Лондон закликає Москву негайно звільнити Сенцова

Лондон закликає Москву негайно звільнити Сенцова

Заява
Укрінформ
У 100-й день голодування Олега Сенцова міністр Великої Британії у справах Європи й Америк Алан Данкан закликав Росію дотриматись своїх міжнародних зобов'язань та звільнити всіх українських політв'язнів.

Про це йдеться у заяві міністра.

"Критично важливо, щоб Росія надала українським офіційним особам і міжнародним гуманітарним організаціям безобмежний доступ до пана Сенцова, пана Балуха та до 70 інших українських політв'язнів. Ніхто не може бути ув'язненим за незгоду з незаконною анексією Криму. Росія мусить наразі дотримуватися своїх зобов'язань згідно міжнародного гуманітарного права й прав людини і негайно звільнити їх", - наголошується у документі.

Данкан також висловив стурбованість щодо стану здоров'я Сенцова.

"У 100-й день голодування Олега Сенцова ми залишаємося вкрай стурбовані його здоров'ям і тим, як із ним поводиться російські чиновники", - заявив він.

Британський міністр нагадав, що українець був затриманий після висловлення мирного протесту щодо незаконної анексії Криму та засуджений у Росії за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі до 20 років ув'язнення. "Пан Балух також уже тривалий час голодує, та повідомляється, що стан здоров'я обох чоловіків швидко погіршується, і їхньому життю загрожує небезпека", - наголосив Данкан.

Як відомо, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення усіх українців-політв'язнів Кремля. Таким чином, він не приймає їжу вже 100 днів.

28 травня він погодився на підтримувальну терапію.

Читайте також: Росіяни збираються годувати Сенцова примусово у разі загрози життю

8 серпня його сестра Наталія Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова катастрофічний.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову організувати переведення Сенцова до клініки у Москві, де є фахівці з ендогенного харчування.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-