Країни світу – у вишиванках: Марші, мітинги та виставки

Країни світу – у вишиванках: Марші, мітинги та виставки

Укрінформ
Як українці святкували День вишиванки у різних куточках світу

2023 року Всесвітній день вишиванки припав на 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також річницю виходу українських захисників з «Азовсталі» (18-20 травня). Тому цьогоріч під час заходів згадували про захисників України та депортацію Росією кримських татар.

Укрінформ зібрав інформацію про те, як світове українство та друзі України відзначили День вишиванки.

АВСТРІЯ

Українська діаспора та друзі України з інших країн пройшли у четвер святковою ходою центром столиці Австрії з нагоди Дня вишиванки, а також щоб привернути увагу до війни, яку веде РФ проти України.

Учасники ходи у вишиванках та з українською символікою зібралися на площі біля Ратуші Відня, після чого колоною у супроводі поліції пройшли центром міста. Під час ходи були зроблені зупинки біля парламенту Австрії й палацу Гофбург для коротких мітингів та фотографування. Далі через історичну частину міста колона вийшла на популярну серед туристів площу Штефансплатц, де відбувався головний мітинг.

Під час ходи її учасники співали Державний гімн, «Ой у лузі червона калина» та інші патріотичні пісні, гучно скандували «Слава Україні! – «Героям Слава!», «Слава нації!» – «Смерть ворогам!», «Україна – понад усе!», а також «Russland Terrorstaat!» (Росія – терористична держава!). Попереду колони був виставлений величезний банер з написом «Russland=Terrorstaat» – як нагадування про запущену в Австрії народну петицію про визнання Росії терористичною державою та необхідність підтримки цієї петиції. Учасники мітингу також вшанували пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

Фото: bulgaria.mfa.gov.ua
Фото: bulgaria.mfa.gov.ua

БОЛГАРІЯ

Традиційно у День вишиванки українці в Софії та друзі України зібралися біля пам’ятника Тарасу Шевченку в центральному парку столиці Болгарії.

«Згадали наших героїчних захисників і захисниць із вдячністю за те, що маємо сьогодні можливість одягнути вишиванку, хоч де б ми були. Мільйони українців через жорстоку загарбницьку війну рф розлучені з Батьківщиною, але нероздільні в любові до неї», – повідомило Посольство України в Болгарії.

Фото: estonia.mfa.gov.ua
Фото: estonia.mfa.gov.ua

ЕСТОНІЯ

У Таллінні відбулася хода «Народжені у вишиванці», організована з нагоди свята Конгресом українців Естонії. У заході взяло участь Посольство України.

Цього ж дня під час масових заходів за участю українців Естонії та Посольства присутні вшанували День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, здійсненого комуністичним режимом колишнього СРСР.

Фото: uhug.ie
Фото: uhug.ie

ІРЛАНДІЯ

В Ірландії українська громада відзначила День вишиванки у містах Голвей і Корк.

Як повідомила спільнота Ukrainians Helping Ukrainians Galway, «цей день був душевним. Ми співали пісні, грали на бандурі, слухали історію про вишиванку, частувалися смаколиками, діти бавилися та розмальовувались».

Спільнота подякувала місцевим ірландцям, які зацікавлено спостерігали за програмою заходу, і висловлювали слова підтримки, а також усім, хто долучився і сприяв зустрічі української громади.

У місті Корк українці провели захід «Вишиванка – наш оберіг», у рамках якого учасники утворили ланцюг єдності, провели акцію на підтримку військовополонених захисників Маріуполя та Рушникову ходу.

Захід відбувся за участі учнів Української школи у місті Корк, хору «Калина» та волонтерів «Штабу півдня».

Фото: Natalia Natalia / Фейсбук
Фото: Natalia Natalia / Фейсбук

КАНАДА

Українська громада 18 травня на запрошення Конгресу українців Канади - відділ Торонто (Канада) взяла участь у Марші вишиванок.

«Сотні людей зібралися у традиційній українській околиці, щоб пройти близько трьох кілометрів до пам’ятника Лесі Українки у Хай Парк, щоб відзначити Всесвітній День вишиванки. Очолив ходу голова КУК Торонто Петро Штурин та Генеральний консул України в Торонто Олександр Шевченко», – повідомив Укрінформу Хав'єр Апонюк Савич, член управи Конгресу українців Канади - відділ Торонто.

За його словами, по прибутті колони до пам’ятника Лесі Українки отець Богдан Чолій від УГКЦ очолив молитву, а потім до присутніх звернулися голова комітету «Станьмо з Україною» КУК Торонто – Маркіян Швець, генконсул України в Торонто Олександр Шевченко, міністр у справах громадянства та мультикультуралізму провінції Онтаріо, шановний Майкл Д. Форд, депутат провінції Онтаріо Кріс Гловер, голова Онтарійської Провінційної Ради КУК Тарас Багрій та голова КУК Торонто Петро Штурин.

