На території ЗАЕС перебуває близько 150 контейнерів із ядерним паливом – Галущенко

На території ЗАЕС перебуває близько 150 контейнерів із ядерним паливом – Галущенко

Укрінформ
Окрім шести реакторів на території Запорізької атомної електростанції перебуває близько 150 контейнерів із ядерним паливом.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телеканалу "Рада", передає кореспондент Укрінформу.

"На станції окрім шести блоків є ще сховище відпрацьованого ядерного палива. І це десь близько 150 контейнерів із ядерним паливом. Якщо ці варвари і далі будуть стріляти по станції та влучать у ті контейнери, то ми фактично вже матимемо ядерну катастрофу", - заявив міністр.

За його словами, це може статися будь-якої миті: "Зараз питання стоїть про безпеку світу, навіть не Європи – це питання безпеки усього світу. Тому що це – реальний ядерний тероризм".

Також Галущенко зауважив, що Україна неодноразово наголошувала на тому, що запобігти такій ситуації може лише закриття неба.

"З урахуванням географії українських атомних станцій, які розташовані і на сході, і на півдні і на заході країни, має йтися про закриття повітряного простору України", - підкреслив очільник Міненерго.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксовано влучання в перший енергоблок. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти з попередженням, що ці обстріли є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-