Хліб часів Голодомору знайшли в архівній справі репресованого

Хліб часів Голодомору знайшли в архівній справі репресованого

Фото
Укрінформ
Хліб часів Голодомору 1932-1933 років виявлено у Центральному державному архіві громадських об'єднань України під час опрацювання справи репресованого регента хору Вознесенської церкви на Байковому кладовищі Олексія Сорокіна.

Про це розповіла директор архіву Ольга Бажан на прес-конференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Унікальну знахідку - хліб часів Голодомору - знайшли у справі репресованого Сорокіна Олексія Тимофійовича. Це саме хліб оригінальний 1932-1933 років”, - сказала Бажан.

За інформацією архіваріусів, у протоколі обшуку під номером 8 вказано: "Зразок хліба часів голодовки та пояснення до останніх". Шматочки хліба були загорнуті у папірці, на яких написано: "Здесь хранится образчик хлеба, какой ели крестьяне весной 1932 года". Ці зразки хліба буде передано на судово-медичну експертизу для дослідження його складу. Надалі вони зберігатимуться у спеціальних боксах.

Бажан зазначила, що архівно-слідча справа, у якій знайдено шматочки хліба - одна із 34 тисяч одиниць, які архів починаючи з 1992 року приймав на зберігання від Служби безпеки України. Загалом ці справи містять інформацію на понад 60 тисяч жителів Києва і Київської області.

Працівники архіву виявили у справі репресованого хліб часів Голодомору / Фото: Шамкін Данііл, Укрінформ

Директор архіву розповіла, що Олексій Сорокін народився у селі Клепачі Хорольського повіту на Полтавщині. Працював учителем співу, був регентом Кубанського козачого хору, регентом хору Вознесенської церкви на Байковому кладовищі. Його заарештували 26 червня 1941 року. За звинуваченням у контрреволюційній та антирадянській діяльності чоловік був засуджений до 5 років заслання до Красноярського краю. У 1989 році Олексія Сорокіна реабілітовано.

Читайте також: В'ятрович: Політика національної пам'яті на державному рівні — це тимчасові ліки

"Це дійсно унікальна знахідка, несподівана, яка говорить і повертає нас в події 32-33 року, про те, як тоталітарний режим ставився до народу, яким керував. Це дійсно, як написав пан Сорокін, "нам в назидание", щоб ми пам'ятали, що таке було. Це була спланована акція стосовно народу, який мешкав у Радянському Союзі і безпосередньо на території України"- наголосив заступник міністра юстиції України Денис Чернишов.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Петро Порошенко 26 листопада 2016 року підписав Указ "Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932 - 1933 років в Україні - геноциду Українського народу", згідно з яким 85-річчя Голодомору буде відзначатися на найвищому організаційному та державному рівнях.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-