Битва за Україну. День сімсот сьомий

Битва за Україну. День сімсот сьомий

Укрінформ
Денис Шмигаль: Україна вперше в історії проходить опалювальний сезон на газі власного видобутку. З російського полону повернуто 207 військових та цивільних українців

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 31 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Україна повернула з російського полону 207 військових та цивільних українців – Володимир Зеленський, президент України. Це вже 50-й обмін за час повномасштабної війни. Загалом 3035 людей вдалося повернути. Представник ГУР Міністерства оборони Андрій Юсов заявив, що військових, які були в попередньому списку на обмін, який мав відбутися 24 січня 2024 року під час авіакатастрофи літака Іл-76, не було.

- Єврокомісія запропонувала продовжити ще на рік дію так званих автономних торговельних заходів для товарів, що вироблені в Україні й у Молдові, що означає продовження режиму лібералізації торгівлі між ЄС та обома країнами – сайт Європейської комісії. Денис Шмигаль сказав, що тепер Київ сподівається на підтримку цього рішення Радою ЄС.

- Після зустрічі міністрів оборони країн ЄС очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав, що Європейські інституції і країни-члени ЄС взяли зобов’язання виділити Україні військову підтримку щонайменше на 21 мільярд євро – ЗМІ. ЄС в рамках своєї навчальної місії планує підготувати ще 20 тисяч українських солдатів.

ЦИТАТИ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Немає жодної ситуації, яка не має вирішення. Якщо ми не отримаємо достатню кількість боєприпасів з одного місця, ми працюємо над іншим, звідки їх можна отримати. Але якою б не була для партнерів ціна підтримки України, ціна владнання світу в разі, якщо Україна не переможе, буде значно вищою».

Кирило Буданов, керівник ГУР Міноброни: «Зараз триває наступальна операція РФ. Вона розпочалася в листопаді 2023 року. Станом на зараз уже два з половиною місяці, як вона йде. Результати − самі бачите. Сказати, що вони для них якісь великі − ну, точно це буде неправда... Але їхній наступ ще продовжується. Десь на початку весни він вичерпається повністю... Зараз хід противника. Він закінчиться, і, я думаю, розпочнеться наш».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російська Федерація вже використала частину північнокорейських снарядів і продовжує їх застосовувати на фронті проти Збройних сил України – Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони.

- У тимчасово окупованому Криму після вибухів у районі аеропорту Бельбек у тимчасово окупованому Криму виникла пожежа. вибухи також чули в районі Сак, Євпаторії та Роздольного – телеграм-канал «Крымский ветер».

- Упродовж минулої доби на Таврійському напрямку Сили оборони знищили 453 окупантів та 68 одиниць ворожої техніки. Також нейтралізовано або знищено 226 БпЛА різних типів – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Упродовж минулої доби Сили оборони відбили біля Авдіївки 37 атак російських загарбників. Наші воїни стійко тримають оборону, але ворог не полишає спроби знищити Авдіївку і намагається йти вперед на всіх напрямках, в основному піхота – Олександр Штупун речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- У ніч на середу жителі Санкт-Петербурга повідомили про вибухи. В аеропорту Пулково закривали повітряний простір з 3:53 до 5:11. Дрон нібито впав на територію заводу «Невський мазут»  – Телеграм-канал ASTRA.

- На Харківщині прикордонники приземлили п’ять дронів, якими росіяни намагалися уразити позиції захисників – ДПСУ.

- У рамках наступу зими-весни 2024 року росіяни свої імовірні тактичні досягнення в районі Куп'янська навряд чи зможуть перетворити на більш широкі механізовані маневри, необхідні для оперативно значущого просування – ISW.

- Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, в яку ввійшли броньована техніка, боєприпаси, зокрема ракети, та інше – сайт федерального уряду.

***

Атака шахедів

- Українські захисники цієї ночі збили 14 із 20 ударних безпілотників типу «Шахед», запущених російськими агресорами – Повітряні сили ЗСУ.

- Унаслідок атаки ударними дронами по Харкову постраждали четверо людей, є руйнування інфраструктури – ОВА.

- Армія Російської Федерації вночі атакувала Миколаївську область ударними дронами, у Снігурівській громаді один чоловік тяжко поранений – ОВА.

***

- Національна поліція задокументувала загибель 9 тисяч 700 мирних жителів України внаслідок повномасштабної агресії РФ, майже 7 тисяч цивільних зникли безвісти – Максим Цуцкірідзе, перший заступник голови Нацполіції – начальник ГСУ Нацполіції України.

- У тимчасово окупованому Криму російські загарбники набирають студентів вишів на курси операторів дронів, а потім пропонують їм контракт зі збройними силами Росії – Центр національного спротиву.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російсьукими окупантами Херсонської, Дніпропетровської та Донецької областей 2 людини загинуло, 12 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд у середу, 31 січня, прибула з візитом до Києва – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із заступницею Державного секретаря США з політичних питань Вікторією Нуланд, під час якої обговорили реалізацію реформ, зокрема, антикорупційної та корпоративної – Укрінформ.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив із заступницею держсекретаря США з політичних питань Вікторією Нуланд продовження безпекової підтримки, оборонну співпрацю, Формулу миру та підготовку до саміту НАТО у Вашингтоні – Укрінформ.

- На зустрічі за участю заступниці державного секретаря США з політичних питань Вікторії Нуланд та міністра оборони України Рустема Умєрова йшлося про боротьбу України проти російської агресії – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

***

- Генеральні інспектори США від Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства з міжнародного розвитку (USAID) провели з міністром оборони України Рустемом Умєровим зустріч щодо допомоги, яку Вашингтон надав Києву – Бріджит Брінк.

