибачення в усіх матерів, чиї діти не повернулися з АТО, а я ще й досі жива. Я хочу вибачення попросити у всіх матерів, діти яких сидять у неволі, а я на волі. Я хочу вам сказати – так, я не поверну мертвих, але я завжди готова покласти життя і не раз на полі бою за Україну».

Надію Савченко обміняли на російських спецпризначенців Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова, які незаконно воювали на території України й були засуджені за тероризм. Перед тим президент Росії Володимир Путін помилував українську льотчицю, одночасно президент України Петро Порошенко помилував росіян Александрова і Єрофеєва.

Після звільнення Савченко змушувала говорити про себе вже своїми контраверсійними заявами. Вона, зокрема, вважає за доцільне вести прямі перемовини з лідером визнаної в України терористичною організації «ДНР» Захарченком, заявляє, що сепаратисти і майданівці стояли «за одні цінності», вимагає без обміну відпустити затриманих злочинців – членів незаконних воєнних формувань ОРДЛО. Савченко впевнена, що зобов'язана іти в президенти і підтримує встановлення в Україні диктатури.

Надію Савченко 17 червня 2014 року було викрадено на сході України, злочинним шляхом перевезено до Росії, безпідставно звинувачено за сфабрикованими справами.

6 липня 2015 року Слідчий комітет РФ завершив розслідування справи Савченко, посиливши їй обвинувачення – вбивство двох і більше осіб, замах на вбивство загальнонебезпечним способом і незаконний перетин кордону з Росією. 13 липня 2015 року Генпрокуратура РФ затвердила обвинувальний висновок Савченко і направила його до Донецького міського суду Ростовської області. 17 липня 2015 року Савченко етапували до Ростовської області, і до 30 липня її адвокати не знали, де вона перебуває.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області засудив Надію Савченко до 22 років колонії загального режиму за нібито вбивство журналістів і присудив штраф у 30 тис. рублів за нібито незаконний перетин кордону.

Під час перебування у в'язниці українська льотчиця неодноразово оголошувала про голодування на знак протесту. Так, з 13 грудня 2014 року протягом 82-х днів вона повністю відмовлялася від їжі. З 18 грудня 2015 року, після того, як було продовжено термін утримання Надії під вартою, вона оголосила, що голодує до кінця суду. Разом із тим, вона двічі оголошувала «сухе» голодування: з 4 по 10 березня та з 6 по 19 квітня 2016 року.

18 травня 2016 року Мін'юст РФ заявив, що отримав документи про передачу льотчиці. У свою чергу, Президент України П.Порошенко повідомив, що погодив із президентом Росії В.Путіним алгоритм звільнення Савченко.

Через майже 2 роки «контраверсійної поведінки» Надії Савченко, чим супроводжувалося її перебування у статусі Героя України, нардепа ВР,  делегата ПАРЄ – з 22 березня 2018 року вона перебуває вже під українським слідством. І нині її підозрюють у підготовці терористичних актів та держперевороту в Україні.

ЗАСУДЖЕННЯ КАРПЮКА І КЛИХА

26 травня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Верховний суд Чечні ухвалив вирок громадянам України Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, яких визнали винними в участі у бойових діях на стороні чеченців у 1990-х роках».

Микола Карпюк. Фото: facebook
Микола Карпюк. Фото: facebook

Довідково: Суд у Грозному засудив українців Карпюка – до 22 років і шести місяців колонії, а Клиха – до 20 років колонії.

24 травня прокурори попросили Верховний суд російської республіки Чечні засудити українців Карпюка і Клиха до 22 років і 5 місяців і 22 років ув'язнення відповідно. 19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі у бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу «Вікінг», в загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятки тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них ніколи особисто не бачив Карпюка і Клиха в Грозному, а звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Карпюк і Клих заперечують свою вину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й зізнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав Миколу Карпюка і Станіслава Клиха політичними в'язнями.

