В Україні завершилися вибори у 201 тергромаді

В Україні завершилися вибори у 201 тергромаді

Оновлюється
Укрінформ
Сьогодні, 29 жовтня 2017 року, у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх без винятку областях України проходили перші місцеві вибори. 

Голосування завершилося о 20:00, усі виборчі дільниці закрилися.

Остаточні дані щодо явки ще не оголошувалися.

***

03:27

За попередніми даними паралельного підрахунку спостерігачів ОПОРИ, на Закарпатті стали відомі імена перших 20 переможців на місцевих виборах в ОТГ.

“Перемогу на посаду голови Баранинської ОТГ здобув чинний голова Баранинської сільської ради, самовисуванець Юрій Марусяк, який отримав 2 871 голосів виборців на дев’яти дільницях”, - зазначають спостерігачі.

00:12

Поліція підбила підсумки місцевих виборів в ОТГ, що відбулися на 1920 виборчих дільницях 29 жовтня.

Як повідомляється на сайті Нацполіції, впродовж дня порушили 10 кримінальних проваджень, з них 4 – за фактом підкупу виборців.

“Усього в рамках цього виборчого процесу до поліції надійшло 207 повідомлень, з яких 136 – у день проведення виборів”, - зазначили правоохоронці.

За даними прес-служби, переважна більшість повідомлень була пов’язана з порушенням ведення передвиборної агітації та підкупом виборців. За кожним із цих фактів поліцією проводиться детальна перевірка.

Відомості стосовно 10 фактів із загальної кількості повідомлень внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

22:15

Спостерігачі громадської мережі ОПОРА не зафіксували суттєвих порушень на місцевих виборах в Україні, що відбулися 29 жовтня. Про це йдеться на сайті організації.

“В цілому спостерігачі ОПОРИ відзначають, що безпосередньо ними не було зафіксовано суттєвих порушень, які можуть вплинути на результати виборів на дільницях”, - зазначається в повідомленні.

Водночас, спостерігачі рапортують про незначні порушення - на 13,6% ДВК, а також кажуть, що з боку дільничних виборчих комісій їм була забезпечені безперешкодні умови для спостереження за усіма виборчими процедурами.

ОПОРА також зазначає, що станом на 20:00 явка склала 48,2% від загальної кількості виборців.

21:19

У приміщенні дільничної виборчої комісії у Миколаївській області перед підрахунком голосів зникло світло. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ. 

"У приміщенні дільничної виборчої комісії №480486 в селі Єфремівка Новобузького району Миколаївської області перед підрахунком голосів зникло світло. Члени комісії намагались вирішити цю проблему, але, за словами спостерігача ОПОРИ, наразі підрахунок ведеться при світлі мобільних телефонів", - сказано в повідомленні.

***

20:44

Двоє поліцейських, які спробували завадити порушенню громадського порядку на одній із виборчих дільниць Дніпропетровщини, постраждали від дій зловмисників.

"29 жовтня близько 18:30 на виборчу дільницю у с. Майське Синельниківського району Дніпропетровської області зайшло 15-20 невідомих осіб, які побили у приміщенні вікна та пошкодили майно. Після цього зловмисники кинули димові шашки та від'їхали на автомобілях. Під час нападу тілесні ушкодження отримали два працівники поліції, які спробували завадити порушенню громадського порядку", - сказано в повідомленні.

Наразі по області оголошено план "Перехоплення". Поліція вживає необхідних заходів для затримання підозрюваних. Зараз на місці події працює слідчо-оперативна група.

***

20:13

На Львівщині Щирецька територіальна комісія вирішила у день виборів в ОТГ працювати лише з 18.00. «Щирецька територіальна комісія прийняла постанову почати роботу у день виборів в ОТГ із 18.00. Протягом цілого дня структура, покликана забезпечувати хід голосування, надавати консультативну допомогу тощо, не працювала навіть у режимі чергування», - зазначила координатор спостерігачів від ГО ОПОРА Наталія Радиш.

За її словами, серед інших порушень виборчого процесу на Львівщині – неправильно надруковані бюлетені, які довелось вилучити і передруковувати, спроба винести із дільниці бюлетень тощо. Свої корективи внесла і негода, яка позбавила освітлення декілька дільниць у високогірних районах.

