Хмельницька АЕС була тимчасово знеструмлена через російські обстріли – МАГАТЕ

Хмельницька АЕС була тимчасово знеструмлена через російські обстріли – МАГАТЕ

Укрінформ
Хмельницька атомна електростанція (ХАЕС) у вівторок втратила повний доступ до електромережі через російські ракетні удари по Україні, що змусило її тимчасово перейти на резервне живлення від дизель-генераторів.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт МАГАТЕ, про це повідомив у середу генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

"Це був дуже тривожний розвиток подій. Це свідчить про потенційні ризики для ядерної безпеки, з якими стикаються не лише Запорізька АЕС, а й всі ядерні об'єкти України під час цієї жахливої війни. Хоча на Хмельницькій атомній електростанції вже відновлено електропостачання, вчорашня втрата електроенергії чітко демонструє, що ситуація з ядерною та фізичною безпекою в Україні може раптово погіршитися, збільшуючи ризик виникнення ядерної аварії", - заявив Гроссі.

Зазначається, що, відповідно до наданої Україною інформації, підключення ХАЕС до енергосистеми було повністю втрачено о 18:35 за місцевим часом 15 листопада "після того, як протягом двох з половиною годин через ракетні обстріли енергетичної інфраструктури країни було поступово виведено з ладу чотири діючі лінії електропередач станції". У цей період два реактори АЕС були зупинені.

Читайте також: Галущенко назвав удар рф по енергосистемі наймасованішим з початку війни

"Більш, ніж через дев'ять годин - о 03:45 сьогодні вранці - електропостачання станції було відновлено через дві резервні лінії електропередач напругою 330 кіловольт, і дизель-генератори було зупинено. Одна з цих ліній була знову втрачена приблизно через годину і відновлена лише об 11:25. Два реакторні блоки залишаються в режимі зупинки", - повідомили в МАГАТЕ.

Крім того, повідомляється, що ще одна атомна електростанція, яка також розташована на заході України, - Рівненська - втратила зв'язок з однією з ліній електропередач напругою 750 кВ у вівторок в другій половині дня. Внаслідок цього станція знизила свою потужність, а один з чотирьох енергоблоків був автоматично відключений. "О 04:00 сьогодні станція збільшила потужність одного зі своїх інших енергоблоків, щоб продовжити постачання електроенергії в українську мережу", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна запропонувала направити місії МАГАТЕ на всі українські атомні станції — Зеленський

Тимчасове відключення електроенергії на ХАЕС сталося всього через день після того, як МАГАТЕ оголосило, що найближчими тижнями направить експертні місії з ядерної безпеки на цю станцію, а також на Рівненську та Південноукраїнську АЕС, і до ЧАЕС. Місії організовуються на прохання України.

Як повідомлялося, 15 листопада росія здійснила масовану ракетну атаку по Україні, випустивши по об’єктами цивільної та критично інфраструктури близько 100 ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-