У Києві відкрили виставку до 80-річчя проголошення Карпатської України

У Києві відкрили виставку до 80-річчя проголошення Карпатської України

Фото
Укрінформ
У Києві на Хрещатику презентували виставку "Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути українською" до 80-річчя проголошення незалежності Карпатської України.

Виставка розміщена на 20 тематичних банерах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Історія Карпатської України – коротка: кілька місяців автономії, кілька днів незалежності. Але драматична і яскрава, у ній ніби сфокусовано всю українську історію 20 століття. Вона про прагнення до свободи, про готовність захищати її до останнього подиху всупереч несприятливим обставинам. Вона про соборність, про боротьбу за єдність українського народу. Про героїзм попередників, який служить прикладом для наступних поколінь. Це одна з тих сторінок історії, яку нинішнє покоління, знову змушене захищати незалежність зі зброєю в руках, має перечитувати особливо ретельно. І для засвоєння досвіду і для натхнення”, - розповів голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Біля київського Головпоштамту відкрилася виставка до 80-річчя проголошення Карпатської України / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що для неї це особливий захід, бо її дід був головним комендантом “Карпатської Січі”. За її словами, у часи збройної агресії дуже важливо пам’ятати та вшановувати тих, хто у найскладніші періоди нашої історії продовжував боротися за об’єднання українців та самостійність України.

“Відновлення та популяризація повної та правдивої історії України як для нас самих, так і за кордоном, є спільним великим завданням для наукової спільноти, влади та громадськості. Правда – це наша зброя для відбиття гібридних атак Росії, яка намагається переконати, що Україна недодержава. Правда – це шлях до єднання українців та утвердження України як повноправного та невід’ємного члена європейської родини, - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Один із організаторів цієї виставки, історик Олександр Пагіря зазначив, що саме у Карпатській Україні було здійснено перший відкритий збройний спротив гітлерівським планам перекроювання кордонів у Центрально-Східній Європі.

“На тлі ганебної капітуляції Чехословаччини перед німецьким вермахтом, опір карпатських січовиків проти регулярної угорської армії викликав захоплення у цілого світу. Про нього писали провідні західні видання, складалися пісні та перекази”, - розповів він.

Читайте також: 80-річчя Карпатської України: в Ужгороді почалися урочистості

Заступник міністра культури України Юрій Рибачук додав, що Карпатська Україна була не лише історичним феноменом, але і культурним.

У Києві виставка демонструватиметься на Хрещатику протягом березня-квітня. Аналогічні стенди 13 березня відкриються в місті Хуст Закарпатської області, а 22 березня виставка демонструватиметься в Ужгороді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-