Рада ухвалила за основу законопроект про правовий статус зниклих безвісти

Рада ухвалила за основу законопроект про правовий статус зниклих безвісти

Укрінформ
Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», що передбачає визначення правового статусу зниклих безвісти та забезпечення правового регулювання відносин, пов’язаних з обліком цих осіб та їх розшуком.

За прийняття відповідного законопроекту № 5435 за основу проголосувало 235 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Законопроект спрямований на імплементацію міжнародних договорів з міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини щодо захисту осіб, зниклих безвісти, та їх родичів, учасницею яких є Україна.

Зазначалося, що під час розробки законопроекту за основу було взято модельний закон щодо осіб, зниклих безвісти, розроблений Міжнародним комітетом Червоного хреста, що містить базові норми, призначені для використання будь-якою державою світу під час розробки законодавства, метою якого є захист осіб, зниклих безвісти.

Законопроект визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти, – від подання заяви про розшук і до його припинення. 

Передбачається, що з метою розшуку осіб, зниклих безвісти у зв’язку зі збройним конфліктом, створюється Комісія з питань зниклих безвісти – орган, що відповідає за з’ясування долі та місцеперебування таких осіб.

Серед авторів законопроекту - перший заступник голови парламенту Ірина Геращенко.

Разом з тим депутати вирішили при підготовці законопроекту до другого читання врахувати положення альтернативного законопроекту № 5435-1. 

На відміну від законопроекту № 5435, цим проектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України щодо криміналізації насильницьких зникнень відповідно до вимог Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, згода на обов’язковість якої для України надана Законом «Про приєднання України до Міжнародної конвенції про захист усіх осіб від насильницьких зникнень».

Читайте також: Звільнення заручників з ОРДЛО: сторони обмінялися списками

Також цим проектом пропонується надати родичам осіб, зниклих безвісти, право на отримання пенсії у зв’язку із втратою годувальника, оскільки родичі особи, зниклої безвісти, котрі знаходились на повному її утриманні (зокрема, діти), є соціально вразливою категорією громадян і потребують додаткового соціального захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-