- Новий законопроєкт про мобілізацію у Верховній Раді представлятимуть міністр оборони Рустем Умєров та головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний – сайт парламенту. Увечері 30 січня уряд зареєстрував у Раді новий законопроєкт щодо мобілізації.

- Міністри закордонних справ України та Бразилії Дмитро Кулеба і Мауро Вієйра обговорили реалізацію Формули миру та започаткування взаємовигідних торговельно-економічних проектів – МЗС.

- Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив законність зміни статусу пам’ятки «Гостинний двір» з місцевого на національного значення – Мінкультури.

- Працівники Державного бюро розслідувань завершили розслідування кримінального провадження щодо вибухів у Шевченківському райсуді Києва у липні 2023 року. До суду направлені обвинувальні акти щодо шести співробітників ДУ «Київський слідчий ізолятор» – ДБР.

- За колишнього голову Верховного суду Всеволода Князєва його друзі внесли заставу у розмірі 18,168 млн грн – Володимир Клочков, адвокат. Одразу після звільнення Князєв планує зайнятися своїм здоров’ям і готуватися до розгляду справи по суті, який розпочнеться 1 березня.

- В Одесі на 83-му році життя помер народний артист України, корифей Українського театру імені В. Василька Анатолій Миколайович Дриженко – Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька.

***

- Україна вперше в історії проходить опалювальний сезон на газі власного видобутку, на сьогодні у сховищах – близько 10 мільярдів кубів газу – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- У 2023 році у трійку найбільших імпортерів української агропродукції увійшли: Румунія, Китай та Туреччина – Микола Пугачов, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

- У 2023 році частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62% порівняно з 53% 2022 року – ІАЕ.

- До державного бюджету надійшли 32 мільйони гривень конфіскованих коштів підсанкційних осіб – Віталій Коваль, голова Фонду державного майна України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- У Пентагоні заявили, що Україна отримає американські бомби GLSDB згідно з домовленостями, проте не вказали конкретні терміни передачі зброї – Патрік Райдер, речник Пентагону.

- Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном та іншими членами керівництва Конгресу у Вашингтоні для обговорення підтримки України – пресслужба НАТО.

- Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен заявила, що Україна може отримати F-16 вже цього року – Укрінформ.

- Міжнародний суд ООН заявив, що Росія не виконала своїх зобов’язань щодо розслідування випадків фінансування тероризму відносно осіб, які могли фінансувати тероризм. Водночас суд визнав, що Росія не порушила інші пункти конвенції, про які йшлося в українському позові – Укрінформ. Міжнародний суд ООН відхилив більшість претензій України до Росії у справі щодо порушення конвенції про расову дискримінацію.

- Країни-члени Європейського Союзу мають подвоїти зусилля щодо допомоги Україні на тлі триваючої російської агресії. Про це йдеться у листі канцлера ФРН Олафа Шольца та прем'єр-міністрів Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петра Фіали, Естонії Каї Каллас та Нідерландів Марка Рютте – Financial Times.

- Посол України в Китаї Павло Рябікін вручив вірчі грамоти голові КНР Сі Цзіньпіну –  посольство України в КНР. Урочиста аудієнція пройшла 30 січня.

- У Стамбулі у середу відбудеться Форум з відновлення України, участь у якому візьме українська делегація на чолі з віцепрем'єр-міністром з відновлення України – Укрінформ. Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков зустрінеться з міністром торгівлі Туреччини Омером Болатом та міністром транспорту та інфраструктури Туреччини Абдулкадіром Уралоглу.

- Уряд Норвегії вирішив обмежити фінансову допомогу переміщеним особам з України, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг – сайт уряду Норвегії.

- Посол України в Китаї Павло Рябікін на зустрічі із заступником міністра закордонних справ КНР Сунь Вейдуном підтвердив китайській стороні запрошення приєднатися до імплементації української Формули миру для припинення російської агресії проти України – Укрінформ.

- Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац заявив у вівторок, що Антоніу Гутерреш має піти у відставку з посади генерального секретаря ООН – Politico. я вимога надійшла після звинувачень Ізраїлю в тому, що 12 співробітників Агентства ООН з допомоги палестинським біженцям (UNRWA) були причетні до насильницького нападу ХАМАСу 7 жовтня 2023 р.

ВОРОГ

- Путін заявив, що Росія не буде припиняти обмін полоненими з Україною, відповідаючи на запитання, чи вплине катастрофа Іл-76 в Бєлгородській області на цей процес – росЗМІ.

- Новий міністр оборони Китаю Дун Цзюнь на переговорах із главою Міноборони РФ Сергієм Шойгу заявив про «підтримку» Москви з боку Пекіна в контексті війни Росії проти України – росЗМІ.

- Держдума РФ у другому та третьому читаннях схвалила законопроєкт про конфіскацію майна за поширення «фейків» про армію – Настоящее время.

- Російський оборонно-промисловий комплекс може виготовляти щонайменше 100 основних бойових танків на місяць. Це дає змогу російським військам замінити втрати на полі бою та зберегти існуючий темп бойових дій – ISW.

- РФ, імовірно, стоїть за збільшенням випадків глушіння супутникових сигналів, які використовуються авіакомпаніями, смартфонами та системами озброєння у країнах Європи – Мартін Херем, командувач Силами оборони Естонії.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-