***

20:00

Усі виборчі дільниці для голосування на перших місцевих виборах у 201 об’єднаній територіальній громаді в усіх без винятку областях України закрилися.

Розпочато процес підрахунку голосів.

***

19:54

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, що на виборчій дільниці №440038 в смт Біловодськ Луганської області перебуває в день виборів стороння особа - народний депутат України Сергій Шахов.

Про це йдеться в повідомленні на сайті мережі. 

"В смт Біловодськ Луганської області в день голосування спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували, що на виборчій дільниці №440038 знаходиться стороння особа  - народний депутат України Сергій Шахов, який не є суб'єктом виборчого процесу на виборах у цій громаді. До того ж, народний депутат дає вказівки дільничним виборчим комісіям щодо їхньої роботи. По даному факту було складено акт про порушення", - інформує ОПОРА.

***

19:53

У ДВК №140060, що в с. Переїзне Бахмутського району Званівської ОТГ на Донеччині, в бюлетенях знайшли помилку. Прізвище кандидата в депутати по 10-му округу замість Непотачьов Артем Валерійович було вказано як Непочатов. Помилку виявили близько 17:00, коли батьки кандидата прийшли проголосувати і не побачили прізвища свого сина в бюлетені.

***

19:21

У Бахмутському районі Донецької області поліція перевіряє інформацію про підкуп виборців. «На спецлінію 102 звернулася 51-річна спостерігач одного з кандидатів в депутати Званівської об’єднаної громади з інформацією про те, що, на її думку, поблизу виборчої дільниці в с. Верхньокам'янське Бахмутського району здійснюється підкуп виборців шляхом підвозу грошей. Негайно на місце виїхала слідчо-оперативна група Бахмутського відділу поліції», - йдеться у повідомленні.

***

19:12

У приміщеннях для голосування на виборчих дільницях у Сколівському районі зникла електроенергія. Таку ситуацію спостерігачі ОПОРИ зафіксували у селах Ялинкувате та Хащованя. Без світла продовжує працювати і ТВК в Рудках Самбірського району. Крім цього, у Рівненській області на ДВК №560157 (с. Лішня Демидівського району) та ДВК №560158 (с. Дубляни Демидівського району) та у приміщенні Демидівської селищної виборчої комісії  періодично зникає електропостачання. Без світла працюють в населених пунктах (Закарпатської обл. - ред.)Довге Поле (ДВК № 210554), Ярок (ДВК № 210574), Стрипа (ДВК № 210575) та Холмець (ДВК № 210587). Не було електроенергії і в селі Підгорб (ДВК №210555), але на даний момент електропостачання вже відновлене, інформують спостерігачі ОПОРИ.

Спостерігачі зазначають, що необхідно відновити постачання електроенергії, оскільки її відсутність унеможливить підрахунок голосів.

***

18:57

В Івано-Франківській області поліція спростовує інформацію про масовий підвіз виборців у Переріслянській ОТГ: чоловік просто підвіз на авто двох жінок від церкви. «Поліція не вважає це масовим підвозом виборців або порушенням, яке б могло вплинути на результати виборів», - зазначила керівник сектору комунікації Головного управління Нацполіції в Івано-Франківській області Мирослава Белдик.

Місцеві ЗМІ повідомили про те, що у селі Гаврилівка, яке входить до Переріслянської ОТГ, зафіксували серйозне порушення – підвіз виборців. Стверджують, що автобус з виборцями на дільницю в село Гаврилівка привіз один з кандидатів, який є заступником технічного директора ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття».

***

18:05

За даними ОПОРИ, станом на 16:00 явка на дільницях, де сьогодні проходять перші місцеві вибори, склала 39,7%.

***

17:55

У селі Андріївка Слов’янського району для трьох округів надрукували недостатню кількість бюлетенів для голосування за кандидатів у депутати. На 3-му окрузі мало бути 115 бюлетенів, на 4-му – 117, на 5-му – 116. Всюди невистачає по одному бюлетеню. Така ж ситуація й з бюлетенями для голосування за кандидатів на посаду голови – мало бути 681, але також бракує одного бюлетеня

В селі Обичів Прилуцького району Чернігівської області процес голосування було призупинено на 1,5 години через помилку у виборчих бюлетенях, а саме - відсутність у них прізвища кандидата в депутати по виборчому округу №12 Малодівицької об'єднаної територіальної громади Харченка В. В. - на виборчій дільниці.

