Адвокат Сущенка прочитав всі 12 томів справи. На черзі - речові докази

Адвокат Сущенка прочитав всі 12 томів справи. На черзі - речові докази

Оновлюється
Укрінформ
Власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві".

Хронологія останніх подій

Сущенко прочитав всі 12 томів своєї справи. На черзі - речові докази

20.02.2018 14:19

Марк Фейгін, адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно утримують у московському СІЗО, заявив, що він і його підзахисний завершили ознайомлення з 12 томами справи і до кінця тижня планують ознайомитися з речовими доказами.

Про це Фейгін повідомив у своєму Facebook.

«Я і Роман Сущенко закінчили ознайомлення з 12 томами справи. Залишилися речові докази. До кінця тижня закінчимо», - зазначив він.

Дочці та дружині Романа Сущенка вручили нагороду Премії імені Сахарова

31.01.2018 15:21

Анжеліці та Юлії Сущенко, дружині та доньці українського журналіста Романа Сущенка, вручили у середу нагороду Премії імені Андрія Сахарова - журналістський орден "За мужність", яким було нагороджено незаконно заарештованого в Москві власкора Укрінформу.

Це відбулося під час прес-конференції в Укрінформі, присвяченої нагородженню низки незалежних ЗМІ, активістів та авторів орденом "За мужність" - відзнакою для сучасних публіцистів, які стоять на стороні правди.

«Батько дуже вдячний за вручення премії, і це було дуже неочікувано. Він намагається триматися, і я пишаюся, що я донька такого батька і що він хороший приклад професіоналізму, батька, друга, чоловіка», - подякувала на церемонії вручення нагороди донька журналіста Юлія Сущенко.

Вона також подякувала за підтримку батька в інформаційній сфері.

Захист Сущенка подав апеляцію на рішення про продовження арешту

25.01.2018 18:24

Адвокат незаконно заарештованого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін подав апеляційну скаргу на рішення суду про продовження утримання під вартою до 30 березня.

Про це він написав у Twitter. 

"Я подав апеляційну скаргу на рішення про продовження арешту українському журналісту Роману Сущенку на два місяці, до 30 березня 2018 року, прийняте вчора Московським міським судом", - написав він.

Тюремники не віддають Сущенку 110 листів - донька журналіста

24.01.2018 11:02

Журналісту Укрінформу Роману Сущенку, якого незаконно утримують в московському СІЗО "Лефортово", поки не віддають 110 листів, які надійшли останнім часом на його адресу в слідчий ізолятор. А з близько 80 написаних ним листів відправили лише 11.

Про це розповіла Укрінформу донька Сущенка Юлія за результатами зустрічі з батьком, яка відбулася в СІЗО "Лефортово" 23 січня і тривала трохи більше години.

"Побачення з батьком тривало трохи більше години, говорили знову через скло та по телефону. Чекали з мамою на нього з 10-ї ранку, зайшли близько першої години дня в обідню перерву. Загалом батько почувається нормально, були певні проблеми з зубами, однак зараз він доліковується. Сподіваюся, все буде добре. Передавав усім вітання та подяку за підтримку", - сказала вона. 

Також донька розповіла, що деякі харчові продукти, які вони з матір'ю хотіли передати Сущенку, не пропустили. Їм пояснили, що це пов'язано з правилами СІЗО. 

За словами Юлії, виглядає Сущенко бадьоро, тримається та дуже чекає на повернення додому. 

Також донька українського журналіста розповіла, що Сущенку поки не віддають 110 листів, які надійшли останнім часом на його адресу в СІЗО. А з близько 80 написаних ним відправили лише 11 конвертів. Крім цього, він відправив ще п'ять нових малюнків. Однак Юлія зазначила, що останній лист, який отримала від батька, датований серпнем 2017-го.

Раніше повідомлялося, що в середу, 24 січня, в Москві відбудеться суд щодо продовження терміну утримання під вартою журналіста Укрінформу Сущенка, який незаконно утримується в СІЗО «Лефортово».

Московський суд завтра розгляне продовження арешту Сущенка

23.01.2018 14:07

В середу, 24 січня, в Москві відбудеться суд щодо продовження терміну утримання під вартою журналіста Укрінформу Романа Сущенка, який незаконно утримується в СІЗО «Лефортово».

Про це повідомив в Twitter адвокат Сущенко Марк Фейгін.

