"Гаряча" Авдіївка: Генсек НАТО закликає Росію припинити насильство

Оновлюється
Укрінформ
Всі ключові учасники ОБСЄ закликають Росію припинити агресію на Донбасі. Москва робить вигляд, що все це - не до неї. Захисники Авдіївки тримаються блискуче. Місто поки що вдається вберегти від гуманітарного колапсу. 

Минулого дня ОБСЄ закликала РФ припинити насильство в Авдіївці. Рада Безпеки ООН виступила із заявою, де вимагає негайного виконання Мінських угод. Стурбованість ситуацією в місті висловили й у Раді Європи. Посли й представники міжнародних організацій зауважували, що російсько-окупаційні війська всупереч мінським домовленостям знову застосовують важку артилерію й сисмтеми залпового вогню. Спеціальна моніторингва місія організації вимагала безперешкодного доступу до зони, де відбувається ескалація, але так цього доступу й не отримала. 

Україна готує доповнення до суду ООН матеріалами про військові злочини в Авдіївці.

Руйнування інфраструктури міста ледь не спричинило комунальний колапс - Авдіївка лишилася без світла, води й тепла. У місті оголошено режим Надзвичайної ситуації.  Ремонтні бригади не можуть розпочати роботи через обстріли, що не припиняються. Населення почали готувати до евакуації, першими вивезли тяжкохворих. Запропонували виїхати родинам із дітьми. 

Про вчорашній розвиток подій у "гарячій" Авдіївці читайте тут.

Інформація про початок ескалації в Авдіївці - тут.

Жертви обстрілу Авдіївки: поліція уточнила дані

01.02.2017 18:40

З 29 січня у результаті обстрілу Авдіївки загинула одна людина, вісім поранено, пошкоджено 43 будівлі.

Про це повідомила керівник прес-служби ГУ Нацполіції у Донецькій області Наталія Шиман у Фейсбуці.

"З 29 січня по теперішній час до поліції надійшли повідомлення про те, що загинула 1 людина, поранено 8 мирних мешканців, пошкоджено 43 будівлі, з яких 6 квартир та 37 приватних будинків. Остаточна інформація буде надана після ретельного документування всіх фактів терактів", - написала Шиман.

Україна vs Росія: стали відомі дати слухань в суді ООН

01.02.2017 18:27

У Міжнародному суді ООН у Гаазі з 6 по 9 березня 2017 року відбудуться відкриті слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Про це повідомила прес-служба суду.

"Слухання будуть присвячені запиту на введення тимчасових заходів, поданому Україною", - йдеться у прес-релізі. Як зазначається, перший раунд усних виступів відбудеться 6 та 7 березня, другий раунд - 8 та 9 березня. Слухання розпочнуться о 10.00.

Згідно з графіком, у ході першого раунду усних виступів 6 березня виступатиме Україна, 7 березня - РФ; у ході другого раунду усних виступів 8 березня виступатиме Україна, 9 березня - Росія.

З Авдіївки евакуювали 132 людей, в основному - дітей

01.02.2017 17:41

З Авдіївки евакуювали 132 особи, з них 70 дітей. Про це повідомля прес-служба ГУ ДСНС України у Донецькій області.

«Станом на 16 год. 1 лютого з м. Авдіївка евакуйовано 132 особи ( з них 70 дітей). Зокрема: 20 осіб з будинку людей похилого віку м. Авдіївка до будинку людей похилого віку в м. Білецьке Добропільського району; 86 осіб ( з них 62 дітей) до пансіонату «Перлина Донеччини» та «Смарагдове містечко» в м. Святогірськ Слов'янського району; 11 осіб (з них 4 дітей) до м. Маріуполь; 13 осіб (з них 3 дітей) капеланом церкви «Добра звістка» до м. Покровськ; 2 особи (з них 1 дитина) капеланом церкви «Добра звістка» до м. Костянтинівка», - йдеться у повідомленні.

В Авдіївці розпочали ремонт ліній електропередач

01.02.2017 17:32

Аварійно-рятувальні бригади розпочали відновлювальні роботи ліній електропередач у місті Авдіївка.

Про це повідомляє Урядовий портал з посиланням на Міністерство з питань тимчасово окупованих територій.