Хав'єр Апонюк Савич додав, що на завершення заходу потішили присутніх своїми чудовими голосами учениці школи Святого Димитрія, які виконали державні гімни Канади й України.

ЛАТВІЯ

У Ризі відбулася низка заходів до Дня вишиванки.

Один із них пройшов біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Тут відбувся парад вишиванок за участі членів української громади в Латвії, учнів і вчителів ризької Української середньої школи, дипломатів Посольства України, членів Конфедерації українців у Латвії «ВІЧЕ» та українців, які перебувають в Латвії як тимчасово переміщені особи. Під час заходу сестрички Сніжана та Владислава з України виконали всесвітньо відому пісню «Ой у лузі».

Ввечері пройшов ще один захід. Біля фонтану навпроти Латвійського національного театру опери та балету зібралися представники української діаспори, українські біженці, білоруські політемігранти та латиські друзі України. Після півгодинного збору, спілкування, пісень – всі розвернули національні прапори України, Латвії, Білорусі (біло-червоно-білий) та пішли Вишиванковою ходою. Перша зупинка була біля Пам’ятника Свободи, до якого поклали квіти, та заспівали гімни України й Латвії.

Потім хода прийшла до пам’ятника Кобзарю. Тут учасники зробили наголос на тому, що сьогодні з Днем вишиванки збігтися ще дві дати – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також річниця виходу українських захисників з «Азовсталі». Тому була оголошена «хвилина мовчання» на вшанування пам’яті жертв репресій та загиблих героїв. Потім у режимі «вільного мікрофона» кожен міг розповісти про свою вишиванку, прочитати вірші.

Цю акцію підготували Конгрес українців Латвії, в ній також взяли участь місцеві українські пластуни.

Фото: Олег Головатенко / LRT
Фото: Олег Головатенко / LRT

ЛИТВА

У Вільнюсі події, присвячені Дню Вишиванки, Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу та річниці виходу українських захисників з «Азовсталі», розпочалися в Українському центрі, відкритому під патронатом першої леді Литви Діани Науседієне та першої леді України Олени Зеленської. Про це повідомляє LRT.lv.

У фойє відбулося відкриття фотовиставки "Вірити. Любити. Чекати" про найближчих людей – захисників «Азовсталі», які перебувають у ворожому полоні. 

Також відкрилася виставка вишитих картин українського художника Івана Рябчука з Ірпеня. В основному були представлені портрети і тексти Тараса Шевченка.

Відбувся показ та перформанс сучасної вишивки і старовинних українських народних костюмів. Вистава продемонструвала красу й автентичність кримськотатарського національного костюма за участю представників Союзу литовськотатарських громад Литви.

У рамках Дня вишиванки перед присутніми виступили творчі колективи Українського центру: Української суботньої школи, вокальної студії «Мрія», Українського аматорського хору. А керівниця студії Надія Адамчук виконала пісню Джамали, присвячену депортації кримських татар.

Після заходу в Українському центрі відбулася традиційна хода у вишиванках з Кафедральної площі, де був представлений флешмоб від Міжнародної української школи та української школи «Гравітація» з Харкова.

НІДЕРЛАНДИ

Фундація «Ватага», яка є платформою для українського мистецтва та культури в Нідерландах, організувала святкування до Дня вишиванки в Гаазі 17 травня в Музеї звуку та візуалу.

У рамках заходу відбулася виставка. Українці та нідерландці могли не лише почути історію української вишивки, а й дізнатися, що означають унікальні візерунки в різних областях України.

Також відвідувачі заходу могли перейти до практичних занять з вишивання, обмінятися знаннями й традиціями, адже було багато активних нідерландців, які мають цілий клуб з вишивання.

Фото: australia.mfa.gov.ua
Фото: australia.mfa.gov.ua

НОВА ЗЕЛАНДІЯ

Українська громада відзначила День вишиванки у найбільшому місті Нової Зеландії – Окленді.

Як повідомило Посольство України в Австралії, захід продемонстрував красу української ремесла з приголомшливою вишивкою, яка розповідає про традиції, вірування та місцевий фольклор. Кожна вишиванка є унікальною і представляє історію, індивідуальність та зв'язок з нашою культурою.

«День вишиванки в Окленді був фантастичною можливістю для всіх відчути тепло і дух української культури, а також важливість її збереження», – додали у диппредставництві.