У вівторок відбулося його побачення з дружиною і дочкою.

«Завтра, 24 січня, відбудеться суд щодо продовження терміну утримання під вартою Романа Сущенка в 11:30, в Мосміськсуді. А тільки що в СІЗО «Лефортово» закінчилося побачення з дружиною і дочкою», - зазначив він.

Адвокат розповів про стан здоров'я Сущенка

18.01.2018 19:08

Стан здоров'я незаконно утримуваного у СІЗО "Лефортово" українського журналіста Романа Сущенка у цілому задовільний.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін у коментарі Укрінформу.

"В цілому стан здоров'я у Романа Володимировича задовільний. За одним винятком - останнім часом зуби викликають побоювання. Не критично, проте неприємно. Я працюю над цим питанням - якась медична допомога буде надана найближчим часом", - сказав Фейгін.

За його словами, стоматологічні проблеми - найбільш поширені у місцях тримання під вартою. Це відбувається через незбалансоване харчування та низький рівень надання стоматологічної медичної допомоги.

Сущенко зустрінеться з дружиною і дочкою 23 січня

18.01.2018 18:58

Побачення незаконно заарештованого в Москві українського журналіста Романа Сущенка з дружиною і дочкою відбудеться в СІЗО "Лефортово" 23 січня.

Про це повідомив адвокат Сущенка Марк Фейгін у коментарі Укрінформу.

"Думаю, вже можна повідомити, що близькі зможуть відвідати Романа Сущенка в Лефортово наступного тижня - 23 січня", - сказав Фейгін.

Він також повідомив, що в понеділок його підзахисного відвідував консул України в Москві Геннадій Брескаленко; до кінця січня планується ще одне відвідування.

Суд у справі Сущенка почнеться не раніше лютого - адвокат

18.01.2018 18:26

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно тримають у СІЗО "Лефортово", Марк Фейгін заявив, що вони не встигають до кінця січня ознайомитися з матеріалами справи, тому суд почнеться не раніше лютого.

Про це адвокат повідомив у коментарі Укрінформу.

"Ми з моїм підзахисним все-таки не встигаємо до кінця січня ознайомитися з матеріалами справи. Тому суд почнеться не раніше лютого. А оскільки поточний термін арешту спливає 30 січня, то буде ще одне продовження арешту в Мосміськсуді. Ймовірно, засідання із цього приводу відбудеться десь 25-27 січня", - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що у суді 18 січня, окрім відхилення апеляції на продовження арешту Сущенка, в четвер у черговий раз було відхилено клопотання про надання консулу України в Москві Геннадію Брескаленку статусу громадського захисника (офіційно - статус "іншої особи" в команді захисту).

Суд відхилив апеляцію на продовження арешту Сущенку

18.01.2018 13:43

У четвер Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу захисту журналіста Укрінформу Романа Сущенко, який незаконно утримується у СІЗО «Лефортово», на рішення суду першої інстанції про продовження терміну утримання його під вартою до 30 січня 2018 року.

Про це пише Майрк Фейгін у Twitter.

«Скарга на рішення про продовження терміну утримання під вартою Сущенко відхилена», - зазначив Фейгін.

Адвокат назвав приблизну дату початку суду в справі Сущенка

16.01.2018 20:05

Адвокат незаконно заарештованого у РФ українського журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін передбачає, що судові засідання у справі його підзахисного можуть розпочатися у кращому випадку 25-28 січня.

Про це він повідомив кореспонденту Укрінформу.

"Сподіваюся, що в найближчі півтора-два тижні ми із Романом Володимировичем завершимо ознайомлення із матеріалами слідства. І якщо нічого екстраординарного не трапиться, то суд може розпочатися десь починаючи з 25-28 січня", - сказав Фейгін.

Він нагадав, що затягування із початком суду пов'язане з тим, що матеріали засекреченої справи не можна копіювати й переносити із собою, а також із тим, що у Росії були тривалі новорічно-різдвяні канікули, під час яких зупинялося усе ділове життя.

Сущенку дозволили побачення з дружиною і донькою

16.01.2018 19:10

Незаконно заарештований у Москві журналіст Укрінформу Роман Сущенко отримав право на побачення з дружиною й донькою; воно відбудеться протягом найближчого тижня.

