Отруєння Скрипаля: Британія звинуватила Росію в порушенні Статуту ООН

Отруєння Скрипаля: Британія звинуватила Росію в порушенні Статуту ООН

Укрінформ
Делегація Об'єднаного Королівства в ООН заявила про пряму причетність російського уряду зі справою отруєння Сергія Скрипаля та його доньки та звинуватила Москву у порушенні статті 2 Статуту ООН.

З відповідною заявою виступив у середу представник Об'єднаного Королівства при ООН на засіданні Ради Безпеки, присвяченому інциденту в Великій Британії, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Під час розслідування ми дійшли висновку, що пан Скрипаль та його донька були отруєні з використанням нервово-паралітичного газу військового призначення "Новічок", який був розроблений в Росії. Це не та зброя, яку може виготовити недержавний суб'єкт. Він тому й небезпечний, що вимагає найвищого рівня державних лабораторій та експертного досвіду", - підкреслив представник Великої Британії.

Читайте також: Отруєння Скрипаля: посольство РФ просить надати зразки отруйної речовини

Він зазначив, що в Лондоні побачили лише два логічних пояснення: "або це прямий напад на мою державу з боку Росії, або Росія втратила контроль над нервово-паралітичним газом, який виготовила сама".

Москва не надала жодних пояснень, зауважив дипломат.

"Ми не маємо інших висновків крім того, що російський уряд є відповідальним за спробу вбивства Сергія Скрипаля та його доньки, а також за те, що вони піддали небезпеці британських громадян в Солсбері. Це не просто злочин, це незаконне використання сили, порушення статті 2 Статуту ООН – основи для міжнародного правопорядку", - заявив представник Об'єднаного Королівства.

Читайте також: За отруєнням Скрипаля "з високою ймовірністю" стоїть Росія - прем'єр Британії

Він підкреслив, що від дії невибіркової атаки з бойовим газом "потенційно постраждали сотні британських громадян".

Представник делегації Великої Британії також звинуватив Росію, що вона на раніше не представила відомостей про наявність хімічних речовин за програмою "Новічок", як того вимагали міжнародні домовленості.

"Лише цей факт свідчить про відсутність будь-яких аргументів, що деякі інші країни могли успадкувати ці технології. Якщо б Росія заявила та знищила власну програму, то  тут можна було би шукати правду", - зауважив він.

Читайте також: Британія планує відмовитися від російського газу

Дипломат також підкреслив, що британський уряд не робив поспішних висновків: "ми провели ретельне та уважне розслідування, яке продовжується".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-