Напад на «автобус Киви»: справу перекваліфікували та зняли підозру у спробі вбивства

Напад на «автобус Киви»: справу перекваліфікували та зняли підозру у спробі вбивства

Укрінформ
Справу про напад на автобус із активістами народного депутата Іллі Киви на Харківщині, який стався 27 серпня, перекваліфікували, підозру у спробі вбивства зняли.

Про це журналістам повідомив прессекретар Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передає кореспондент Укрінформу.

"На даний час проведено аналіз відеозаписів з мобільних телефонів очевидців, що викладені в мережі Інтернет, та автомобільного відеореєстратора, який знаходився безпосередньо в автобусі, на якому пересувались потерпілі. Згідно з аналізом, співставленням цих даних з показами підозрюваних, потерпілих і свідків, іншими доказами у їх сукупності встановлено, що затримані 15 осіб дійсно перебувають за місцем скоєння кримінального правопорушення, беруть участь у хуліганських діях, однак жодних активних дій, спрямованих на реалізацію умислу на вбивство потерпілих, не здійснюють. За таких обставин прокурором у провадженні прийнято рішення про перекваліфікацію дій підозрюваних з ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 7, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 296 КК України (замах на вбивство) на ч. 4 ст. 296 КК України (групове хуліганство із застосуванням зброї)", - пояснив Чубенко.

Читайте також: Напад на «автобус Киви»: Суд залишив підозрюваних у СІЗО

При цьому, наголосили в прокуратурі, факт замаху на умисне вбивство слідчі поліції продовжують розслідувати. «Встановлюються конкретні окремі особи, які, використовуючи зброю, кийки та запалювальні речовини, мали умисел не лише на вчинення хуліганських дій, а й на спричинення вбивства потерпілих», - зазначив Чубенко.

За даними речника прокуратури, в рамках провадження було проведено обшуки автомобілів, на яких пересувались підозрювані та за їх адресами в м. Харкові, отримано інформацію операторів мобільного зв’язку (про з’єднання абонентських номерів та мобільних терміналів у місці вчинення злочину та по шляхах пересування підозрюваних), проведено 17 обшуків за адресами мешкання підозрюваних у м. Дніпрі та м. Харкові, допитано потерпілих, підозрюваних, свідків, проведено впізнання за фотознімками, призначено 87 судових експертиз (судово-медичні, балістичні, трасологічні, балістичні, молекулярно-генетичні тощо), частина з яких на сьогодні не завершена.

Читайте також: Під МВС - пікет із вимогою звільнити 16 нападників на “автобус Киви

«Строк досудового розслідування у зв’язку з особливою складністю кримінального правопорушення продовжений слідчим суддею до 5 місяців, до кінця січня», - додав Чубенко.

Наразі підозрювані перебувають під вартою, 20 листопада у Київському райсуді почався розгляд клопотань прокуратури щодо подовження обраних запобіжних заходів – тримання під вартою без права внесення застави.

Як повідомляв Укрінформ, 27 серпня близько 19:10 на трасі біля міста Люботин Харківського району Харківської області невідомі автомобілем Mitsubishi заблокували рух мікроавтобуса Mercedes, у якому перебували представники ГО «За життя», та змусили його зупинитися. Після цього з автомобіля Mitsubishi вийшло декілька осіб й з травматичної зброї обстріляли мікроавтобус, били скло, наздоганяли пасажирів автобуса та били їх на дорозі.

За фактом нападу поліція відкрила два кримінальні провадження: за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) і ч. 15, п. 1,7,12 ч.2 ст. 115 (замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських спонукань, вчинено за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Внаслідок нападу постраждали четверо осіб.

Лідер «За життя» Ілля Кива звинуватив у нападі представників «Національного корпусу», в політсилі ж заявили про свою непричетність до події, назвали організацію Киви «злочинним угрупованням».

28 серпня поліція повідомила, що, крім 14 затриманих, встановила особи ще 35 часників події, п’ятьох з яких вже доставили для слідчих дій.

16 вересня із СІЗО вийшов один із затриманих за підозрою у нападі на автобус: в ході слідства встановили, що він перебував за 50 км від місця подій. Як підозрюваний провів за гратами 18 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-