«Станом на 13:00 1 лютого за результатами узгодженої роботи Обласного координаційного центру в м. Авдіївка, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, ОБСЄ та міжнародних організацій розпочато аварійно-відновлювальні роботи на енергетичних об'єктах для забезпечення електроенергією м. Авдіївка Донецької області», - ідеться в повідомленні.

За даними МінТОТ, відновлення електропостачання також дозволить відновити подачу води до м. Авдіївка та прилеглих населених пунктів.

Турчинов провів наради з військовим керівництвом в Авдіївці

01.02.2017 17:32

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов прибув до Авдіївки, де провів робочі наради з військовим керівництвом, повідомляє прес-служба РНБО.

За словами Турчинова, бойовики підступно обстрілюють Авдіївку з житлових районів та застосовують заборонене озброєння. Однак він зауважив, що всі спроби бойовиків прорвати нашу оборону зустріли гідну відсіч українських армійців.

"Через агресивні дії російських гібридних військ, які свідомо йдуть на загострення ситуації, ми маємо бути готовими відповісти на будь-які провокації вздовж всієї лінії зіткнення", - підсумував секретар РНБО України.

Генсек НАТО закликає Росію припинити насильство на Донбасі

01.02.2017 16:51

У НАТО занепокоєні гуманітарною ситуацію в Авдіївці та закликали Росію припинити насильство на Донбасі. Про це заявив у середу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Ми закликаємо Росію застосувати свій значний вплив на сепаратистів, щоб припинити насильство. Усі сторони повинні виконувати свої зобов’язання за Мінськими домовленостями", - сказав глава Альянсу. Столтенберг також закликав до виведення з регіону важких озброєнь.

"Спостерігачі ОБСЄ повинні мати безпечний доступ по всьому регіону. Це повинно включати кордон України з Росією", - додав генсек НАТО.

Фріз: Заява Лаврова про Авдіївку – чергова нахабна брехня

01.02.2017 16:42

Заяви міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова щодо ситуації в Авдіївці є черговою брехнею Кремля. Про це наголосила у Фейсбуці голова української делегації в ПА НАТО Ірина Фріз.

"Заява голови російського зовнішньополітичного відомства Сергія Лаврова на прес-конференції за підсумками російсько-арабського форуму співробітництва зі звинуваченням Києва в ескалації ситуації на Донбасі - нахабна брехня Кремля. Росія вже неодноразово демонструвала ставлення до життя мирних жителів: Москва, Чечня, Алеппо. Сьогодні вона руйнує Авдїївку. Ми знаємо координати розташування РСЗО в Донецьку, що веде вогонь з житлових кварталів по цивільних в Авдіївці", - наголосила вона.

Ірина Геращенко: Кремль навіть не приховує, що організував ескалацію в Авдіївці

01.02.2017 16:14

Російська влада не приховує, що організувала ескалацію конфлікту в Авдіївці, щоб спонукати США і світ до "діалогу".

Таку думку висловила у Фейсбуці перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Вже й не приховують, покидьки, що заварили цю кашу, вбили десятки військових і цивільного населення в Авдіївці, аби спонукати США і світ до "діалогу". Військові злочинці, вбивці", - написала вона, коментуючи заяву прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова про те, що нинішнє загострення ситуації на сході України "є ще одним приводом для якнайшвидшого відновлення діалогу між РФ та США, зокрема щодо України".

Раніше у середу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що загострення ситуації на сході України є ще одним приводом для якнайшвидшого відновлення діалогу між РФ та США, зокрема щодо "української кризи". "Що стосується нинішнього загострення на лінії зіткнення, то, напевно, це зайвий привід для якнайшвидшого відновлення діалогу та співпраці між Росією і Америкою, зокрема в інтересах вирішення української кризи", - заявив він журналістам.

З Авдіївки евакуювали 77 людей - Жебрівський

01.02.2017 16:14

На сьогодні немає нагальної потреби в евакуації мешканців Авдіївки. Про це заявив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський по скайп-зв'язку з Кризовим медіа-центром, повідомляє кореспондент Укрінформу. Він повідомив, що влада організувала вивезення 77 осіб - це батьки з дітьми дошкільного і шкільного віку, які звернулися з проханням виїхати з Авдіївки.

