У Ризі відзначили День вишиванки та вшанували День пам’яті жертв геноциду кримських татар

У Ризі відзначили День вишиванки та вшанували День пам’яті жертв геноциду кримських татар

Фото
Укрінформ
У латвійській столиці 18 травня відбулася низка заходів у зв’язку з двома видатними датами, які цього року збігтися, – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День Вишиванки.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

З самого ранку у внутрішньому дворі Посольства України в Ризі відбувся захід з вшанування пам’яті невинних жертв жахливого злочину радянського режиму. В цей день поряд з прапором України, було піднято кримськотатарський прапор.

На відкритті заходу Посол України в Латвії Анатолій Куцевол підкреслив, що «ми пам'ятаємо тих, хто постраждав від цієї трагедії, та віддаємо належну шану кримськотатарському народу, який протягом сторіч зазнавав і продовжує зазнавати репресій з боку Російської імперії, СРСР, а тепер сучасної Росії». Також виступили глава Директорату двосторонніх відносин МЗС Латвії Нілс Янсонс і Ніяра Чубарова (донька Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова).

Після чого відбувся захід на честь Дня Вишиванки – вже у пам’ятника Тарасу Шевченку. Тут пройшов парад вишиванок, за участі української громади в Латвії, учнів і вчителів Ризької Української середньої школи, дипломатів Посольства, членів Конфедерації українців в Латвії «ВІЧЕ» та українців, які перебувають в Латвії як тимчасово переміщені особи. Під час заходу сестрички Сніжана та Владислава з України виконали всесвітньо відому пісню «Ой у лузі».

Ввечері пройшов ще один захід. У фонтана навпроти Латвійського національного театру опери та балету зібралися представники української діаспори, українські біженці, білоруські політемігранти та латиські друзі України. Після півгодинного збору, спілкування, пісень всі розвернули національні прапори України, Латвії, Білорусі (біло-червоно-білий) та пішли Вишиванковою ходою. Перша зупинка була у Пам’ятника Свободи, до якого поклали квіти, та заспівали гімни України та Латвії.

У Ризі відзначили День вишиванки та вшанували День пам’яті жертв геноциду кримських татар / Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

Потім хода прийшла до пам’ятника Кобзарю. Тут було підкреслено, що сьогодні з Днем вишиванки збігтися ще дві дати – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також річниця виходу українських захисників з Азовсталі. Тому була оголошена «хвилина мовчання» за жертвами репресій та за загиблими героями. Після чого в режимі «вільного мікрофона» кожен міг розповісти про свою вишиванку, прочитати вірші.

Цю акцію підготували Конгрес українців Латвії, в ній також взяли участь місцеві українські пластуни.

Нагадаємо, День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Він був ініційований 2006 року студенткою Чернівецького національного університету Лесею Воронюк.

Депортація близько 400 000 кримських татар, яких радянська влада почала примусово вивозити з Кримського півострова 18 травня 1944 року, була цілеспрямованою акцією з метою знищення одного з корінних народів Криму.

Фото: Олег Кудрін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-