Росія в Радбезі ООН назвала газ

Росія в Радбезі ООН назвала газ "Новічок" британським

Укрінформ
Постпред РФ при ООН Василь Небензя заявив, що його країна не вела розробки газу "Новічок", а зразки знайдених речовин в Солсбері - продукт західних розробок за участю вивезених колишніх радянських вчених.

Таку версію він озвучив у середу, під час засідання Ради Безпеки ООН щодо отруєння родини Скрипалів у Великій Британії, передає власний кореспондент Укрінформу.

"В Російській Федерації жодних науково-дослідних і опитних конструкторських розробок під умовною назвою "Новічок" не проводилося", - заявив постійний представник Росії в ООН.

Читайте також: Отруєння Скрипаля: посольство РФ просить надати зразки отруйної речовини

Він підкреслив, що в 1992 році РФ припинила розробки хімічної зброї, а в 2017 році в РФ був завершений процес знищення всіх наявних запасів таких розробок.

"В середині 1900-х років западні спецслужби вивезли на Захід ряд наших фахівців – їхні імена відомі – а також деяку документацію та продовжили дослідження в цьому напрямі, в тому числі, у Велику Британію і Сполучені Штати", - заявив Небензя.

Читайте також: Отруєння Скрипаля: Британія звинуватила Росію в порушенні Статуту ООН

Він також зазначив, що нові хімічні сполуки, в тому числі газ "Новічок", були потім розроблені в західних країнах.

"Найбільш вірогідним джерелом походження цього хімікату, де з кінця 1990-х років по сьогодні тривають інтенсивні дослідження по вказаних речовинах, є, в тому числі, Велика Британія",- заявив Небензя.

За його словами, Британія має формулу і зразки газу "Новічок", й тому "сама здатна його виробляти".

У цьому зв'язку представник Росії назвав заяви офіційного Лондона щодо вини Росії "абсолютно безвідповідальними" й такими, що "містять загрозу суверенній державі, постійному члени Ради Безпеки".

Читайте також: РФ в Радбезі ООН: Ультиматуми Лондона вважаємо нікчемними

Як підкреслив представник Москви, проти Росії "застосовуються відточені за останні роки прийоми пропагандистської війни, розраховані на створення потужного інформаційного впливу на неосвічену і вразливу публіку".

Він також виступив з вимогою надати прямі докази причетності РФ до цього отруєння.

"Без цього заяви про наявність незаперечних даних прийматися в розрахунок не будуть",- наголосив постійний представник РФ при ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-