Журналіста Шаройка арештували, щоб він свідчив проти Сущенка – адвокат

Журналіста Шаройка арештували, щоб він свідчив проти Сущенка – адвокат

Укрінформ
ФСБ Росії потрібно, щоб Сущенко зізнався на камеру, що він не журналіст, а кадровий співробітник ГУР Міноборони України.

Про це адвокат Марк Фейгін заявив в інтерв'ю виданню "Факти і коментарі".

"Вони хочуть повторити з Сущенком те, що КДБ Білорусі зробило з іншим українським журналістом — Павлом Шаройком. Кілька місяців тому його арештували в Мінську, він вже дав свідчення, що він — кадровий співробітник... українських спецслужб. Мабуть, поряд із ним у Білорусі не було "адвоката Фейгіна". ФСБ Росії потрібно, щоб Сущенко після обробки зізнався на камеру, що він теж не журналіст, а кадровий співробітник ГУР Міноборони України. Як Шаройко. Але в Москві чудово розуміють, що якщо вони спробують натиснути на Сущенка, я мовчати не буду, а відразу вийду до міжнародних ЗМІ і все розповім. Тому мене треба за будь-яку ціну виключити з процесу", - заявив Фейгін.

Він припускає, що Шаройко може стати свідком у справі Сущенка.

"Я не виключаю, що Шаройка взяли спеціально для того, щоб він дав свідчення проти Сущенка, що той теж співробітник української військової розвідки. Почнуть крутити руки, скажуть: ти ж зізнався, що шпигун, давай тепер свідчення проти Сущенка. Сказав "А" — кажи "Б", - зазначив адвокат.

Що стосується "українських справ" загалом, Фейгін наголосив: ФСБ РФ робить усе, щоб про них було якомога менше інформації.

"Ось прямо зараз у Лефортові (спеціальне СІЗО ФСБ РФ у Москві, формально відноситься до ФСВП — Федеральної системи виконання покарань РФ. — Ред.) сидять два українських прикордонники. До них не пускають ні адвокатів, ні українського консула. Так вирішила ФСБ. Схожа ситуація і з українцем Олександром Шумковим, колишнім охоронцем Дмитра Яроша. Він сидить у Брянську, і ніхто до нього прорватися не може. Ні адвокат, ні консул. Теж рішення ФСБ", - зазначив адвокат.

Читайте також: Адвокат закликає привітати Сущенка з Різдвом

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, в порушення міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він приїхав з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було пред'явлено обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко співробітник Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР МОУ спростували цю заяву.

27 листопада Мосміськсуд продовжив термін тримання під вартою Сущенка на два місяці - до 30 січня 2018 року. Суд, імовірно, почнеться у січні.

Власкор "UA: Українське Радіо" в Білорусі, громадянин України Павло Шаройко був затриманий 25 жовтня в Мінську. Йому пред'явили звинувачення у шпигунстві.

Шаройку закидають створення агентурної мережі в республіці. Білоруський КДБ стверджує, що після затримання Шаройко зізнався, що "є співробітником розвідки і працює під прикриттям у званні полковника".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-