Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 6

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 6

Укрінформ
Україна підписала безпекові угоди з трьома країнами, на черзі - Данія. Запроваджені нові санкції проти РФ. Сім збитих російських літаків – серйозний удар по іміджу агресора. «Гроші ходять за людиною» тепер і в соціальній сфері.

У випуску:

  • Мюнхенська конференція була дуже результативною для України – Президент
  • Україна уклала безпекові угоди із Францією та Німеччиною
  • Посли ЄС погодили 13-й пакет санкцій проти РФ
  • Британія запровадила нові санкції проти Росії
  • Японія має стати одним із лідерів відновлення України – Шмигаль
  • Швеція передає Україні військову допомогу на понад $680 мільйонів
  • Данія оголосила про новий пакет допомоги Україні та постачання F-16
  • Сім збитих літаків – серйозний удар по іміджу Росії
  • Укроборонпром співпрацюватиме з провідним німецьким виробником зброї
  • Уряд ухвалив рішення для запуску освітнього застосунку «Мрія»
  • Профільні комітети Європарламенту схвалили надання Україні €50 мільярдів
  • В Анкарі пройшла конференція «Війна Росії в Україні: відновлення та гуманітарний вимір»
  • Фінляндія допоможе Україні розбудувати систему моніторингу води
  • Сертифікат єВідновлення можливо використовувати з державною програмою єОселя - ухвалено закон
  • єВідновлення: звіт за використані кошти тепер можна подати через ЦНАП чи нотаріуса

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

16-18 лютого в Мюнхені відбулася 60-та безпекова конференція, під час якої обговорювалися найгостріші глобальні проблеми сьогодення. Однією з ключових тем була війна РФ в Україні. Президент Володимир Зеленський назвав дуже результативною участь у цьогорічній Мюнхенській конференції, зазначивши, що український погляд на світовий порядок денний був підтриманий партнерами. Наша країна вже похитнула міф про те, що Росія може захопити будь-яку країну за кілька днів, заявив Президент України у своєму виступі на безпековому форумі. 

Також 16 лютого Україна уклала безпекові угоди з Францією та Німеччиною, що є потужним інструментом підтримки нашої держави. Подібний документ уперше було підписано в січні цього року з Великою Британією. 10-річні безпекові угоди є гарантіями безпеки для українців, якщо агресія повернеться і після закінчення війни. Наразі у 2024 році Німеччина надасть кошти на військову допомогу Україні на 7,1 млрд євро, що значно посилить українську армію. Франція виділить 3 млрд євро військової допомоги на цей рік та повну підтримку України на шляху до ЄС та НАТО. Наразі Данія оголосила про підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною, яка гарантує підтримку на наступні 10 років.

Наразі посли ЄС погодили в принципі 13-й пакет санкцій проти РФ, який офіційно затвердять 24 лютого. Зазначається, що цей пакет є «одним із найширших», схвалених з боку ЄС, і передбачає обмеження щодо 193 фізичних і юросіб, 27 компаній, причетних до обходу санкцій, однак є менш амбітним, аніж розраховувала Україна. Проте українська сторона працюватиме над тим, щоб наші пропозиції були включені до 14-го санкційного пакета.

22 лютого Велика Британія оголосила про введення понад 50 нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які підтримують незаконну війну президента РФ Володимира Путіна в Україні.

Цими днями Україна та Японія відкрили нову сторінку у двосторонніх відносинах. Про це свідчать результати Конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо, де було підписано 56 документів, частина з цих документів – між бізнесами. У межах Проєкту екстреного відновлення та реконструкції Японія надала Україні грант у понад $100 млн. Японія має стати одним із лідерів економічного відновлення та відбудови України, японський народ вірить у нашу перемогу і допомагає її наблизити, заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Війна Росії проти України – це також війна проти порядку, заснованого на правилах. Україна захищає не лише власну свободу, а й свободу всієї Європи. Швеція підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, наголосив очільник Міноборони Швеції Пол Йонсон. Новий і найбільший від початку повномасштабного вторгнення Росії пакет військової допомоги становитиме $683 млн, а загальна оборонна підтримка Швеції вже сягнула майже $3 млрд

У свою чергу Данія погодила новий пакет військової допомоги на $247,4 млн та постачання F-16 Україні. Прем'єр-міністерка Метте Фредеріксен повідомила, що Данія вирішила передати нашій країні всю свою артилерію, і закликала європейські країни надати Україні боєприпаси та системи ППО, оскільки вони їй зараз потрібніші.

Чехія також є одним із найактивніших союзників України від самого початку повномасштабної російської агресії. Президент Чехії Петр Павел під час безпекової конференції у Мюнхені оголосив, що домовився із Данією, Нідерландами й Канадою про об’єднання зусиль із пошуку необхідного Україні обладнання й боєприпасів по всьому світу. За його словами, Чехії вже вдалося знайти 800 тис. необхідних артснарядів. Канада приєднається до ініціативи Чехії і виділить близько $23 млн на закупівлю боєприпасів для України поза межами НАТО. Також Канада оголосила, що цієї весни відправить в Україну близько 800 бойових дронів. Нідерланди в рамках коаліції дронів уже почали надавати Україні безпілотники.

