Вибори в ОТГ: спостерігачі не помітили порушень, що вплинуть на результати

Вибори в ОТГ: спостерігачі не помітили порушень, що вплинуть на результати

Укрінформ
Спостерігачі громадської мережі ОПОРА не зафіксували суттєвих порушень на місцевих виборах в Україні, що відбулися 29 жовтня.

Про це йдеться на сайті організації.

“В цілому спостерігачі ОПОРИ відзначають, що безпосередньо ними не було зафіксовано суттєвих порушень, які можуть вплинути на результати виборів на дільницях”, - зазначається в повідомленні.

Водночас, спостерігачі рапортують про незначні порушення - на 13,6% ДВК, а також кажуть, що з боку дільничних виборчих комісій їм була забезпечені безперешкодні умови для спостереження за усіма виборчими процедурами.

“На завершальному етапі процесу голосування динаміка виборчих порушень зберігається”, - наголошують в ОПОРІ.

За даними організації, на момент закінчення голосування ключовою проблемою залишається видача виборцям бюлетенів без пред’явлення паспорта – незважаючи на те, що кількість таких випадків зменшилася, порівняно з першою половиною дня і склала 3,3% (дані отримані з репрезентативної кількості виборчих дільниць).

“Так само, як і в попередній звітний період, станом на 20:00 спостерігачі ОПОРИ виявили випадки порушення таємниці голосування на 0,8 % виборчих дільниць. Протягом усього дня голосування спостерігачі надалі фіксують в різних областях факти помилок та неточностей у виборчих бюлетенях, які насамперед є результатом безвідповідального ставлення ДВК до виконання своїх обов’язків”, - констатують спостерігачі.

Читайте також: Вибори в ОТГ: політсили звинувачують одна одну в порушеннях і підкупах

Вони додають, що виборчі комісії належним чином реагують на випадки присутності сторонніх осіб на дільницях, які виявлені спостерігачами на ДВК у Вінницькій, Рівненській, Луганській областях. “Посадовці та народні депутати, які найчастіше фігурують в таких інцидентах, зловживають своїм статусом та повноваженнями, вчиняючи неправомірні дії і провокуючи комісії до ігнорування вчинених ними порушень виборчого законодавства”, - зазначається в повідомленні.

На момент завершення дня голосування з’явилися також поодинокі повідомлення від спостерігачів про підвезення виборців до дільниць (Харківська і Запорізька області).

За словами спостерігачів, формально це не є порушенням норми закону, однак не може гарантувати дотримання принципу рівності кандидатів. “На жаль в усіх подібних випадках працівники правоохоронних не вдавалися до активних дій з метою з’ясування обставин інцидентів”, - інформує ОПОРА.

За даними спостерігачів, Станом на 20:00 явка виборців у 201 об’єднаній громаді, де 29 жовтня відбуваються перші місцеві вибори, склала 48,2% від загальної кількості виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-