Про це його адвокат Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Побачення Анжеліки і Юлії Сущенко з моїм підзахисним відбудеться протягом найближчого тижня", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що це, ймовірно, буде останнє побачення Романа Сущенка з родичами під час слідства. "Після ухвалення принципового рішення з приводу таких побачень, організовувати їх було простіше. Але коли розпочнеться судовий процес, процедура поміняється. Дозвіл вже треба буде отримувати у Мосміськсуду. А це набагато довший бюрократичний процес. Причому з тією ж тяганиною при отриманні права на побачення зіткнуться й офіційні особи, наприклад, консул України", - пояснив адвокат.

Московський суд розгляне ще одну апеляцію на арешт Сущенка 

16.01.2018 18:52

Московський міський суд у четвер, 18 січня, розгляне апеляційну скаргу на рішення про продовження арешту українському журналісту Роману Сущенку.

Про це його адвокат Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

"У четвер, 18 січня, о 12.30 в Мосміськсуді буде розглянута моя апеляційна скарга на продовження арешту мого підзахисного до 30 січня", - сказав Фейгін.

За його словами, якщо не буде якихось несподіванок, то це буде остання апеляція на продовження арешту під час слідства, оскільки вже почнеться судовий процес. А в тих умовах арешт продовжує вже сам суд – як правило, строком на 6 місяців.

Фейгін переконаний, що Сущенка й інших політв'язнів обмінюватимуть поодинці

05.01.2018 18:20

Російський адвокат Марк Фейгін вважає, що журналіста Романа Сущенка й інших українських громадян, яких утримують у Росії з політичних мотивів, не обмінюватимуть за списком, а лише в індивідуальному порядку.

Про це він заявив у ефірі Радіо Свобода. 

«Путін не мінятиме українських громадян (утримуваних у Росії – ред.) списком. Це більш цінний ресурс, ніж обмін полонених ЗСУ на бойовиків. Він (Путін – ред.) буде намагатися міняти їх по одному», – сказав Фейгін.

Говорячи про стан свого підзахисного Романа Сущенка, адвокат сказав, що з ним усе гаразд. «Щодо того, як він (Сущенко – ред.) почувається, то ніяких проблем у нього немає. А ось ситуація перед судом... Ми завершуємо знайомитися зі справою, вона накручується дуже сильно. Обвинуваченню дуже важливо отримати докази (звісно, формальні докази), що Сущенко є співробітником українських спецслужб. Мені здається, що Шаройка чи ще когось вони будуть використовувати», – сказав Фейгін. 

Журналіста Шаройка арештували, щоб він свідчив проти Сущенка – адвокат

04.01.2018 09:24

ФСБ Росії потрібно, щоб Сущенко зізнався на камеру, що він не журналіст, а кадровий співробітник ГУР Міноборони України.

Про це адвокат Марк Фейгін заявив в інтерв'ю виданню "Факти і коментарі".

"Вони хочуть повторити з Сущенком те, що КДБ Білорусі зробило з іншим українським журналістом — Павлом Шаройком. Кілька місяців тому його арештували в Мінську, він вже дав свідчення, що він — кадровий співробітник... українських спецслужб. Мабуть, поряд із ним у Білорусі не було "адвоката Фейгіна". ФСБ Росії потрібно, щоб Сущенко після обробки зізнався на камеру, що він теж не журналіст, а кадровий співробітник ГУР Міноборони України. Як Шаройко. Але в Москві чудово розуміють, що якщо вони спробують натиснути на Сущенка, я мовчати не буду, а відразу вийду до міжнародних ЗМІ і все розповім. Тому мене треба за будь-яку ціну виключити з процесу", - заявив Фейгін.

Він припускає, що Шаройко може стати свідком у справі Сущенка.

"Я не виключаю, що Шаройка взяли спеціально для того, щоб він дав свідчення проти Сущенка, що той теж співробітник української військової розвідки. Почнуть крутити руки, скажуть: ти ж зізнався, що шпигун, давай тепер свідчення проти Сущенка. Сказав "А" — кажи "Б", - зазначив адвокат.

Суд над Сущенком може початися наприкінці січня – адвокат

22.12.2017 16:36

Адвокат Марк Фейгін, який захищає журналіста Укрінформу Романа Сущенка, припускає, що судові засідання у справі Сущенка розпочнуться у кращому разі у другій половині січня.

Про це адвокат повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Сьогодні відвідав Романа Сущенка. Обговорили перспективи справи. Треба детальніше ознайомитися з останніми томами (з десяти представлених слідством) та з речдоками. Думаю, на суд вдасться вийти у кращому разі у другій половині січня", - сказав Фейгін.