Російські спецслужби затримали Карпюка 21 березня 2014 року при перетині російсько-українського кордону в Чернігівській області, а звідти доправили в Росію. Станіслав Клих був затриманий 11 серпня 2014 року Головним слідчим управлінням Слідчого комітету РФ по Північно-Кавказькому федеральному округу в місті Орел.

ЗАГИБЕЛЬ ПАВЛА ШЕРЕМЕТА

20 липня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У центрі Києва вибухнув автомобіль. Загинув відомий журналіст Павло Шеремет».

Довідково: Вранці 20 липня на вул. Богдана Хмельницького у центрі Києва стався вибух в автомобілі. Подія сталася близько 7.30 год. В результаті вибуху загинув Павло Шеремет. У його машині спрацював вибуховий пристрій, прикріплений під водійським сидінням на днищі авто, яким кермував журналіст. Машина, у якій їхав Шеремет, належала керівнику «Української правди» Олені Притулі.

Петро Порошенко біля рідних та близьких Павла Шеремета під час церемонії прощання із загиблим журналістом. Київ, 22 липня 2016 року
Петро Порошенко біля рідних та близьких Павла Шеремета під час церемонії прощання із загиблим журналістом. Київ, 22 липня 2016 року

Поліція кваліфікувала загибель журналіста як умисне вбивство. Президент Петро Порошенко доручив залучити до розслідування фахівців американського ФБР та Євросоюзу.

10 травня 2017 року було презентовано розслідування журналістів OCCRP та «Слідства.Інфо» щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, вони встановили, що вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік – вони перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня. Крім того, тієї ночі під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний «Мерседес» і сіра «Шкода», водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім працівником СБУ. У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства. 15 травня Устименка допитали.

З 24 липня 2017 року Національна поліція засекретила всі рішення судів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Згодом комітет захисту журналістів (CPJ) констатував, що розслідування вбивства Шеремета не дало результатів – і запропонував провести міжнародне розслідування. У комітеті не виключають, що до вбивства Шеремета можуть бути причетні влади Білорусі, Росії й України.

Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, проте ані організаторів, ані виконавців вибуху не встановило. Розслідування убивства журналіста Павла Шеремета досі триває, особа замовника та організатора даного вбивства не встановлена.

Е-ДЕКЛАРУВАННЯ

1 вересня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «В Україні з 00:00 1 вересня запрацювала система обов'язкового електронного декларування майна держчиновниками».

Довідково: З 1 вересня 2016 року всі посадові особи, у тому числі нардепи, міністри й президент, повинні подати розширену декларацію про доходи через інтернет. Протягом 60 днів всі без винятку посадові особи високого рівня повинні подати декларацію про доходи та майно своєї родини.

Веб-сторінка Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Київ, 15 липня 2016 року.
Веб-сторінка Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Київ, 15 липня 2016 року.

15 серпня 2016 року Національне агентство з питань запобігання корупції повинно було офіційно запустити систему електронного декларування для високопосадовців у всій країні. Система запрацювала, але без сертифіката від Держслужби спеціального зв'язку та захисту інформації. 12 серпня пізно ввечері Держслужба спецзв'язку повідомила про відмову в сертифікації комплексу збору і обробки електронних декларацій. У відомстві зазначили, що система не готова до роботи і містить невідповідності технічним завданням.

Державні органи, які відповідали за запуск е-декларування та компанія-розробник системи звинувачували одне одного у недбалості, некомпетентності та навіть саботажі. Зрештою, опівночі 1 вересня вдалося запустити систему е-декларування у повному обсязі, і то лише після особистого втручання в ситуацію Президента України.

Проте після того, як чиновники почали масово подавати декларації, у системі розпочалися збої в роботі. Спочатку через збій декларувальна конструкція показувала неправильне громадянство, а пізніше взагалі було неможливо зайти в ту електронну горе-систему.

4 жовтня у НАЗК заявили, що доступ до реєстру електронних декларацій відсутній через збій у системі енергопостачання на технологічному майданчику ДП «Українські спеціальні системи», де розміщені відповідні сервери.

