Десять років окупації Криму: в ООН розповіли про масові порушення прав людини

Десять років окупації Криму: в ООН розповіли про масові порушення прав людини

Доповідь
Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала нову доповідь, у якій задокументовано масові порушення прав людини та гуманітарного права в Криму, окупованому Росією у 2014 році.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресреліз місії.

Наголошується, що анексія Криму Російською Федерацією у 2014 році призвела до незаконного нав’язування громадянства, законодавства та інституцій РФ у всіх сферах життя.

«За десять років… нехтування Російською Федерацією своїх зобов'язань за міжнародним гуманітарним правом завдало серйозної та довготривалої шкоди населенню Криму, – вказується в доповіді. – Через вісім років після окупації та незаконної анексії Криму РФ продовжила окупацію, а відтак незаконну анексію районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, де Управління Верховного комісара ООН з прав людини задокументувало порушення аналогічного характеру».

Особливу увагу автори доповіді звертають на утиски кримських татар, зокрема Меджлісу.

Читайте також: У Криму російські силовики знову провели обшук у голови регіонального Меджлісу Аметова

Як заявила голова Моніторингової місії Даніель Белл, за десять років задокументовано дії Російської Федерації, спрямовані на «нав'язування Криму російської мови, культури та інституційних рамок, і водночас на знищення багатої культурної, мовної та релігійної спадщини півострова».

Будь-яка опозиція наштовхується на жорстокі репресії, котрі нерідко супроводжуються порушеннями прав людини, насильницькими зникненнями, свавільними затриманнями й тортурами, зазначається у звіті місії.

Читайте також: Війна почалася у Криму і саме там Росія має зазнати ключової поразки - Зеленський

«Наша нова доповідь, опублікована сьогодні, докладно описує насильницькі та репресивні заходи проти цивільного населення в Криму протягом десяти років російської окупації. Ці порушення є похмурим попередженням руйнівного та тривалого впливу, який російська окупація може чинити на інші захоплені регіони України», – ідеться на сторінці Моніторингової місії у Фейсбуці.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні діє на підставі угоди між українським урядом та УВКПЛ від 31 липня 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-