Шмигаль - про п’ять пунктів вирішення кризи на кордоні: Будемо працювати на щоденній основі

Шмигаль - про п’ять пунктів вирішення кризи на кордоні: Будемо працювати на щоденній основі

Укрінформ
Уряд України запропонував польській стороні план із п’яти пунктів для врегулювання ситуації, яка склалася на спільному кордоні через протест польських фермерів, і працюватиме над його реалізацією на щоденній основі.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму «Україна. Рік 2024», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протести польських фермерів відбуваються на фоні війни Росії в Європі у гібридному форматі. Треба це не забувати. Тобто є підтримка радикальних і проросійських політичних сил на території цілого Європейського Союзу, зокрема і в Польщі, що призводить до таких жахливих, протиправних речей, як висипання українського зерна», - наголосив керівник українського уряду.

За словами Шмигаля, польський уряд адекватно реагує на цю ситуацію, поліція відкриває справи щодо тих, хто вчиняє правопорушення. Перші порушники уже постали перед судом.

Прем'єр-міністр наголосив, що українська сторона озвучила польській п’ять пунктів для вирішення цього питання. Було проведено обговорення з президентом Єврокомісії, безпосередньо з ЄК.

«Будемо ці п'ять пунктів реалізовувати буквально дуже швидко, будемо працювати на щоденній основі», - запевнив Шмигаль.

Читайте також: Юсов - про блокаду кордону: Росія використовує ситуацію для антиукраїнської кампанії в ЄС

Він також зауважив щодо компромісів, які були озвучені урядом України.

«Ми уже запровадили 16 вересня механізм верифікації і контролю на чотири групи зернових. Ми також готові іти в частині запровадження меж експорту для яєць, м'яса, курки і цукру на рівні 2022-2023 року. Це достатньо великі об'єми, ми готові їх зафіксувати і рухатись у цих межах. Тобто ось це ті кроки, які ми як держава озвучили нашим партнерам», - сказав очільник уряду.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею, щоб розв'язати питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду - підтримати цей діалог.

Водночас Туск заявив, що зустріч урядів України і Польщі відбудеться 28 березня у Варшаві, а до цього часу обидві країни працюватимуть на технічному рівні, аби розв'язати економічні проблеми.

23 лютого представники Кабінету міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокування, однак польські урядовці не приїхали.

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону , який складається з п’яти кроків.

З 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-