Суспільство забуває про полонених «азовців» - захисник Маріуполя

Суспільство забуває про полонених «азовців» - захисник Маріуполя

Станція Краматорськ
Укрінформ
У російському полоні досі перебувають понад 1,5 тисячі полонених з «Азовсталі», і суспільство мало робить для їхнього звільнення.

Таку думку в ефірі проєкту «Станція Краматорськ» висловив Ілля Ільяшенко з позивним «Смурф», захисник Маріуполя, військовослужбовець 23-го загону морської охорони Держприкордонслужби, колишній військовий полонений.

«Навесні 2022 року всі кричали, що Азовсталь – це герої, тримайтесь, ми за вас. А зараз у 2024 році кричать тільки рідні, ми, які повертаємось, і купка небайдужих людей. На мою думку, більше 1,5 тисячі зараз у полоні, і для мене це дуже образливо до болю, що суспільство забуває», - наголосив Ільяшенко.

На його думку, публічні акції з вимогою звільнення українських полонених здатні привернути увагу світової спільноти і пришвидшити процес їхнього звільнення.

«Елементарно приходити на акції – це нагадування. Здається, що в цьому немає сенсу, але насправді сенс є. Світова спільнота це бачить, завжди моніторить, і це нагадування впливає на ситуацію», - переконаний колишній полонений.

Певну байдужість до проблеми полонених військовий пояснює неготовністю суспільства до повернення таких людей.

Читайте також: 19 місяців полону: родичі «азовців» заявляють, що РФ приховує інформацію про 1600 бійців

«У нас суспільство не підготовлене до людей, які повертаються з полону або фронту. Але якщо він (цивільний – ред.) не був там, це не дає йому морального права мовчати або ігнорувати ці проблеми. Зараз все можна прочитати в інтернеті, щоб зрозуміти, що людина (військова – ред.) пройшла», - вважає Ільяшенко.

Він не може забути жахливих умов у російському полоні та каже, що особисто тяжко переживає за побратимів, які все ще там залишаються.

«Коли у нас досі війна і я борюсь за хлопців – забути це я не можу і легше мені стати не може. Кожен ковток чи шматок їжі смачної – це завжди згадка про те, що хлопці там зараз сидять і хочуть цього, як я хотів, коли був там», - сказав боєць.

Ілля Ільяшенко з перших днів повномасштабного вторгнення РФ захищав Україну у складі свого підрозділу, був на заводі «Азовсталь», майже рік провів у російському полоні. Зараз він проходить реабілітацію й активно допомагає проводити збори коштів для побратимів.

Читайте також: З російського полону повернули вже 3135 українських громадян - Зеленський

Проєкт «Станція Краматорськ» - це серія інтервʼю з військовими. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя, а також дати відповіді на основні фейкові російські ІПСО на тему армії та війни в Україні.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-