100 днів голодування: світ вимагає від Москви звільнити Сенцова

100 днів голодування: світ вимагає від Москви звільнити Сенцова

Оновлено
Укрінформ
Сьогодні виповнюється 100 днів з початку безстрокового голодування українського політв'язня, режисера Олега Сенцова, оголошеного 14 травня 2018 року з вимогою звільнити всіх громадян України, засуджених у РФ до тюремних термінів за сфабрикованими справами.

Поліція Москви затримала не менше семи учасників акції на Чистопрудному бульварі на підтримку українського режисера Олега Сенцова.

"На Чистопрудному бульварі в Москві затримали активістів, які влаштували пікети на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який вже 100 днів голодує в ямальській колонії. Поліція затримала не менше семи осіб, їх повезли у відділення поліції для складання протоколу", - йдеться у повідомленні.

* * *

Перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко заявила, що Російська Федерація затягує час, говорячи про неможливість звільнення Сенцова.

"Те, що городить омбудсвумен РФ Т. Москалькова про неможливість звільнення Сенцова і якусь загадкову "нову правову угоду" між РФ і Україною - це, звичайно, маячня, банальне і лицемірне затягування часу, фарс, підлість й продовження тактики шантажу долями живих людей", - підкреслила Геращенко.

* * *

Загальноросійський мережевий рух "Відкрита Росія" і цивільні активісти з Росії, що живуть у Вільнюсі, провели перфоманс-інсталяцію "Букет несвободи" біля посольства РФ, приурочену до 100-го дня голодування українського кінорежисера Олега Сенцова.

"Сьогодні в Росії ми маємо ситуацію, коли усе яскраве поглинено сірим, а усе живе закатано в асфальт. У країні склалася нездорова атмосфера несвободи. Наша інсталяція символізує саме це. Ми бачимо живі і яскраві троянди, поміщені у пляшки з-під шампанського і обернуті колючим дротом. А пляшка з-під шампанського вже давно стала в Росії своєрідним мемом і символом правоохоронної системи", - розповів один з організаторів акції, заступник голови "Відкритої Росії" Дмитро Семенов.

* * *

У Федеральній службі виконання покарань РФ (ФСВП) заперечують, що мали намір примусово годувати незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який вже 100 днів тримає голодування в колонии.

«Поширювана одним з членів ГНК Москви інформація про можливе примусове годування засудженого Сенцова О.Г. не відповідає дійсності», - заявили у ФСВП.

* * *

У Франції митці та політики вимагають звільнити українського режисера Олега Сенцова, про що написали у відкритому листі, наголошуючи, що бранець може померти будь-якої хвилини.

«Сьогодні, у 100-й день його голодування, ми ще раз повторюємо наше звернення до європейських лідерів, аби вони використали всю свою владу та можливі способи тиску, за допомогою яких можна було б домогтися негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова», — йдеться у листі.

* * *

Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що обмін Олега Сенцова на російських ув'язнених, які утримуються в Україні, неможливий, оскільки він має громадянство і Росії, і України.

"Що стосується Сенцова, Штиблікова та інших, у них вийшло по факту два громадянства. І згідно з українською Конституцією, їхні громадяни видачі не підлягають на територію Росії, так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію. Тому тут треба шукати якусь нову правову форму", - сказала Москалькова.

* * *

Представники української діаспори, латвійські та російські активісти провели в Ризі низку акцій на підтримку Олега Сенцова, голодування якого триває 100 днів, та до 50-річчя придушення радянським режимом «Празької весни».

Спочатку активісти з латвійським, українським та кримськотатарським прапорами прийшли до пам’ятника Свободи. Тут було розгорнуто плакати трьома мовами на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв’язнів з вимогами їх негайного звільнення.

* * *

У 100-й день голодування Олега Сенцова міністр Великої Британії у справах Європи й Америк Алан Данкан закликав Росію дотриматись своїх міжнародних зобов'язань та звільнити всіх українських політв'язнів.

