Боррель назвав Росію небезпечним сусідом, з яким треба підтримувати зв'язок

Боррель назвав Росію небезпечним сусідом, з яким треба підтримувати зв'язок

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель знову заявив про те, що Росія сповзає до тоталітаризму, та назвав цю країну «небезпечним» сусідом, з яким треба підтримувати відкриті канали комунікації.

Як повідомляє Укрінформ, про це Високий представник ЄС заявив перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, до участі в якій він був запрошений.

«Ми будемо мати сьогодні дуже важливу зустріч щодо Росії… Росія дрейфує геть від європейських цінностей. Вона дедалі більше перетворюється на тоталітарну країну: справа Олексія Навального, кібернетичні атаки, дезінформація, невиконання Мінських угод. Європейський Союз мав на це реагувати. Ми запровадили санкції проти високопоставлених офіційних осіб Росії і маємо продовжувати роботу в рамках п’яти керівних принципів для забезпечення єдності європейців і наших партнерів у НАТО», - сказав Боррель.

«Водночас, ми маємо шукати канали для комунікації з Росією. Росія є нашим сусідом, небезпечним сусідом, але ми маємо поділяти з ними деякі питання, в яких маємо спільний інтерес, у таких як ядерна угода з Іраном (СВПД – англ. JCPOA) або кліматичні зміни. Але, перед усім, ми маємо стримувати Росію, відштовхувати її назад, коли вона порушує міжнародне право, і є дуже важливим робити це в рамках нашого партнерства з НАТО», - додав Високий представник ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили пропозиції Ради міністрів ЄС щодо запровадження п’яти головних принципів у відносинах між ЄС і Російською Федерацією.

Читайте також: Президент Євроради пропонує відкласти дискусію про відносини з Росією

Перший з них стосується повної імплементації Мінських угод, яка є передумовою будь-яких зрушень у відносинах між Євросоюзом і Росією. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході, зокрема, у Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; і, нарешті, підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-