У Сеймі Польщі відкрили виставку світлин про Аміну Окуєву

У Сеймі Польщі відкрили виставку світлин про Аміну Окуєву

Фото, відео
Укрінформ
У Сеймі Польщі в середу відкрилася виставка фотографій про відому українську активістку, учасницю Революції Гідності та війни на сході України Аміну Окуєву під назвою Amina LIFE.

Участь у відкритті виставки у Варшаві взяли політики, дипломати, численні гості з Києва, зокрема мати Окуєвої Ірина Камінська, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Дуже добре, що в чергову річницю російської агресії в Україні ми відкриваємо виставку, присвячену одній з героїнь за свободу і незалежність не лише України, але й Чечні”, - підкреслив під час відкриття виставки віце-маршалок Сейму Польщі Ришард Терлецький.

Він зауважив, що нещодавно група польських дипломатів побувала поблизу лінії зіткнення з окупованими територіями, завдяки чому є усвідомлення того, що там майже щодня гинуть і отримують поранення українські солдати, які борються за мир в Україні й усій Європі.

Посол України в РП Андрій Дещиця зауважив, що ця виставка є дуже важливою, її потрібно показувати усьому світові.

Він наголосив, що Аміна була прикладом тих самовідданих людей, які боролися на Майдані, а після початку війни на сході України відразу пішли на фронт. Дипломат підкреслив, що Окуєва стала однією з багатьох жінок, які воювали і продовжують воювати на сході України. Він звернув увагу, що за останніми даними більше 6 тисяч жінок уже пройшли через війну.

Відкриття виставки про Аміну Окуєву в Сеймі Польщі / Фото: Банахевич Юрій, Укрінформ

“55 тисяч українських жінок служать в українській армії, армії, яка стала сильнішою завдяки їм і завдяки тому, що вони безпосередньо відчули на собі війну”, - зазначив Дещиця.

Він наголосив, що український народ завжди пам’ятатиме і вшановуватиме своїх героїв, серед яких дуже важливе місце займає Аміна Окуєва.

Депутат Сейму Малгожата Госєвська підкреслила, що Окуєва для України є символом боротьби за свободу і гідність народу, за незалежність Української держави.

“Я хотіла б, щоб для нас усіх, цілої Європи, багатьох політиків вона стала символом протиставлення агресивній політиці путінської Росії, оскільки це Росія стоїть за усіма нещастями, з якими мусимо боротися”, - підкреслила польський депутат.

Вона нагадала, що за східним кордоном Польщі вже п’ятий рік поспіль триває війна, яку розв’язала путінська Росія.

“Це – незвичайна війна, вона цивілізаційна, яка б’є по нас усіх і принципах, які ми сповідуємо упродовж багатьох років. Ця війна безпосередньо чи посередньо торкається цивільного населення – жінок і дітей, адже люди змушені були залишити свої домівки, залишити усе набуте за своє життя”, - наголосила політик.

Госєвська підкреслила, що варто також пам’ятати про жахливі воєнні злочини. Вона нагадала, що вдалося підготувати рапорт про цю війну, який потрапив до міжнародного трибуналу в Гаазі.

“Рапорт зараз там, і ми чекаємо, що розпочнеться слідство, слідство проти Росії”, - резюмувала польський політик.

Мати Окуєвої Ірина Камінська підкреслила, що цю виставку у Варшаві організовано для того, щоб сказати: в Україні триває неоголошена війна.

“І так виходить, що свобода будь-якої країни вартує тільки тоді, коли за неї готові віддати своє життя кращі сини і доньки цієї країни. Ми всі усвідомлюємо, що там, на війні, гинуть найкращі сини і доньки українського народу”, - зазначила вона.

Камінська підкреслила, що Аміну вбили за те, що вона ніколи не боялася говорити правду про агресора, який намагається знищити свободу в Україні.

Читайте також: У Києві відкрили виставку до 80-річчя проголошення Карпатської України

Бойовий побратим Окуєвої майор Сергій Шаповал розповів присутнім про Аміну, її бажання навчитися воювати і зі зброєю в руках бути на передовій. За його словами, вона була прикладом справжньої української жінки - борця за свободу і незалежність, яка на Майдані була лікарем, а потім стала бійцем на фронті.

“Вона стала прикладом для багатьох жінок, які стали боронити нашу землю, і показала, що жінки на рівних з чоловіками захищають цілісність України”, - звернув увагу Шаповал.

Загалом на виставці представлено 30 великих і малих світлин як із особистого архіву Окуєвої, так і з архівів її бойових побратимів. Концепція виставки передбачає поєднання жіночої краси у мирному житті і готовності жінки у разі небезпеки одягти військову форму і стати зі зброєю в руках на захист своєї країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-