Сущенко зробив ще два дзвінки рідним

22.12.2017 15:47

Заарештований у Москві український журналіст Роман Сущенко цього тижня зміг зробити ще декілька дзвінків своїм близьким.

Про це його адвокат Марк Фейгін повідомив кореспондентові Укрінформу.

«Хочу сказати, що нам вдалося добитися права ще на декілька телефонних дзвінків близьким. На початку цього тижня Роман Володимирович зробив один 20-хвилинний дзвінок батькам і ще один - дружині й дітям. Зараз займаємося тим, щоби дружинаСущенка отримала право на побачення в січні», - сказав Фейгін.

Сущенко привітав співвітчизників з Різдвом та Новим роком

22.12.2017 11:48

Журналіст Укрінформу Роман Сущенко, заарештований у Москві, привітав співвітчизників з Різдвом та Новим роком.

Копія листа від Сущенка є в Укрінформі.

«Розумні, сильні та творчі чоловіки й жінки, шановні мої співвітчизники, щиро вітаю вас зі світлим святом Різдва Христа та Новим роком. Нехай 2018 рік виправдає ваші очікування, зміцнить дух і волю, примножить сили, статки і життєву енергію», - написав Сущенко.

Романа Сущенка нагородили орденом Сахарова "За мужність"

20.12.2017 12:39

Журі російської премії імені Андрія Сахарова "За журналістику як вчинок" нагородило незаконно заарештованого у Москві власкора Укрінформу Романа Сущенка орденом Сахарова "За мужність".

Про це секретар організатора премії Сахарова повідомила дочку українського журналіста Юлію Сущенко.

"Роман Сущенко 10 грудня був обраний журі як лауреат цього ордена", - сказала вона.

Головою журі є Гаррі Каспаров.

Всеросійська премія імені Андрія Сахарова "За журналістику як вчинок" заснована 2001 року правозахисником і підприємцем Пітером Вінсом на знак подяки Андрію Сахарову, який брав участь в його долі і долі його близьких за часів переслідування їх радянським режимом.

Адвокат Сущенка розповів про сьомий том справи і "жеребкування у СІЗО"

15.12.2017 15:12

Адвокат українського журналіста Романа Сущенка, заарештованого в Москві, Марк Фейгін і його підзахисний продовжують ознайомлення з матеріалами слідства.

Про це Фейгін розповів Укрінформу.

"Дві години тому бачив свого підзахисного в Слідчому управлінні (ФСБ - Ред.). Ми з ним знайомилися з матеріалами справи. Сьомий том", - сказав Фейгін.

Він також уточнив, що згідно з проведеним сьогодні жеребкуванням на відвідування адвокатами своїх підзахисних у СІЗО Лефортово, Фейгін відвідає Сущенка в п'ятницю, 22 грудня. "Мій номер у черзі - п'ятий", - уточнив адвокат.

Адвокат Сущенка: Прочитати справу до Нового року, швидше за все, не вдасться

11.12.2017 14:36

Власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко, заарештований у Москві, і його захист, швидше за все, не встигне до 1 січня ознайомитися з матеріалами обвинувачення.

Про це розповів Укрінформу його адвокат Марк Фейгін.

"Сьогодні побачуся з Романом Сущенком. Ймовірно, почнемо знайомитися з сьомим томом справи (з десяти - ред.). Це комп'ютерні розшифровки. Його пряма журналістська робота, підготовчі матеріали до статей. Схоже, подібних матеріалів багато, ще на кілька томів", - сказав Фейгін.

Також, за його словами, ще є відеосвідчення. "Дані матеріали потрібно уважно оглядати, вичитувати, виявляючи суперечності. А вони є, перш за все, процесуальні", - пояснює адвокат.

Він також нагадав, що знайомитися з матеріалами через їх засекречування можна тільки в Слідчому управлінні ФСБ. Матеріали не можна копіювати, перезнімати, все потрібно тримати в пам'яті. З усіх цих причин ознайомлення, можливо, затягнеться на 1-2 тижні. Таким чином, ознайомитися з матеріалами слідства до Нового року, швидше за все, не вдасться.

***

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було висунуто обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву.

18 травня в Мосміськсуді у скарзі на продовження тримання під вартою Сущенку було відмовлено.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-