У Москві заявили, що обмін Сенцова неможливий через

У Москві заявили, що обмін Сенцова неможливий через "два громадянства"

Укрінформ
Омбудсмен РФ Тетяна Москалькова заявила, що обмін Олега Сенцова на російських ув'язнених, які утримуються в Україні, неможливий, оскільки він має громадянство і Росії, і України.

Про це повідомляє "Інтерфакс"

"Що стосується Сенцова, Штиблікова та інших, у них вийшло по факту два громадянства. І згідно з українською Конституцією, їхні громадяни видачі не підлягають на територію Росії, так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію. Тому тут треба шукати якусь нову правову форму", - сказала Москалькова.

Вона також заявила, що "сьогодні велика кількість громадян одночасно має паспорти". Тому, за її словами, в угоді повинно бути обумовлено, що ці люди визнаються громадянами і одної, й іншої держави, і до них повинні допускатися консули і уповноважені з прав людини.

Проте, ця заява суперечить позиції України і світової спільноти, що не визнають анексію Криму Росією, після чого країна-окупант видала жителям півострова російські паспорти.

Як відомо, український режисер з Криму Олег Сенцов, незаконно засуджений у РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення усіх українців-політв'язнів Кремля. Таким чином, він не приймає їжу вже 100 днів.

Читайте також: Лондон закликає Москву негайно звільнити Сенцова

28 травня він погодився на підтримувальну терапію.

8 серпня його сестра Наталія Каплан повідомила, що стан здоров'я Сенцова катастрофічний.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала російського омбудсмена Тетяну Москалькову організувати перевезення Сенцова до клініки у Москві, де є фахівці з ендогенного харчування.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-