Також на Вінниччині на одній із ДВК Лука-Мелешківської ОТГ було виявлено, що в бюлетенях не надруковане прізвище одного з кандидатів у депутати - Валентини Бевз від політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». Процес голосування не зупиняли, було прийнято рішення про передрук бюлетенів, і на 14.30 було отримано нові надруковані бюлетені.

***

17:48

Традиційними порушеннями, які фіксують спостерігачі на виборах в ОТГ в Чернівецькій області, є спроба проголосувати без паспорта або за водійським посвідченням. Серед інших порушень -на двох дільницях в с. Остриця було зафіксовано агітацію за одного з кандидатів на посаду голови Острицької ОТГ; також заявляють про наявність агітаційних матеріалів на вулицях. Крім того, на виборчій дільниці в с. Суховерхів був присутній нардеп, який не пред’явив посвідчення, що давало б йому право присутності.

Також було виявлено, що один з кандидатів в депутати Острицької ОТГ одночасно виконував обов’язки заступника голови районної виборчої комісії, що заборонено законом. За даним фактом спостерігачами ОПОРИ було складено акт про порушення виборчого законодавства.

***

17:37

В Івано-Франківській області, у Надвірнянському районі, на виборчій дільниці №260491, що працює у селі Ланчин, жінка отримала виборчий бюлетень за ксерокопією паспорта. «Це – грубе порушення виборчого законодавства, яке можна кваліфікувати як кримінальний злочин за ст. 151-1 (надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має права його видавати або отримувати)», - заявив координатор представництва Громадянської мережі ОПОРА Іван Маруняк.

***

17:15

Через складні погодні умови – сильний снігопад - світло періодично зникає на виборчих дільницях Славської ОТГ, зокрема, кілька годин залишались без електропостачання виборчі дільниці у селах Хащованя та Ялинкувате. Подачу струму там відновили, проте заметіль залишає в темноті інші села цього району.

Проблеми з електопостачанням паралізували і роботу на трьох дільницях Рудківської ОТГ. Проте після годинної відсутності світла подачу електроенергії відновили.

***

17:07

За час голосування на місцевих виборах 29 жовтня поліція відкрила два кримінальних провадження. Всього з моменту відкриття дільниць до поліції надійшло 46 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом. Зокрема, у м. Верхньодніпровськ Дніпропетровської області відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного використання виборчих бюлетенів, а в Білозерському районі Херсонської області – за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

***

16:30

На Рівненщині, у селі Зносичі Сарненського району, кандидат на посаду сільського голови Немовицької об’єднаної громади заявила, що поблизу місцевого будинку культури невідомі особи здійснюють підкуп виборців. Поліція перевіряє інформацію.

***

16:01

Найбільш часто фіксованими спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА порушеннями на місцевих виборах є спроби видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення паспорта - такі випадки були зафіксовані на 7,4% ДВК, де відбувається голосування.

У цілому, за даними ОПОРИ, з моменту відкриття виборчих дільниць, усім виборцям забезпечена вільна можливість проголосувати. Разом з тим, у день голосування проявляються проблеми з матеріально-технічним забезпеченням ДВК, на які попередньо звертали увагу спостерігачі: невідповідність площі приміщень для голосування кількості виборців, брак стаціонарних та переносних виборчих скриньок (Вінницька, Волинська обл.), кабінок для голосування, відсутність у комісій сейфів для збереження бюлетенів та іншої виборчої документації (Житомирська обл.). Черги на ДВК (зокрема в Херсонській області) спричинені тим, що значна кількість комісій сформована у мінімальному складі.

У день голосування проявилися і проблеми з друком бюлетенів, так, у Софіївській ДВК Херсонської області в бюлетні було виявлено відсутність кандидата в депутати, відповідно ТВК змушена було в оперативному порядку додруковувати і довозити бюлетені. На ДВК в місті Радомишль Житомирської були виявлені бюлетені для голосування за депутатів з неякісним друком (без тексту і спеціального захисту).