Жебрівський зауважив, що "в нас є місця, куди ми можемо вивезти (евакуювати - ред.), але люди чекають, розраховують на краще".

Як повідомив Жебрівський, наразі зруйновано 20 житлових будинків, на подвір'ях багато снарядів, що не розірвалися.

Турчинов в Авдіївці перевірив гуманітарну та безпекову ситуацію

01.02.2017 15:38

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов відвідав Авдіївку, щоб оцінити гуманітарну та безпекову ситуацію у місті.

Про це повідомив під час прямого включення на телеканалі "112 Україна" голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завдання секретаря РНБО Олександра Турчинова - оцінити гуманітарну та безпекову ситуацію, яка є в Авдіївці, а також перевірити, яка допомога потрібна”, - сказав Жебрівський.

За його словами, ситуація у місті складна, але контрольована. “Ми обговорили проблемні питання. Розповіли, що на сьогодні ситуація контрольована. Вона важка, але контрольована”, - зазначив він.

Жебрівський також повідомив, що сьогодні мав чергову телефонну розмову з Президентом Петром Порошенком щодо ситуації в Авдіївці: “Буквально 20 хвилин тому Президент укотре телефонував і цікавився, що відбувається”.

Берлін вимагає "негайної гуманітарної паузи" для Авдіївки

01.02.2017 15:05

Федеральний уряд Німеччини категорично засуджує нову ескалацію напруженості на сході України і закликає обидві сторони протистояння негайно повернутися до режиму припинення вогню.

Про це заявив офіційний представник уряду Штеффен Зайберт на прес-конференції в середу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми переконані, що обидві сторони повинні негайно повернутися до дотримання погодженого режиму припинення вогню і припинити взаємні провокації", - заявив Зайберт.

За його словами, особливе засудження викликає використання важких озброєнь, які згідно з Мінськими домовленостями не повинні знаходитися навіть поблизу лінії розмежування.

Представник Меркель підкреслив, що Берлін вимагає від обох сторін "негайної гуманітарної паузи", щоб можна було надати допомогу 20 тисячам людей, особливо жителям Авдіївки, які при мінус 15 градусах виявилися відрізаними від електро- і водопостачання, а також вимагає негайного надання доступу на місця спостерігачам ОБСЄ в райони Авдіївки і Ясинуватої.

Червоний Хрест мобілізує ресурси для допомоги мешканцям Авдіївки

01.02.2017 14:53

Через загострення ситуації в Авдіївці Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ) екстрено мобілізовує наявні ресурси, обласні організації формують гуманірні вантажі. Про це повідомляє Червоний Хрест України.

"Терміново реагуючи на критичність ситуації, залучені кадрові та матеріальні ресурси ТЧХУ, в яких є найбільша потреба: вода, продукти харчування, ковдри, теплий одяг, гігієнічні набори, підгузки, одноразовий посуд тощо. Обласні організації Товариства формують гуманітарні вантажі зі своїх запасів на випадок надзвичайних ситуацій", - йдеться у повідомленні.

Авдіївка: бойовики гатять з "Градів" і танків, двічі переходили в пряму атаку

01.02.2017 14:11

Російсько-терористичні війська намагалися відбити зайнятий Збройними силами України спостережний пост в районі авдіївської промзони. 

Про це повідомив на брифінгу речник Міністерства оборони з питань АТО полковник Олександр Мотузяник, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні вранці зафіксовано спробу штурму позицій, розташованих в районі позицій авдіївської промзони. Ворог не припиняє спроби відбити зайнятий спостережний пост", - сказав Мотузяник.

Речник МОУ також зазначив, що напад бойовиків, які намагалися відбити зайняті позиції Збройних сил України, було відбито.

"Сьогодні вранці штурмова група чисельністю до 30 бойовиків зробила спробу відбити ці позиції. Однак напад ворога було зупинено і відбито", - додав Мотузяник.

За словами речника МОУ, від початку доби ситуація в Авдіївці не покращилася і там вже зафіксовано 15 ворожих обстрілів.

"Станом на зараз обстановка там не покращилася. Зафіксовано зараз 15 ворожих обстрілів, 6 артилерійських, 4 танкових, 3 з використанням "Градів", а також 3 мінометних обстріли. Станом на цю хвилину по наших позиціях ворог випустив 120 боєприпасів, окрім того двічі переходив в пряму атаку. Красногорівка і Авдіївка є найбільш гарячими точками станом на цю хвилину. З початку доби станом на цю хвилину втрат в лавах Збройних сил України не зафіксовано", - повідомив Мотузяник.