Фото: peru.mfa.gov.ua
Фото: peru.mfa.gov.ua

ПЕРУ

Цього року українці в Перу зібралися разом у місті Ліма біля муралу, заснованого за підтримки української громади в Перу та Посольства, щоб відсвяткувати День вишиванки.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia / Фейсбук
Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of North Macedonia / Фейсбук

ПІВНІЧНА МАКЕДОНІЯ

Колектив Посольства України разом з Громадою українців імені Лесі Українки провели у Скоп’є ходу у вишиванках з українським і кримськотатарським прапорами та висадили квіти на Українській алеї й біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

Фото: cym.org
Фото: cym.org

ПОРТУГАЛІЯ

У переддень Всесвітнього дня вишиванки, 17 травня, в Лісабоні пройшла акція, метою якої було встановлення рекорду.

Ініціатором заходу виступили Молодіжна рада при МЗС у партнерстві зі Спілкою української молоді в Португалії.

Акція в Лісабоні зафіксувала 133 учасники. Очолили її посол України в Португалії пані Марина Михайленко та капелан Спілки Української Молоді владика Степан Сус.

Фото: slovenia.mfa.gov.ua
Фото: slovenia.mfa.gov.ua

СЛОВЕНІЯ

У День вишиванки 18 травня в центрі Любляни відбулися хода та мітинг української громади.

«Українська громада в Словенії, українці та українки, які тимчасово перебувають на території Республіки Словенія у зв'язку з війною, дипломати Посольства України та словенські друзі України вбралися у свої вишиті сорочки та пройшли ходою центральними вулицями столиці Словенії», – повідомило Посольство України.

Захід розпочався з промови української майстрині Зоряни Попель, яка розповіла історію своєї вишиванки та закликала всіх присутніх піклуватись про історичну пам'ять поколінь, що закарбована у візерунках нашого національного одягу.

На центральні Площі імені Франце Прешерена український хор разом з усіма учасниками заходу заспівав українські народні пісні.

Фото: san-francisco.mfa.gov.ua
Фото: san-francisco.mfa.gov.ua

США

Українці відзначили День вишиванки у Сан-Франциско.

Дипломати Генерального консульства України разом з українською громадою зібралися 18 травня біля Ferry Building у вишиванках як символі сили, стійкості, гідності та краси України в умовах триваючої російської агресії.

Фото: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary
Фото: Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége / Embassy of Ukraine in Hungary

УГОРЩИНА

У День вишиванки українська громада в Будапешті привернула увагу угорської громадськості до триваючої російської війни проти України та проблеми українських військовополених, які утримуються РФ з масовими порушеннями женевських конвенцій, а також нагадала про річницю початку депортації радянською владою кримських татар. Про це повідомило Посольство України в Угорщині.

Фото: finland.mfa.gov.ua
Фото: finland.mfa.gov.ua

ФІНЛЯНДІЯ

Цьогоріч Посольство України в Фінляндії та Національний музей Фінляндії вирішили відзначити День вишиванки по-особливому: з 18 травня до 15 жовтня в музеї триває поп-ап виставка «Вишиванка та сила українського рукоділля», а з 18 до 21 травня в центральній залі музею можна побачити інсталяцію «Вишиванка», яку створили разом з працівниками музею українці, котрі проживають у Фінляндії.

Під час відкриття виставки виступили український хор «Калина» та український дитячий хор «Ясні».

Фото: czechia.mfa.gov.ua
Фото: czechia.mfa.gov.ua

ЧЕХІЯ

У День вишиванки українці традиційно зібралися біля пам’ятника Тарасу Шевченку в Празі.

Під час заходу, в якому взяли участь дипломати Посольства та українська громада в Чехії, вшанували пам’ять загиблих героїв, які захищали нашу землю від рашистських окупантів, хвилиною мовчання.

Радник Посольства України Євген Кулеша подякував дружній Чехії за те, що сьогодні українці мають змогу перебувати у безпеці.

У цей же день в Празі пройшов фестиваль української гастрономії.

Фото: dobrodjelo.me
Фото: dobrodjelo.me

ЧОРНОГОРІЯ

До святкових заходів з нагоди Дня вишиванки у Чорногорії приєдналися близько 300 українців, повідомила Українська асоціація «Добра Справа».

«У місті Херцег Нові була організована святкова хода, в Барі – збір на набережній та затишне святкування в центрі, Будва відзначилася концертом за участю Заслуженої артистки України Тетяни Піскарьової й її вихованців прямо в стінах Старого міста в Подгориці за участі Посла України Олега Герасименка та інших представників дипломатичної команди. Відзначили дипломами дітей - учасників конкурсу тематичного малюнку, послухали виступ хору, зібрали карту України з елементами вишивки різних регіонів», – поінформувала Асоціація.

Додамо, що у низці країн святкові заходи до Всесвітнього дня вишиванки також відбуватимуться до кінці цього тижня.

Андрій Петринський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-