***

15:32

Спостерігачі Всеукраїнської громадської організації "Комітет виборців України" зафіксували факти підвезення виборців до дільниць у Луганській та Херсонській областях.

«На Луганщині підвезення виборців зафіксовано у Красноріченській ОТГ. Громадян довозили до дільниць автобусами від імені одного з кандидатів. Спостерігачі повідомили про цей факт у поліцію. Представники правоохоронних органів склали відповідний протокол», - йдеться у повідомленні.

На Херсонщині (Білозерська ОТГ) підвезення виборців супроводжувалося конфліктною ситуацією: жінка вдарила журналіста. Потерпілий викликав поліцію, було складено акт про напад на журналіста.

***

15:12

В Івано-Франківській області на виборчих дільницях у Косівському районі постійно зникає світло. Причина – сильний вітер.

«На виборчій дільниці №260445 у селі Рожнів Косівського району постійно зникає світло через сильний вітер. Така ж ситуація на виборчій дільниці №260428, що у селі Кобаки. Усюди поганий зв’язок», - повідомив спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Богдан Морикіт.

***

14:46

На Херсонщині у Білозерському районі ОПОРА зафіксувала факт розсилки виборцям SMS із закликом голосувати за одного із кандидатів на посаду голови Білозерської селищної об'єднаної територіальної громади.

Хто саме розсилав ці SMS-повідомлення - прихильники даного кандидата чи його противники, які намагалися у такий спосіб нашкодити кандидатові, наразі невідомо. 

***

14:17

У Сумській області найбільш масові порушення стосуються нестачі кабінок і скриньок для голосування через замалі приміщення дільничних виборчих дільниць у селах. Відтак замість передбачених трьох місць для голосування на багатьох ДВК встановлені лише два, а замість двох - одне, повідомила координаторка громадського спостереження ГМ ОПОРА за виборами у Сумській області Ірина Стегній.

Нагадаємо, 29 жовтня на Сумщині обираються голови та депутати у 9 ОТГ

***

14:00

Станом на 12 годину узагальнена явка по всіх 201 ОТГ склала 21,4%. Про це повідомила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Вона повідомила також про виявлені спостерігачами організації порушення: у 85,6% ДВК розпочали підготовчі засідання не раніше як за 45 хвилин до початку голосування; майже 6% ДВК не вели протокол підготовчого засідання; на 7,4% дільниць мали місце факти видачі виборчих бюлетенів без паспортів. 

Айвазовська також зазначила, що спостерігачі навіть зафіксували пусті бюлетені. Були й інші порушення, зокрема, на Херсонщині на дільниці є посадові особи, які збирають інформацію та контролюють виборчий процес, хоча закон про місцеві вибори виключає незаконне втручання посадових осіб.

«Є такі факти, як відсутність сейфів для збереження виборчої документації», - додала вона.

***

13:42

На Харківщині виявили помилку в бюлетенях по 16-у округу: замість Катерини Кортик значиться Тетяна Кортик. "Сама кандидат написала із цього приводу скаргу. Виборцям роз'яснили помилку", - повідомив координатор спостерігачів за ходом виборів в Харківській області від Громадянської мережі ОПОРА Микола Зінченко.

***

13:34

На Миколаївщині виборці сіл Шевченкове-2 та Богомази Новобузького району не мали змоги дістатись до дільничних виборчих комісій на виборах до Новополтавської ОТГ – їм відмовили в автобусі. Пізніше районна адміністрація організувала транспорт для села Богомази. Відповідний транспорт має підвезти людей і з села Шевченкове-2.

