У Києві презентували книгу про 180 праведників, які рятували людей у Голодомор

У Києві презентували книгу про 180 праведників, які рятували людей у Голодомор

Фото
Укрінформ
Інститут національної пам'яті України презентував у Києві доповнену книгу «Людяність у нелюдяний час», вихід якої приурочено до 85-х роковин Голодомору в Україні.

У виданні зібрана інформація про понад 180 доброчинців, які рятували людей у часи Голодомору та чиї прізвища й імена встановлено на основі документальних даних та усних свідчень, розповіли під час презентації книги у понеділок її упорядники, співробітники Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак і Вікторія Яременко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це нове доповнене видання «Людяність у нелюдяний час». У цій книзі зібрані історії 180 праведних людей. Сподіваюся, що ця книга буде корисна для кожного і, насамперед, для вчителів, які зможуть подавати інформацію про Голодомор не лише як про трагедію, смерть, але й брати за приклад те, як людська чуйність дозволяє зберегти суспільство від смерті», — сказав Тиліщак.

За словами Яременко, у книзі зібрані історії невідомих людей, біографії яких не були надто яскравими і досконало вивченими.

«У книзі вміщено історії різних людей. Кожен з них — герой за своїм вчинком. Вони рятували життя. Одне, кілька чи цілої громади — залежно від того, які мали можливості. Що кожна історія — подвиг, — розумієш тільки після занурення у ті страшні роки», — зазначила вона.

Представники Інституту національної пам'яті зауважили, що книга не є вичерпною і сподіваються, що список доброчинців й надалі доповнюватиметься.

Читайте також: Хліб часів Голодомору знайшли в архівній справі репресованого

Як повідомлялося, перше видання книги «Людяність у нелюдяний час. Доброчинці в часи Голодомору» побачило світ у 2013 році. Тоді було оприлюднено відомості про понад 140 доброчинців — учителів, лікарів, священиків, голів сільрад та інших, чиї діяння збереглися у народній пам'яті.

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-