80-річчя Карпатської України: в Ужгороді почалися урочистості

80-річчя Карпатської України: в Ужгороді почалися урочистості

Укрінформ
Сьогодні, 13 березня, на Закарпатті почалися заходи з відзначення 80-ї річниці Карпатської України.

Про головні події, приурочені до 80-ї річниці Карпатської України, кореспонденту Укрінформу розповів Ярослав Галас, заступник голови Закарпатської ОДА.

“Святкування почнуться в Ужгороді з презентації книг, виданих коштом обласної Програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню на 2018-2020 роки. Перше видання — це “Вершина духу” Миколи Вегеша та Маріана Токаря (в книзі зібрані спогади очевидців подій часів Карпатської України). Друга книга розповідає про українську боротьбу на Закарпатті у 80-90-х роках — автори Михайло Басараб та Маріан Токар, «Закарпаття: нариси боротьби за українську державність», - поінформував Галас.

У четвер, 14 березня, у місті Хуст, яке в кінці 1930-х років було столицею Карпатської України, заплановано урочисте відкриття меморіальної дошки Олександру Блестіву (псевдо «Гайдамака») – захиснику Карпатської України, керівнику ОУН у м. Хуст, організатору загонів Карпатської Січі, який за свою громадську позицію був засуджений до смертної кари. Меморіальну дошку борцю за державність Карпатської України встановлять на будівлі Хустської школи №1 імені Августина Волошина (вул. Карпатської України, 16) — саме там було проголошено незалежність Карпатської України.

Також у четвер, 14 березня, о 15:00 у Закарпатському обласному театрі драми та комедії в Хусті відбудеться прем’єрний показ музичної драми Олександра Гавроша «Останнє танго в Хусті» (режисер-постановник В’ячеслав Давидюк).

"Вистава приурочена до 80-ї річниці проголошення Карпатської України, вона розповідає глядачеві про «Летючу естраду» – мистецький рій Карпатської Січі, який діяв кілька місяців у Хусті. Наприкінці 30-х років минулого століття талановиті хлопці та дівчата об’єдналися у революційний театр і стали передовим загоном вояків-митців. Їхні імена досі були відомі тільки дослідникам, а завдяки новій п’єсі вони стануть відомі й широкому загалу", - сказав Галас.

З його слів, драма «Останнє танго в Хусті» стане першою виставою у відреставрованому приміщенні театру – домівці творчого колективу під керівництвом Василя Снітара.

У п’ятницю, 15 березня, до 80-ї річниці проголошення Карпатської України в атріумі Закарпатської ОДА відкриють IV Регіональну філателістичну виставку «Закарпатфіл-2019», яка триватиме до 18 березня включно. Під час заходу відбудеться спецпогашення марки, поштової картки та художнього конверта до 80-ї річниці Карпатської України.

Читайте також: В Ужгороді пройшов міжнародний боксерський турнір Uzhhorod challenge-2019

Також 17 березня в СК «Юність» відбудеться спецпогашення художнього конверта та поштової марки до 145-ї річниці з дня народження президента Карпатської України, Героя України Августина Волошина.

Спецпогашення – це погашення спеціальним поштовим штемпелем поштових конвертів та марок, випущених з нагоди великих та пам’ятних подій. Спеціальний поштовий штемпель виготовляється Українським державним підприємством поштового зв’язку „Укрпошта” і використовується лише один день. Ювілейні конверти з відбитком святкового штемпеля займають почесні місця в колекціях філателістів усього світу.

Варто зазначити, що уже три роки поспіль в Закарпатській області 15 березня — вихідний, основні урочистості з нагоди річниць Карпатської України проходять біля меморіалу Красне поле під Хустом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-