***

12:59

Зафіксовано відкриття 1,7% виборчих дільниць пізніше 8 год., що було пов'язано з проблемами в організації голосування. Натомість 98,3% виборчих дільниць відкрилися вчасно. Спостерігачі на 98,3% виборчих дільниць мали можливість повноцінно спостерігати за підготовчими засіданнями ДВК та початком голосування, у поодиноких випадках ці можливості були обмежені. Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА 

За даними ОПОРИ, які були отримані зі статистично репрезентативної кількості виборчих дільниць, 85,6% ДВК розпочали підготовчі засідання не раніше як за 45 хвилин до початку голосування, забезпечуючи спостерігачам та іншим суб’єктам виборчого процесу можливість контролювати процедури підготовки виборчих дільниць до початку голосування. Пізніше 07:15 розпочали підготовчі засідання 14,4% ДВК.

***

12:54

На Херсонщині вибори проходять, в основному, без суттєвих порушень, проте зафіксовано дві конфліктні ситуації: у Софіївській ДВК Станіславської ОТГ Білозерського району в бюлетені не було одного з кандидатів, а в Костянтинівській ОТГ Горностаївського району замість трьох членів комісії поїхали за місцем перебування лише два, в результаті чого не вистачало необхідної за законом кількості членів комісії. Про це повідомив координатор довготермінового спостереження від Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Херсонській області Максим Єлігулашвілі.

За його словами, щодо ситуації у Софіївській ДВК була гостра дискусія, в результаті якої прийнято рішення, що "по цьому округу не голосують".

***

12:11

У місті Семенівка Чернігівської області від імені Громадянської мережі ОПОРА невідомі розповсюдили "списки підкуплених виборців" - з прізвищами, адресами та телефонами. Організація спростовує свою причетність до виготовлення та розповсюдження вказаних листівок й звернулася з відповідною заявою до поліції.

***

11:08

У Донецькій області одна ДВК Званівської ОТГ, яка відкрилася із запізненням, видала бюлетені 10 виборцям без їхнього підпису в списку. Спостерігачі вимагали від таких виборців повернутися та розписатися. На запитання спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, чому одна з членів комісії не просила виборців розписуватися за отримання бюлетеня, член ДВК відповіла, що не знала про таку необхідність.

***

10:54

За даними громадянської мережі ОПОРА та Нацполіції, із запізненням відкрилося по одній виборчій дільниці у Донецькій, Запорізькій, Львівській, Київській та Черкаській областях, майже всі - через додатковий перерахунок кількості наявних бюлетенів. Найбільш поширеним порушенням, зафіксованим спостерігачами, поки що є наявність агітації на дільницях, таке зокрема помічено у Вінницькій, Полтавській та Луганській областях, крім того на Волині у приміщенні виборчої дільниці №070555, що розташована у с. Витуле (Любешівська селищна об’єднана територіальна громада), спостерігач ОПОРИ зафіксував наявність лише однієї переносної скриньки для проведення голосування за місцем перебування, тоді як закон вимагає, щоб таких скриньок на кожній виборчій дільниці було не менше двох.

За результатами перевірки повідомлень про порушення в період проведення виборчої кампанії відкрито 6 кримінальних проваджень, зокрема, два - щодо підкупу виборців шляхом роздачі «продуктових наборів» – в Кілійському районі Одещини та у Хмельницькому районі Хмельницької області.

***

10:25

На Херсонщині вибори депутата в одному з округів у Станіславській об'єднаній територіальній громаді Білозерського району можуть визнати недійсними, бо в бюлетенях відсутнє прізвище одного з кандидатів.

***

9:58

На Вінниччині в с. Лука-Мелешківська Вінницького району спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у день виборів агітаційні матеріали кандидата в депутати від «Самопомочі» Миколи Міщенка на електроопорах.

***

9:54

Громадянська мережа ОПОРА повідомила про активне "обдаровування" представниками Радикальної партії Олега Ляшка освітніх та лікувальних закладів Рівненщини напередодні виборів. Зокрема, нардеп Андрій Лозовий і депутат Рівненської облради Володимир Ковальчук подарували Демидівській ЦРЛ 30 комплектів білизни, Клеванському дитсадку №1 «Казка» - промислову пательню та електром’ясорубку, Клеванському дитсадку №2 «Сонечко» - принтер, сканер, ксерокс і ноутбук, Демидівському будинку культури – ноутбук і книги в бібліотеку. Подібні «подарунки» напередодні проведення виборів отримали від Радикальної партії і в Рачинській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів та місцевому фельдшерсько-акушерському пункті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-