За контакти з ФСБ у Польщі затримали екс-керівника військової контррозвідки

За контакти з ФСБ у Польщі затримали екс-керівника військової контррозвідки

Укрінформ
Військова жандармерія затримала у Варшаві колишнього голову Служби військової контррозвідки Польщі (SKW) генерала Пьотра Пителя.

Йому та попереднику Пителя на цій посаді Янушу Носеку і ще одному офіцеру польської контррозвідки закидають неофіційні контакти з представниками ФСБ без попередньої згоди на це керівництва держави, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Першою про затримання чоловіка вдома повідомила через соцмережі дружина колишнього військового контррозвідника.

Інформацію про затримання генерала згодом підтвердив речник головного коменданта військової жандармерії Артур Карпенко.

Речник окружної прокуратури у Варшаві Лукаш Лапчинський поінформував, що затримання генерала відбулося за розпорядженням відділу з військових питань цієї прокуратури. У прокуратурі підтвердили: щодо генерала Пителя змінено статус у справі зі свідка на підозрюваного.

Адвокат генерала Антоній Каня-Сенявський в ефірі tvn24 зазначив, що його клієнт учора і сьогодні проходив медичний огляд, про що раніше було поінформовано прокуратуру. Утім, як зазначив адвокат, прокуратурі цієї медичної довідки виявилося недостатньо. Він повідомив, що його клієнт не визнає своєї провини.

"SKW власне існує для того, щоб контактувати з іншими спецслужбами, і насамперед, з ворожими спецслужбами", - зазначив адвокат.

За співпрацю зі спецслужбами іншої країни колишньому голові військової контррозвідки Польщі загрожує тюремне ув'язнення до трьох років.

До прокуратури на заслуховування в середу також має прибути попередник Пителя на посаді керівника польської військової контррозвідки Януш Носек.

Читайте також: Польський суд майже вдвічі збільшив термін за ґратами шпигуну РФ

Торік у грудні варшавська прокуратура поінформувала про розслідування справи про перевищення службових повноважень колишніми головами військової контррозвідки РП. Тоді інформувалося, що вони вступили в контакт з представниками спецслужби іншої країни без згоди на це голови Ради міністрів РП, що вимагає закон про військову розвідку та контррозвідку. У цій справі у квітні цього року в якості свідка допитано чинного президента Євроради, екс-главу польського уряду Дональда Туска.

Прокуратура звинувачує двох колишніх керівників військової контррозвідки та одного офіцера цієї служби в тому, що в 2010 році між  SKW і ФСБ було невідповідним чином підписано угоду про співпрацю. Вона стосувалася питання щодо повернення до Польщі через територію Росії польського військового контингенту в Афганістані.

Фото: rmf24.pl/Radek Pietruszka /PAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-