Пожежу та загрозу вибуху на Запорізькій АЕС розслідують як екоцид і теракт

Пожежу та загрозу вибуху на Запорізькій АЕС розслідують як екоцид і теракт

Укрінформ
Офіс генпрокурора та СБУ розпочали розслідування екоциду – за даними слідства, ворог створює загрози екокатастрофи в Україні та Європі.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

У ОГП нагадали, що цієї ночі збройні сили РФ напали на Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі, яка є найбільшою АЕС в Європі і шостою у світі.

«Ворожий обстріл спричинив пожежу і загрозу ядерного вибуху, наслідком якого може бути екологічна катастрофа світового масштабу. Офіс Генпрокурора та Служба безпеки України розпочали розслідування за фактом вчинення екоциду та терористичного акту (ч. 2 ст. 28, ст. 441 та ч. 2 ст. 258 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що міжнародне право забороняє військове або будь-яке вороже використання засобів впливу на природне середовище.

Зокрема, згідно з Женевськими конвенціями, установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції, - не повинні ставати об'єктами нападу.

«Утім, агресор не гребує обстрілом житлових масивів, шкіл, садків, лікарень і майже щодня вдається до атак на об’єкти підвищеної небезпеки», - поінформували правоохоронці.

Як уточнюється, у перший же день війни російські війська захопили Чорнобильську атомну електростанцію, і наразі вони незаконно утримують персонал ЧАЕС.

«Через пересування ворожої важкої техніки порушено верхній шар ґрунту на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення після Чорнобильської катастрофи. У повітря піднявся радіоактивний пил. За даними Автоматизованої системи радіаційного контролю, в зоні відчуження показники збільшилися від 4,6 до 15,7 разів у порівнянні із середньорічними», - поінформували у ОГП.

Також уточнюється, що внаслідок обстрілу території пункту захоронення радіоактивних відходів київської філії «Об’єднання Радон» у Києві було виведено з ладу Автоматизовану систему радіаційного моніторингу.

Окрім того, за даними правоохоронців, агресор здійснив навмисний напад та обстріл нафтобази у селі Крячки Васильківської громади Київської області. Пожежа на цій нафтобазі призвела до масового забруднення атмосфери шкідливими речовинами та забруднення землі бензапіреном з потраплянням у підземні води.

За інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, екологічні збитки від цієї пожежі становлять 810 млрд грн. Також збройні сили РФ обстріляли та спричинили пожежі на нафтобазах у м. Охтирці Сумської області та в м. Чернігові.

"Ворог скидає на голови нашим дітям ракети, відбирає життя, залишає без даху, води, тепла та світла, і одночасно всіляко намагається отруїти нас та спричинити, окрім війни, ще й екологічні катастрофи. За кожним таким фактом ми разпочали кримінальні провадження. Організовано проведення слідчих дій для фіксації злочинів та їх наслідків», - зазначається у повідомленні.

24 лютого Росія оголосила війну Україні. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та з Криму. Вони руйнують міста, вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-