У Нідерландах відбувся святковий захід з нагоди Дня вишиванки

У Нідерландах відбувся святковий захід з нагоди Дня вишиванки

Фото, відео
Укрінформ
Фундація «Ватага», яка є платформою для українського мистецтва та культури в Нідерландах, організувала святкування до Дня вишиванки в Гаазі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, захід проходив в Музеї звуку та візуалу.

Уляна Бунь
Уляна Бунь

«На захід записалося 100 людей. Оскільки він проходив в музеї – в цілях пожежної безпеки ми мали обмеження за кількістю людей. І справді прийшло близько 100! При чому нідерландців і українців було приблизно 50/50.  Ми розказали про символіку вишиванки, що означають елементи на ній та про значення кольорів та крою. І, мушу сказати, що нове для себе відкрили не тільки іноземці, а і багато українців. Також на заході були присутні жінки в традиційному костюмі Схевенінгену, що є один з восьми районів Гааги біля моря. Для мене це було справжнім відкриттям. Справді відбувся неймовірний обмін культурами вишивання та значенням вишивки в одязі наших культур», – розповіла Укрінформу співзасновниця Фундації «Ватага» Уляна Бунь.

Українці та нідерландці могли не лише почути історію української вишивки, а й дізнатися, що означають унікальні візерунки в різних областях України.

Варто зазначити, що українці дуже пишаються своїм національним одягом, вишиванками та передають традиції з покоління в покоління. Український вишитий одяг має тисячолітню історію.

Також відвідувачі заходу могли перейти до практичних занять – вишивання, обмінятися знаннями та культурою, адже було багато активних ініціативних нідерландців, які мають цілий клуб з вишивання.

«Українська вишита сорочка захопила не тільки простих відвідувачів заходу. Також вишиванкою захопився і Текстильний Дослідницький центр в Лейдені.  Зараз центр працює над створенням цілого розділу про українську вишиванку в великій енциклопедії текстилю. Сподіваюся, зовсім скоро ми зможемо побачити книгу та пишатися нашою неймовірною вишиванкою ще більше. Взагалі, ідея саме такого вишивання виникла давно, але її було досить тяжко реалізувати. Проте, коли на демонстрації до річниці повномасштабного вторгнення до нас підійшли жінки з нідерландського вишивального клубу і запропонували свою співпрацю, я відразу зрозуміла що це саме те що треба! І все вдалося чудово! Зараз усі натхненні провести майстер-клас з виготовлення лемківської кривульки, бо нідерландським пані так сильно сподобалась прикраса, що вони теж вирішили та собі зробити щось схоже», – поділилася Уляна Бунь.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України підготувало відео до Дня вишиванки, який відзначається щороку в третій четвер травня, цьогоріч - 18 травня.

Фото: Ірина Драбок, Уляна Бунь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-