"Критично важливо, щоб Росія надала українським офіційним особам і міжнародним гуманітарним організаціям безобмежний доступ до пана Сенцова, пана Балуха та до 70 інших українських політв'язнів. Ніхто не може бути ув'язненим за незгоду з незаконною анексією Криму. Росія мусить наразі дотримуватися своїх зобов'язань згідно міжнародного гуманітарного права й прав людини і негайно звільнити їх", - йдеться у заяві міністра.

Данкан також висловив стурбованість щодо стану здоров'я Сенцова: "Ми залишаємося вкрай стурбовані його здоров'ям і тим, як із ним поводиться російські чиновники".

* * *

Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста досі не змогли потрапити ані до Олега Сенцова, ані до інших українських політв’язнів у РФ та заручників на окупованих територіях.

“Нагадала представникам ОБСЄ і росіянам, що сьогодні 100-ий день голодує Олег Сенцов. До сьогодні до нього, як і до інших бранців Кремля в РФ і на окупованих територіях, не допущені представники МКЧХ, ОБСЄ”, - написала у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко за результатами дводенних переговорів у Мінську.

* * *

Львів`яни провели акцію на підтримку голодування кремлівського в'язня Олега Сенцова під генконсульством РФ.

"Сьогодні по всьому світі відбулися акції з масового надсилання листів на підтримку Олега до консульств Російської Федерації. Не залишились осторонь і львів`яни. Міжнародний ПЕН-клуб, офіс "Львів — місто літератури ЮНЕСКО", Меморіальний музей тоталітарних режимів "Територія Терору" та Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу доєдналися до цієї всесвітньої акції передачі листів адресату. 100-й день з початку голодування - це критичний день, це, насправді, точка кипіння. Ми назвали свою акцію "День 100 — день солідарності з Олегом Сенцовим", - зазначила очільниця офісу "Львів - місто літератури ЮНЕСКО" Богдана Брилинська.

* * *

Федеральна служба виконання покарань РФ (ФСВП) почне примусово годувати українського політв'язня Олега Сенцова, що проводить голодовку, якщо виникне загроза його життю.

"100 днів голодування - це дуже складно, він (Сенцов - ред.), звичайно, повинен вживати суміші, інакше б уже помер. У Федеральної служби виконання покарань є свій регламент, і якщо його життю загрожуватиме небезпека, то його годуватимуть примусово", - заявив відповідальний секретар Громадської спостережливої комісії Москви Іван Мельников.

* * *

Європейський Союз закликає Росію звільнити українського режисера Олега Сенцова та інших незаконно затриманих українців.

"100 днів голодування у в'язниці, стан здоров'я Олега Сенцова швидко погіршується. ЄС закликає Росію негайно звільнити його та всіх незаконно затриманих українських громадян у Росії та на Кримському півострові", - йдеться у повідомленні представництва ЄС в Україні у Twitter з посиланням на Хюга Мінгареллі.

* * *

Український режисер Олег Сенцов, який 100 днів голодує у російській колонії, вимагаючи звільнити всіх політв’язнів, усвідомлює можливі наслідки тривалого голодування для здоров'я і "розуміє, що його можуть не врятувати".

"Мені здається, що Олег прекрасно розуміє ситуацію і в курсі всіх наслідків, до яких може призвести його безстрокове голодування. Він оцінює свій стан як передкритичний. Я спочатку не зрозуміла, перепитала, він говорить: наступна стадія мого стану може стати критичною, і тоді мене повинні будуть повезти до лікарні, в реанімацію. Олег розуміє, що його можуть не довезти, і в реанімації його можуть не врятувати", – заявила в ефірі проекту Радіо Свобода Радіо Крим.Реалії  російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка 14 серпня відвідала Сенцова у колонії.

* * *

Президент України Петро Порошенко наголошує, що весь світ вимагає звільнення українського кінорежисера Олега Сенцова, незаконно ув'язненого у Росії.

