Уряд цьогоріч компенсував аграріям 80% витрат на садивний матеріал - експерт

Уряд цьогоріч компенсував аграріям 80% витрат на садивний матеріал - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Нові промислові насадження плодово-ягідних культур, закладені у 2018 році, профінансовані урядом шляхом компенсації 80% вартості садивного матеріалу.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив голова асоціації «Укрсадпром» Дмитро Крошка.

Зокрема, він констатував, що загалом цього року уряд суттєво збільшив державну підтримку садівництва, передбачивши 300 млн грн у державному бюджеті-2018 за програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними», а також оновивши процедуру розподілу коштів держпідтримки між професійними виробниками та визначивши фінансування галузі за напрямами відшкодування вартості садивного матеріалу та будівництва нових фруктосховищ.

За словами експерта, оприлюднені плани уряду щодо обсягів та умов державної підтримки галузі на початку року, суттєві обсяги експорту та попиту на українські фрукти і ягоди, мотивували садівників до створення нових, а також на оновлення породно-сортового складу існуючих промислових насаджень.

“У результаті, протягом поточного року в Україні було закладено майже 4 тис. га нових насаджень. Всі нові промислові насадження плодово-ягідних культур, закладені у 2018 році, були профінансовані урядом шляхом компенсації 80% вартості садивного матеріалу, що в цілому склало 261 млн грн, які були виплачені фермерам з 22-х областей України”, - наголосив Крошка.

Читайте також: Цьогоріч через СЕТАМ продали прав оренди землі майже на 15 мільйонів

Крім того, додав він, за напрямом відшкодування вартості будівництва фруктосховищ для отримання компенсації було подано заявок від виробників на загальну суму 177 млн грн. “На жаль, в межах передбаченого фінансування програми підтримки галузі задоволення всіх заявок виробників було неможливим”, - пояснив він.

Водночас враховуючи великий попит з боку садівників на участь у програмі державної підтримки, урядом було прийнято рішення про дофінансування програми «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними», що збільшило загальний обсяг державної підтримки садівництва у 2018 році до 391 млн грн, відзначив голова асоціації «Укрсадпром».

Загалом, наголосив він, обсяг державної підтримки садівництва у 2018 році став найбільшим з 2012 року, а обсяги зберігання фруктів збільшились на 6% тільки за 2018 рік та наразі становлять близько 300 тис. тонн одночасного зберігання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-