В Україні відновить роботу офіс Агентства інвестицій та розвитку Латвії

В Україні відновить роботу офіс Агентства інвестицій та розвитку Латвії

Фото
Укрінформ
В Україні планується відновити роботу офісу Агентства інвестицій та розвитку Латвії (LIAA).

Про це повідомляє Урядовий портал із посиланням на зустріч віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе з міністром економіки Латвійської Республіки Ралфсом Неміро.

"Поновлення роботи агенції LIAA в Україні може бути корисним для національних інвесторів, експортерів та інших підприємств, надасть поштовх розвитку двостороннього інвестиційного співробітництва через щоденну взаємодію між українським та латвійським бізнесом. Йдеться про можливість відновлення роботи LIAA в Києві, яка була призупинена у 2016 році", - йдеться у повідомленні.

Віце-прем’єр-міністр позитивно відзначила поглиблення торговельних відносин України з Латвією, проте, на її думку, в економічних відносинах двох країн не використовується весь потенціал.

За словами Климпуш-Цинцадзе, українська сторона очікує на посилення практичної співпраці між країнами в реальних секторах економіки з акцентом на потенціал таких галузей, як сільське господарство, IT, транспорт та логістика. Зокрема, йдеться про перевезення вантажів Україною до латвійських портів і залізничний транзит.

Віце-прем'єр також наголосила на очікуванні відчутних результатів українсько-латвійської співпраці у сфері запуску стартапів та інноваційних технологій, особливо у контексті започаткованої у 2018 році двосторонньої взаємодії в інноваційному секторі разом із державним Агентством інвестицій та розвитку Латвії (LIAA), що дає можливість використовувати латвійські механізми залучення зовнішнього фінансування з фондів ЄС для реалізації стартапів та інновацій.

Читайте також: У Кабміні закликали нардепів ратифікувати енергетичний додаток до Угоди про асоціацію

Лавійський міністр підкреслив, що поділяє думку щодо переліку пріоритетних галузей співпраці. Він відзначив зростання кількості спільних IT-проектів та збільшення чисельності туристів з України в Латвії і навпаки. За його словами, інвестиції в латвійську економіку з України зростають. Україна за обсягом інвестицій в Латвію поруч із США та Швейцарією.

«Наші економіки стають більш близькими і більш пов'язаними», – зазначив Ралфс Неміро.

Він наголосив на тому, що Латвія прагне поновити роботу агенції LIAA у Києві.

Для поглиблення економічної співпраці між країнами Климпуш-Цинцадзе передала латвійському колезі список державних компаній України, які підлягають приватизації, для поширення серед латвійських ділових кіл.

Урядовий портал зазначає, що зустріч українського та латвійського урядовців відбулася перед VІІ засіданням Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва, яку Іванна Климпуш-Цинцадзе очолює з українського боку, а Ралфс Неміро – з латвійського.

Як відомо, У 2018 році обсяг українсько-латвійської торгівлі товарами та послугами збільшився на 18,5% - до 549,7 млн дол. США. При цьому експорт з України до Латвії зріс на 26,5% – до 359,3 млн дол. США, імпорт збільшився на 5,8% і сягнув 190,4 млн дол. Сальдо для України позитивне: 168,9 млн дол. США. Лише за 2 місяці 2019 року товарообіг між Україною та Латвією сягнув 64,3 млн дол. США, що на 3,5%, або 2,2 млн дол. США більше, ніж за відповідний період торік.

Обсяг українських інвестицій в Латвії – 72,5 млн дол. (без урахування інвестицій менше 10% статутного капіталу підприємств). У Латвії діють понад 1200 українських компаній.

Частка латвійського капіталу в загальному обсязі інвестицій в економіку України становить 0,1% – 41 млн дол. США. Основну частку інвестицій Латвії в економіку України залучено до сфери професійних послуг – 27% та фінсектору – 20%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-