РФ ховає у Придністров'ї близько 20 тисяч тонн прострочених боєприпасів - МінТОТ

РФ ховає у Придністров'ї близько 20 тисяч тонн прострочених боєприпасів - МінТОТ

Укрінформ
Російська Федерація блокує доступ до потенційно небезпечних складів, де зберігається більше 20 тисяч тонн боєприпасів, на кордоні між Україною та Молдовою.

Про це міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переселених осіб Вадим Черниш розповів молдавським журналістам, повідомляє прес-служба МінТОТ.

"Військовий контингент Російської Федерації зосереджений у Чорноморському регіоні (військові бази на території тимчасово окупованого Криму), молдавському Придністров’ї та на сході України і становить серйозну загрозу стабільному розвитку нашим державам. Склади з боєприпасами у селі Колбасна непідконтрольного Придністров’я створюють загрозу як для Молдови, так і для України, адже населений пункт розташований фактично на кордоні між Україною та Молдовою, а наявність російських військових лише підсилює напругу та небезпеку", - заявив міністр.

Черниш зауважив, що на стратегічних складах з боєприпасами у Колбасному близько 20 тисяч тонн боєприпасів різноманітного призначення: від стрілецької зброї до ракет реактивних систем залпового вогню, - і строк придатності частини цих боєприпасів вже сплив.

Читайте також: Молдавська опозиція почала об'єднуватися перед парламентськими виборами

Як зазначили у МТОТ, з кінця 1980-х років при виведенні радянських військ зі Східної Європи звідти було вивезено значну кількість боєприпасів, які розмістили на складі боєприпасів у с. Колбасна Придністровського регіону Молдови на кордоні з Україною, де дислокувалася 14-та армія.

На початку 1990-х на складі було до 43,5 тис. тонн боєприпасів. Після розпаду СРСР 14-та армія перейшла під юрисдикцію Російської Федерації. З 2000 по 2004 зі складу було вивезено чи знищено на місці близько половини запасів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-