НАША ОБОРОНА

За два роки повномасштабної російсько-української війни Повітряні сили України пройшли серйозний шлях розвитку та вдосконалення. Щодня в зведеннях Генштабу є інформація про втрати ворога. Тільки протягом останнього тижня Україна збила 7 ворожих літаків, чим завдала серйозного удару по іміджу РФ. Загалом у війні Росія втратила 200 пілотів, 338 літаків, понад 320 гелікоптерів та 7560 БпЛА оперативно-тактичного рівня. Зараз в екстреному порядку Україна переходить на F-16, як це не робила жодна країна в світі, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Перша група українських пілотів закінчить навчання на F-16 до літа.

Продовжує розширюватись географія міжнародних партнерств із провідними оборонними виробниками. Так, німецька компанія Rheinmetall планує побудувати новий завод з виробництва артилерійських боєприпасів в Україні. Планується, що спільне підприємство вироблятиме шестизначне число снарядів на рік. Водночас Укроборонпром співпрацюватиме з одним із лідерів глобальної зброярської спільноти – Dynamit Nobel Defence, німецьким дочірнім підприємством ізраїльської компанії Rafael. 

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

«Гроші ходять за людиною» тепер і в соціальній сфері – такий принцип закріплено у Плані дій уряду на 2024 рік. Тобто фінансуватимуться не заклади системи соцзахисту, а послуги людям. Велика увага також буде приділятися формуванню реєстрів. Держава буде детально бачити, хто і скільки отримує, аби максимально справедливо розподілити наявні кошти. Загалом План дій уряду містить майже 450 завдань. Основними пріоритетами цього року будуть обороноздатність, європейська інтеграція, відбудова, енергетична незалежність, нова ветеранська політика, розвиток освіти, ефективна цифрова держава, сучасна доступна медицина, захист довкілля. Загалом соціальні видатки державного бюджету становитимуть 470 млрд грн, що на 25 млрд грн більше, ніж торік.

Водночас Кабмін запланував цього року запуск освітнього мобільного застосунку «Мрія». Це буде абсолютно новий підхід до освіти - із програмами розвитку здібностей учнів і шкалою успішності. «Мрія» допоможе самореалізуватися, дасть зручний доступ до знань та змогу будувати індивідуальні освітні траєкторії. У застосунок можна буде завантажити електронний учнівський квиток «Мрія-ID», що працюватиме так само, як і документи в «Дії».

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

За оцінкою Світового банку, в наступні 10 років на відбудову України знадобиться $486 млрд.

Останнім часом економіка України стабілізувалася, навіть спостерігається її суттєве зростання. Як зазначила президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо, це є «неймовірний і дивовижний» факт, що в умовах війни й економічної нестабільності економіка України за результатами 2023 року зросла на 5%. Значною мірою це стало можливим завдяки фінансовій підтримці України ззовні, стимулюванню бізнесу до подальшого інвестування в економіку країни. За останні два роки ЄБРР інвестував в Україну 3,8 млрд євро, а в найближчі п’ять років інвестиції можуть зрости від 7,5 до 15 млрд євро.

Профільні комітети Європарламенту підтримали рішення щодо Ukraine Facility, багаторічної програми фінансової допомоги для України на €50 млрд, повідомила депутатка Європарламенту Віола фон Крамон.

Війна Росії проти України є глобальним викликом, тому й багатосторонні формати співпраці для відновлення України можуть бути більш ефективними, ніж зусилля кожної країни окремо. Про це йшлося на конференції «Війна Росії в Україні: відновлення та гуманітарний вимір» у Анкарі. Турецький бізнес має лідируючу роль у відновленні України, наголосив посол України в Туреччині Василь Боднар.

У рамках проєкту «Підтримка України в оцінці шкоди довкіллю та розвитку моніторингу якості поверхневих вод і біорізноманіття» Фінляндія надасть Україні технічну допомогу у створенні національної системи екологічного моніторингу води відповідно до вимог ЄС. Наразі Україна лише створює необхідну правову базу для запуску цілісної національної системи моніторингу води, тоді як фінська вважається однією з найкращих в Європі.

Нові угоди на відбудову 25 об’єктів у Київській та Херсонській областях із початку 2024 року уклало Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури. Загальна сума угод становить майже 344,2 млн грн. Прозорі закупівлі допомогли зменшити початкову вартість на 87 млн грн.

Наразі в Миколаєві комісія сформувала 82 житлові сертифікати на суму 86,3 млн грн для компенсації за зруйноване житло. Миколаївці, житло яких було повністю зруйноване через обстріли, придбали 26 квартир та один приватний будинок у рамках програми єВідновлення. Водночас на Миколаївщині перші 53 мешканці Баштанського району отримали сертифікати на відновлення повністю знищеного житла за програмою єВідновлення – на майже 70 млн грн.

Відтепер житловий сертифікат єВідновлення можливо використовувати у поєднанні з державною програмою єОселя. Відповідний закон щойно підтримав парламент.

Щодо звітів про використані кошти, які були надані громадянам на ремонт   пошкодженого житла за програмою єВідновлення, то ця функція тепер доступна не лише через портал «Дія», а й через ЦНАП і нотаріуса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-