Пожежа на ЗАЕС може спричинити неконтрольоване перенесення радіації — Міндовкілля

Пожежа на ЗАЕС може спричинити неконтрольоване перенесення радіації — Міндовкілля

Укрінформ
Будь-яке влучення снаряда або пожежа на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) може спричинити неконтрольоване перенесення радіаційного забруднення на невизначену територію.

Про це заявив т.в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телеканалу "Рада", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Крім того, що там є фактично працюючі реактори, там є ще сховище відпрацьованих ядерних відходів, які тимчасово зберігаються. І влучення туди снарядів, будь-яке займання на цьому об'єкті може викликати перенесення радіації на абсолютно невизначені території", - пояснив керівник Міндовкілля.

Він наголосив, що залежно від метеорологічних умов перенесення такого забруднення може бути непередбачуваним і неконтрольованим.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч проти п’ятниці в результаті обстрілів з важкої техніки російської армії виникла пожежа на Запорізькій АЕС. Зафіксовано влучання в перший енергоблок. Рятувальники через введення бойових дій не можуть ліквідувати пожежу. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російських військових, які обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію, потрібно зупинити негайно, інакше Європа загине від ядерної катастрофи.

Енергоатом оприлюднив звернення до світової спільноти з попередженням, що ці обстріли є «порушенням ядерної та радіаційної безпеки найбільшого в Європі ядерного об'єкта, що може призвести до важких і трагічних наслідків для усього світу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-