100 днів голодування Сенцова: під посольство РФ в Литві принесли

100 днів голодування Сенцова: під посольство РФ в Литві принесли "букет несвободи"

Укрінформ
Загальноросійський мережевий рух "Відкрита Росія" і цивільні активісти з Росії, що живуть у Вільнюсі, провели перфоманс-інсталяцію "Букет несвободи" біля посольства РФ, приурочену до 100-го дня голодування українського кінорежисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє портал Delfi.

"Сьогодні в Росії ми маємо ситуацію, коли усе яскраве поглинено сірим, а усе живе закатано в асфальт. У країні склалася нездорова атмосфера несвободи. Наша інсталяція символізує саме це. Ми бачимо живі і яскраві троянди, поміщені у пляшки з-під шампанського і обернуті колючим дротом. А пляшка з-під шампанського вже давно стала в Росії своєрідним мемом і символом правоохоронної системи", - розповів один з організаторів акції, заступник голови "Відкритої Росії" Дмитро Семенов.

За його словами, сьогоднішній день вибрано не випадково, він пов'язаний з 100-ма днями голодовки Сенцова. «Звичайно ж, ми не могли сидіти склавши руки в такий день. Проте, коли ми говоримо про справу Сенцова, ми не повинні забувати і про інші гучні справи в Росії. Це і дівчатка у справі «Нової величі», і справа співробітників Гоголь-центра, і величезна кількість справ за лайки і репости в інтернеті», - підкреслив Семенов.

О 14:00 учасники перфомансу поклали до воріт посольства РФ в Литві і «букет несвободи», розповівши оточуючим про суть свого заходу.

к повідомлялося, 21 серпня минає 100 днів відколи незаконно засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення усіх українських політв'язнів у РФ.

Читайте також: Митці та політики у Франції вимагають звільнити Сенцова

Активісти в Україні і десятках країн світу оголосили про проведення цього дня акцій на підтримку Сенцова.

Окрім України, акції «Солідарність з Олегом Сенцовим» одночасно відбудуться у Великій Британії, Кенії, Швеції, Данії та США. Чеські кінематографісти оголосили 21 серпня днем початку «ланцюгової» голодовки на підтримку колеги з України.

Голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що Європейський Союз закликає Росію звільнити Сенцова та інших незаконно затриманих українців.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-