За отруєнням Скрипаля

За отруєнням Скрипаля "з високою ймовірністю" стоїть Росія - прем'єр Британії

Укрінформ
Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що Росія "з високою ймовірністю" відповідальна за отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля.

Про це вона сказала, виступаючи у британському парламенті, повідомляє WSJB.

"Мей сказала законодавцям у своєму виступі в парламенті в понеділок, що Росія "з високою ймовірністю" несе відповідальність за отруєння Сергія Скрипаля, колишнього російського офіцера військової розвідки, якого засудили за шпигунство на користь Британії", - йдеться у повідомленні.

За словами Мей, для отруєння Скрипаля було використано нервово-паралітичну речовину військового типу, вироблену в Росії. Йдеться про речовини класу «Новічок», які розроблялися в СРСР з 1970-х років, уточнила прем'єр-міністр.

Вона додала, що російського посла у Британії викликали для надання пояснень, яким чином ця речовина потрапила до міста Солсбері, де були отруєні Скрипаль і його донька. Зокрема, міністр закордонних справ Борис Джонсон заявив послу, що Москва має надати повні дані щодо програми "Новічок" Організації із заборони хімічної зброї до кінця дня у вівторок.

За словами прем'єр-міністр, Велика Британія мусить "бути готовою вжити набагато масштабніших заходів" щодо Росії, однак це рішення прийматиметься після отримання відповіді РФ щодо програми.

Мей наголосила: якщо буде доведено, що за спробою вбивства екс-шпигуна стояла Москва, уряд Британії вважатиме це "незаконним використанням сили" з боку Росії.

Читайте також: Мей сьогодні може звинуватити РФ у причетності до отруєння Скрипаля — Times

Планується, що у середу британський парламент детально розгляне відповідь Російській державі.

Як відомо, 4 березня у британському містечку Солсбері була здійснена спроба вбивства 66-річного екс-працівника ГРУ Сергія Скрипаля та його 33-річної доньки Юлії. Вони були госпіталізовані, однак досі перебувають у стані коми. Крім них, постраждало ще понад 20 осіб.

Скотленд-Ярд офіційно оголосив, що вважає отруєння замахом на вбивство, вчиненим за допомогою нервово-паралітичної речовини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-