Глава української делегації в ПАРЄ Ясько їде на засідання Асамблеї як гість

Глава української делегації в ПАРЄ Ясько їде на засідання Асамблеї як гість

Укрінформ
Глава української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько їде на засідання Асамблеї з неофіційним візитом - в якості гостя.

Про це політик розповіла в інтерв'ю Lb.ua.

За її словами, з представників нової делегації ніхто не їде.

"Їду я з неофіційним візитом. Як глава делегації, але у мене ж немає статусу і повноважень. Тобто, в якості гостя. У мене заплановано багато зустрічей, потрібно з усіма познайомитися, все вивчити ", - розповіла депутат.

З підтверджених зустрічей - з Держсекретарем МЗС Франції з питань Європи Амелі де Моншален.

"Уже підтвердили цю зустріч. З французькою стороною кілька зустрічей буде, подивимося. Я хочу охопити максимально, щоб зібрати інформацію і зрозуміти всю картину. Мені потрібно в цьому розбиратися ", - каже нардеп.

Представники старої делегації, за її словами, можуть поїхати як гості, здійснивши приватний візит. Статус гостя дозволяє працювати в кулуарах. "Це значить, ми можемо спілкуватися, якщо виникає якесь питання, де потрібно захистити українські інтереси", - пояснила Ясько, додавши, що їде - одна.

Розповіла депутат і про статус української делегації на сьогодні.

Читайте також: Грузія може підтримати Україну в бойкоті сесії ПАРЄ — депутат

"Статус делегації такий, що вона сформувалася за нашими, як би, внутрішньонаціональними українськими правилами. Ми існуємо, у нас є глава, у нас є все, але ми не подаємо credentials нової делегації (документ, який уповноважує народних депутатів правом представляти Україну в ПАРЄ, - LB.ua). Що це означає? Це означає, що у нас ще є мінімум три місяці, щоб це зробити і вже отримати повноваження в самій ПАРЄ. Тобто, до кінця року і навіть до початку січневої сесії ми можемо подати ці заявки. Чому ми це зараз не робимо? Тому що якщо б ми подали, то визнали, що згодні бути частиною цього несправедливого процесу щодо повернення Росії. Ми цього не хочемо. Навпаки, ми хочемо передати сигнал Європі про необхідність будувати новий діалог. І ми такі не одні. У нас є партнери, у нас є друзі ", - повідомила Ясько.

Як повідомляв Укрінформ, у МЗС повідомили, що нову українську делегацію в Парламентській асамблеї Ради Європи намагаються змусити прибути до Страсбурга через секретаріат ПАРЄ.

У той же час ЗМІ з посиланням на лист секретаріату ПАРЄ повідомили, що українську делегацію можуть позбавити права представництва в Асамблеї.

Тим часом, в ПАРЄ нагадують, що повноваження членів постійної делегації Верховної Ради України 8-го скликання закінчуються у понеділок, 30 вересня, о 11.30.

Нагадаємо, 30 вересня - 4 жовтня пройде осіння сесія ПАРЄ. Нова делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи офіційно відмовилася від участі в ній. Це рішення прийнято у зв'язку з поверненням Російської Федерації в сесійний зал ПАРЄ без виконання вимог резолюцій Асамблеї, прийнятих у відповідь на російську агресію проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-