У Берліні провели наукову конференцію про українського єпископа-мученика

У Берліні провели наукову конференцію про українського єпископа-мученика

Фото
Укрінформ
У посольстві України в Німеччині в суботу відбулася наукова конференція, присвячена священнику Української греко-католицької церкви отцю Петру Вергуну.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

На заході виступили апостольський нунцій у Німеччині архієпископ Нікола Етерович, архієпископ Берлінський Гайнер Кох, владика Богдан Дзюрах - Апостольський екзарх, посол України в ФРН Андрій Мельник, учені, дослідники тощо.

У Берліні провели наукову конференцію про українського єпископа-мученика

Архієпископ Етерович нагадав, що в 1927 році митрополит Андрій Шептицький призначив Петра Вергуна священником для українців-католиків у Берліні, згадав про етапи життя Петра Вергуна в Німеччині, про те, як він мужньо захищав інтереси Церкви перед нацистами та зміг пережити часи націонал-соціалізму. А також про те, як був несправедливо засуджений радянським трибуналом у червні 1945 року, депортований до Сибіру, де помер у Красноярському краї, далеко від рідної України, в 1957 році.

Читайте також: У Любліні відкрили пам'ятник «пароху концтабору Майданек» Омеляну Ковчу

«Петро Вергун як ніхто інший є ланкою між Україною та Німеччиною», - сказав своєю чергою посол Мельник.

Дипломат додав, що самопожертва святого отця заради ближніх є також доказом того, що українці протягом століть були і є невід’ємною частиною європейського культурного простору.

«Жертва блаженного отця Вергуна – це також заклик до всієї Католицької церкви, до німецьких політиків, до всіх людей доброї волі, зробити все можливе, щоб допомогти Україні повернутися до цієї європейської спільноти цінностей, до нашого коріння», - заявив посол, додавши, що українці вважають, що Католицька церква має особливий історичний мандат, щоб допомогти їм на цьому шляху.

Читайте також: У Вінниці відкрили перший в Україні пам'ятник Любомиру Гузару

Мельник також скористався можливістю, щоб привернути увагу до сьогоднішньої ситуації в Україні, до окупації Криму, до того, що на сході понад 7 років триває війна, розпалена російським президентом Володимиром Путіним, який тепер відроджує культ Сталіна і знову робить кривавого диктатора соціально прийнятним.

«І сьогодні священники, ризикуючи життям, забезпечують пастирство 5 мільйонів українців, яким доводиться терпіти на окупованих територіях Криму та Донбасу», - зауважив Мельник, нагадавши, що Вергун був також капеланом.

Посол висловив сподівання, що «Католицька церква підніме свій голос у Німеччині, Європі та в усьому світі, підніме всі тривожні дзвони, щоб якнайшвидше покласти край цим незмірним стражданням».

Як повідомлялося, священномученик Петро Вергун 27 червня 2001 зарахований Папою Римським Іваном Павлом ІІ до лику блаженних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-