Все ж до 30 жовтня 2016 року всім чиновникам таки вдалося подати е-декларації.

«ПРИВАТБАНК» БІЛЬШЕ НЕ ПРИВАТНИЙ

18 грудня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, Уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ «Приватбанк» у стовідсоткову державну власність».

Довідково: Держава в особі Міністерства фінансів стає власником 100% акцій ПАТ «ПриватБанк» і гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів її клієнтів. Перехідний період почався з 19 грудня.

Люди біля відділення Приватбанку. Київ, 19 грудня 2016 року
Люди біля відділення Приватбанку. Київ, 19 грудня 2016 року

Рішення про націоналізацію «ПриватБанку» було прийняте на засіданні уряду. Голова НБУ Валерія Гонтарєва та міністр фінансів Олександр Данилюк проінформували членів КМУ про те, що приватні акціонери «ПриватБанку» звернулися до уряду з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Перехід у державну власність одного з найбільших банків України позитивно сприйняли в Європі. Так, президент ЄБРР Сума Чакрабарті назвав націоналізацію «ПриватБанку» правильним та сміливим рішенням, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард вважає рішення про націоналізацію «ПриватБанку» важливим для забезпечення фінансової стабільності в Україні. Посли країн «Великої сімки» назвали рішення українського уряду націоналізувати «ПриватБанк» важливим та необхідним кроком, який допоможе забезпечити дотримання єдиних регуляторних економічних нормативів усіма банками України. Й загалом у Євросоюзі також позитивно оцінюють націоналізацію «ПриватБанку» – як захід, спрямований на забезпечення фінансової стабільності в Україні.

У РОСІЇ ЗАТРИМАНИЙ ВЛАСКОР УКРІНФОРМУ РОМАН СУЩЕНКО

3 жовтня. КИЇВ. УКРІНФОРМ. «У п'ятницю, 30 вересня, у порушення всіх міжнародних правил у Москві затримали власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка».

Довідково: Лише увечері у неділю, 2 жовтня російські ЗМІ написали, що журналіст перебуває у СІЗО «Лефортово» і його начебто звинувачують у шпигунстві.

До російської столиці Сущенко приїхав у приватних справах. Вже 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення у «шпигунстві». У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко під час судового засідання. Фото: Романа Цимбалюка
Журналіст Укрінформу Роман Сущенко під час судового засідання. Фото: Романа Цимбалюка

Після затримання Романа відбулося 8 засідань суду. 4 червня 2018 року Мосміськсуд оголосив вирок Сущенку – 12 років колонії суворого режиму. Сам журналіст провини не визнав.

5 червня захист журналіста подав скаргу на ухвалений вирок, а 13-го отримав повний текст вироку.

Після оголошення вироку з вимогами до російської влади звільнити Сущенка виступили Міжнародна і Європейська федерації журналістів (IFJ/EFJ), Репортери без кордонів, Рада Європейського альянсу інформаційних агентств і ОБСЄ.

Громадський захисник Романа Сущенка Марк Фейгін заявив, що після виголошення вироку журналістові Укрінформу є можливості почати вирішальні переговори з приводу його обміну і повернення в Україну. Втім підтвердження такого припущення з боку офіційних органів Росії досі немає.

Від початку затримання долею Романа Сущенка опікуються на всіх рівнях, починаючи з колег-журналістів, небайдужих громадян нашої країни, депутатів Європарламенту й закінчуючи дружиною президента Франції Бріжит Макрон.

Поза сумнівом, справа Романа Сущенка політично вмотивована, а сам український журналіст є політичним в'язнем Кремля, так само, як і десятки інших українців.

 (далі буде)

На першому фото: новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко виступає з парламентської трибуни під час засідання парламенту. Київ, 12 травня 2016 року

Хроніка попередніх років: 2000,  2001,  2002,  2003,  2004,  2005,  2006,  2007,  2008,  2009,  2010,  2011,  2012,  2013,  2014,  2015

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-