ОПОРА оприлюднила дані явки та розповіла про порушення

ОПОРА оприлюднила дані явки та розповіла про порушення

Укрінформ
Станом на 12 годину явка громадян на місцеві вибори склала 21,4%.

Про це координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська повідомила в ефірі «112 Україна», передає Укрінформ.

«Станом на 12 годину, за інформацією спостерігачів ОПОРИ, явка є 21,4% із похибкою 2,3%. Це узагальнена явка по всіх 201 ОТГ», - сказав Айвазовська.

Вона повідомила також про виявлені спостерігачами організації порушення. Так, на 7,4% дільниць мали місце факти видачі виборчих бюлетенів без паспортів.

Читайте також: ОПОРА: Майже 2% дільниць відкрилися із запізненням

Крім того, у 85,6% ДВК розпочали підготовчі засідання не раніше як за 45 хвилин до початку голосування, забезпечуючи спостерігачам та іншим суб’єктам виборчого процесу можливість контролювати процедуру підготовки виборчих дільниць до початку голосування.

«Майже 6% ДВК не вели протокол підготовчого засідання. І ми також зафіксували майже 2% тих ДВК, де початок голосування був відтермінований з 8 год. до 8 год. 30 хв. Тобто, подекуди це пов'язано з помилками чи проблемами, зокрема, зафіксовані виборчі бюлетені, в яких були порушення або неякісна типографська робота, яка підводила до неоднозначних дій з боку дільничних виборчих комісій", - сказала представник ОПОРИ.

Айвазовська також зазначила, що спостерігачі навіть зафіксували пусті бюлетені. Були й інші порушення, зокрема, на Херсонщині на дільниці є посадові особи, які збирають інформацію та контролюють виборчий процес, хоча закон про місцеві вибори виключає незаконне втручання посадових осіб.

«Є такі факти, як відсутність сейфів для збереження виборчої документації», - додала вона.

У неділю, 29 жовтня, у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх без винятку областях України проходять перші місцеві вибори. Голосування, яке розпочалося о 8:00 і триватиме до 20:00, пройде на 1 947 виборчих дільницях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-