Пожежа на Запорізькій АЕС - що відбувається

Пожежа на Запорізькій АЕС - що відбувається

Оновлюється
Укрінформ
У ніч на 4 березня російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС. Пожежу, яка виникла, ліквідували. Однак ситуація на найбільшій у Європі АЕС загрожує катастрофою світового масштабу.

***

Пожежу та загрозу вибуху на Запорізькій АЕС розслідують як екоцид і теракт. Офіс Генпрокурора та Служба безпеки України порушили справу за фактом вчинення екоциду та терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ст. 441 та ч. 2 ст. 258 КК України).

***

Міністерство закордонних справ України розчароване реакцією МАГАТЕ, яка у своїй заяві не наважилася вказати, що обстріл Запорізької АЕС здійснила Росія, і вимагає від МАГАТЕ чітких та рішучих дій.

***

Біля Енергодару зосереджено близько 90 одиниць техніки та підрозділи кадирівців.

***

«Загарбники зайшли на територію атомної станції, взяли під контроль персонал і керівництво. На сьогодні зв'язку немає і керівництво станції працює під дулами автоматів», - повідомляє т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

За інформацією Котіна із власних джерел, вранці загарбники допустили персонал ЗАЕС до роботи.

*** 

За результатами моніторингу радіаційного фону встановлено, що він не перевищує властивий для цієї території природний фон. Показники радіаційного фону для окремих населених пунктів:

м. Енергодар гамма фон 9-12 мкР/год;

м. Мелітополь 9-12 мкР/год;

смт. К-Дніпровка 11.2 мкР/год;

м. Бердянськ, м. Оріхів,

м. Токмак, смт. Чернігівка, смт. Андріївка 12.5 мкР/год;

м. Пологи гамма фон 11-14 мкР/год;

м. Василівка 16 мкР/год.

***

Наразі майданчик Запорізької АЕС захоплений військовими силами Російської Федерації, повідомляє пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.

Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, поки знаходяться в працездатному стані. Змін радіаційного стану на поточний час (07:13) не зафіксовано.

* * *

Пожежу на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) ліквідували, проте ситуація залишається складною, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. 

* * *

Пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької атомної електростанції ліквідували, жертв і постраждалих немає.

* * * 

Пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС в Енергодарі локалізували.

* * *

Мер Енергодара Дмитро Орлов заявляє, що на Запорізькій атомній електростанції є поранені, зокрема й важкі. Вивезти їх до лікарні немає змоги.

* * *

Будь-яке влучення снаряда або пожежа на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) може спричинити неконтрольоване перенесення радіаційного забруднення на невизначену територію, заявив т.в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

* * *

Окрім шести реакторів, на території Запорізької атомної електростанції перебувають близько 150 контейнерів із ядерним паливом. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

* * *

Президент України Володимир Зеленський обговорив ситуацію на Запорізькій АЕС із президентом США Джо Байденом і прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

* * *

Російські війська, обстрілюючи Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), порушують усі міжнародні угоди. Про це заявив т.в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

* * *

Ядерна безпека на Запорізькій атомній електростанції порушена, повідомляє "Енергоатом".

* * *

Світ опинився на порозі наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

* * *

Президент України Володимир Зеленський нагадав, що жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки.

* * *

На територію Запорізької атомної електростанції увірвалися "кадировці" та хочуть її замінувати.

* * *

На Запорізькій атомній електростанції російські загарбники блокують роботу пожежників.

* * *

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили про обстріли Запорізької АЕС, воно перебуває на прямому контакті з українською владою.

* * *

У Державній службі з надзвичайних ситуацій заявили, що протипожежний стан на Запорізькій АЕС в межах норми.

* * *

Ядерне паливо нині перебуває всередині ядерного реактора енергоблоку Запорізької АЕС, яку продовжують обстрілювати російські загарбники. Існує реальна загроза світового масштабу, наслідки спрогнозувати неможливо. Про це заявив представник пресслужби АЕС Андрій Туз.

* * *

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розмістив відкритий заклик до Росії негайно припинити обстріли Запорізької АЕС та дати пожежним командам ліквідувати наслідки атак, інакше континент чекає масштабна катастрофа.

* * *

Міністр енергетики Герман Галущенко разом із керівниками Держатомрегулювання та Енергоатому раніше зверталися до МАГАТЕ з проханням вимагати від НАТО закрити небо над Україною з метою запобігання ядерній катастрофі.

* * *

Обстріл Запорізької АЕС російськими загарбниками триває. Зафіксовано попадання в енергоблок.

* * *

На Запорізькій АЕС заявляють про небезпеку ядерної загрози через обстріли важкою технікою РФ.

* * *

У результаті обстрілів з важкої техніки російської армії на Запорізькій АЕС виникла пожежа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-