Зеленський: Жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки

Зеленський: Жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки

Відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський нагадав, що жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у відео на Телеграмі.

"Ми всіх попереджаємо - жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки, вперше, це вперше в нашій історії держава-терорист вдалася і до ядерного терору. Російські пропагандисти погрожували всім, ми пам’ятаємо, засипати світ ядерним попелом. Тепер це не загроза, тепер це реальність", - сказав Зеленський.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у відеозверненні, оприлюдненому у Телеграмі.

"Ми всіх попереджаємо: жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки, це вперше в нашій історії держава-терорист вдалася і до ядерного терору. Російські пропагандисти погрожували всім, ми пам'ятаємо, засипати світ ядерним попелом. Тепер це не загроза, тепер це реальність", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що Європа мусить прокинутися, оскільки горить її найбільша атомна станція.

"Російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, обладнані тепловізорами, тобто вони знають, куди стріляють, вони до цього готувалися. Звертаюся до всіх українців, до всіх європейців, до всіх людей, хто знає слово "Чорнобиль", хто знає, скільки горя і жертв приніс вибух на атомній станції. Це була глобальна катастрофа", - наголосив Президент.

Він нагадав, що з наслідками Чорнобильської катастрофи боролися сотні тисяч людей, були евакуйовані десятки тисяч громадян. "Росія хоче це повторити і вже повторює, але в шість разів більше", - наголосив Зеленський.

Він закликав: "Європейці, прокиньтеся, будь ласка, говоріть своїм політикам: російські війська обстрілюють атомну станцію в Україні - Запорізьку атомну стацію, місто Енергодар. Там шість енергоблоків. Шість! У Чорнобилі вибухнув один", - наголосив Зеленський.

Він зазначив, що Україна вже зв'язалася зі лідерами держав і партнерами.

"Я говорив вже з Шарлем Мішелем (президентом Європейської ради - ред.), з Шольцом (канцлером Німеччини -ред.), з Дудою (Президентом Польщі - ред.), говорив з Президентом (США) Байденом. Ми зв'язалися з головою МАГАТЕ Гроссі, також Прем'єр-міністром (Великої Британії) Джонсоном", - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники в ніч проти п'ятниці обстріляли Запорізьку атомну електростанцію. Зафіксовано влучання до першого енергоблоку, всередині якого знаходиться ядерне паливо, заявив представник пресслужби Запорізької АЕС Андрій Туз. На території АЕС спалахнула пожежа. Армія Російської Федерації продовжує обстріл, незважаючи на загрозу масштабної катастрофи в Європі.

У ДСНС поінформували, що пожежа виникла за територією АЕС у навчально-тренувальному корпусі. На ЗАЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює лише 4 блок). Наразі протипожежний стан на АЕС у межах норми. Однак є реальна загроза катастрофи світового масштабу, наслідки спрогнозувати неможливо.

Пожежників не пропускають на станцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-