"Сьогодні весь світ промовляє ім’я Олега Сенцова. Промовляє, вимагаючи його звільнення. Немає жодних міжнародних переговорів, жодної зустрічі, коли б я не звертався до світових лідерів, закликаючи їх активніше тиснути на Кремль, аби звільнити Олега та всіх наших бранців", - написав глава дерави у Twitter.

* * *

Численна акція на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який вже 100-й день голодує в російській колонії, пройшла в Празі.

Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс розмістив фото з заходу у Twitter і підписав: «Акція перед російським посольством в 50-ту річницю окупації Чехословаччини 1968 року».

* * *

Під посольством РФ у Києві активісти провели акцію солідарності з українським режисером, політв'язнем Кремля Олегом Сенцовим.

На превеликий жаль, сьогодні маємо десятки політв'язнів, ми знаємо, що режим так само намагається стояти до кінця. Благати режим - це те саме, що й очікувати милосердя від серійного вбивці, який отримує задоволення від тортур. Єдине, що може на них вплинути, - це громадська думка, саме тому ми тут. Для того, щоб нагадати, що ми, власне, пам'ятаємо і чекаємо звільнення політв'язнів", - заявив під час акції віце-президент Українського центру ПЕН-клубу Микола Рябчук.

Акція на підтримку Сенцова під посольством РФ. / Фото: Анатолій Сірик, Укрінформ

* * *

Посол України в США Валерій Чалий закликав співвітчизників підтримати на сторінці адміністрації Трампа петицію із закликом порятунку українського політв'язня Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів.

"Позиція США дуже чітка (Росія повинна відпустити Сенцова негайно - ред.). Очевидно, що й та петиція, яка є на сайті Білого дому... це буде додатковий сигнал народу, і позиція аполітична. Я думаю, що саме позиція США має бути тут вирішальною. Сполучені Штати мають вплив, вони допомагають Україні. І думаю, ще один важливий момент у тому, що ніколи Україна не була настільки під увагою США - і конгресу, і виконавчої влади”, - заявив Чалий на прес-конференції в Укрінформі.

* * *

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародні організації та партнерів посилити тиск на Росію задля звільнення українського режисера Олега Сенцова, який голодує вже 100 днів.

"100 днів голодує О.Сенцов. Страшна цифра. Людське життя - найвища цінність. Вимагаємо від РФ негайно звільнити Олега. Звертаємось до наших партнерів та міжнародних організацій посилити тиск на РФ задля порятунку Олега Сенцова та звільнення українських політв'язнів у РФ", - написала речниця МЗС Мар'яна Беца у Twitter.

* * *

За минулі сто днів 42-річний Сенцов втратив у вазі близько 30 кілограмів. На тлі голодування у нього загострилося хронічне захворювання серця і з'явилися проблеми з печінкою, нирками, почалася анемія, оніміння кінцівок, пульс знизився до 40 ударів на хвилину.

Попри стан здоров'я Олега Сенцова, зусилля, що вживаються Україною (зокрема конкретні списки засуджених в Україні російських громадян, пропонованих на обмін), переговори з президентом РФ Володимиром Путіним президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера ФРН Ангели Меркель, питання звільнення Сенцова та інших українських політв'язнів досі не має ясних перспектив.

Міжнародний ПЕН-центр 14 серпня почав марафон написання листів у підтримку Сенцова. Очікується, що Центри ПЕН зі всієї земної кулі 21 серпня о 11:00 на 100-й день голодування Сенцова, роздрукують і принесуть ці листи в консульства та посольства РФ у своїх країнах.

Під посольством Росії у Києві 21 серпня запланована акція «Солідарність з Олегом Сенцовим».

Читайте також: ПЕН-центр запускає марафон листів Сенцову

Як повідомлялося, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля.

8 серпня його сестра Наталя Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова катастрофічний. 14 серпня Олег Сенцов розповів російської правозахисниці Зої Свєтовій, що його стан «передкритичний».

Фото: MEDIAZONA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-