В Авдіївці – нові жертви серед цивільних

01.02.2017 14:00

Під час обходу Авдіївки правоохоронці виявили тіло загиблої жінки. Дані про ще одного постраждалого передали з лікарні.

Про це інформує прес-служба Головного управління Національної поліції України в Донецькій області.

У ПАРЄ закликають окупантів негайно припинити наступ на Авдіївку

01.02.2017 13:39

Співдоповідачі ПАРЄ у справах України Хорді Шукла (Іспанія) та Аксель Фішер (Німеччина) висловили глибоку стурбованість через ескалацію насильства та порушення режиму припинення вогню в районі Авдіївки. 

Про це повідомляється на сайті ПАРЄ.

"Ми закликаємо проросійських сепаратистів негайно припинити наступ на Авдіївку та обстріли цивільних житлових районів, які можуть призвести до гуманітарної катастрофи та необхідності евакуації цивільного населення", - йдеться в заяві.

Шукла та Фішер також наголосили, що всі сторони конфлікту на Донбасі повинні повністю дотримуватися угоди про припинення вогню і вивести свою важку зброю із взаємоузгодженої зони розведення сторін, як це передбачено Мінськими угодами.

Бойовики не досягли своїх цілей в Авдіївці, проводять посилення - Тимчук

01.02.2017 13:27

Російсько-окупаційні війська не досягли своїх цілей відтіснити передові підрозділи ЗСУ в районі Авдіївки, Донецької фільтрувальної станції і Ясинуватської розв'язки. Про це у Фейсбук повідомляє керівник групи "Інформаційний спротив", нардеп Дмитро Тимчук.

"Поставлених цілей супротивник не досяг. В результаті вогневої дії українських військ, що обороняються, за бойовими порядками наступаючої тактичної групи окупантів, останні вимушені були після нетривалого вогневого бою відійти на початковий рубіж", - зазначили в "ІС".

Нині окупанти проводять перегрупування своїх сил і засобів на цій ділянці, підтягують посилення і вогневі засоби.

"Не виключено, що впродовж наступної доби бойовики продовжуватимуть нарощувати зусилля, у тому числі інтенсивність вогневої дії по позиціях українських військ і населеному пункті Авдіївка", - зазначається в повідомленні.

ДСНС розпочала розмінування ліній електропередач в Авдіївці

01.02.2017 13:12

Піротехніки ДСНС отримали дозвіл на виконання робіт з обстеження та розмінування ліній електропередач в Авдіївці, до яких залучено 2 піротехнічні розрахунки служби та 2 аварійні бригади.

Про це повідомляє прес-служба ГУ ДСНС України у Донецькій області.

«Станом на 12 год. 1 лютого отримано дозвіл на виконання завдань з обстеження та розмінування території ліній електропередач для проведення аварійно-відновлювальних робіт. Залучено 2 піротехнічні розрахунки ДСНС та 2 аварійні бригади. », - йдеться у повідомленні.

В квартирах Авдіївки підтримують 12-15 градусів - Зубко

01.02.2017 12:54

Температурний режим у 153-х багатоповерхівках Авдіївки підтримується на рівні 12-15 градусів, проте електроенергії досі немає.

Про це під час засідання уряду заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Підтримується сьогодні температурний режим в 153-х багатоповерхових будинках на рівні 12-15 градусів. Сьогодні забезпечено подачу питної води до цих будинків, але енергопостачання досі відсутнє", - сказав Зубко.

Крім того, за його словами, Авдіївський коксохімічний комбінат працює в три зміни.

Зубко також зауважив, що в Авдіївці організовано роботу спеціального містечка з обігріву, харчування й надання іншої необхідної допомоги, і туди вже звернулося понад 800 мешканців міста.

Водночас віце-прем'єр-міністр відзначив, що на доручення Прем'єр-міністра буде організовано навчання учнів в одній школі у світловий день. За його даними, у місті сьогодні перебувають близько 1,5 тис. дітей шкільного віку й 300 дошкільнят.

Жебрівський: РФ гарантувала припинення вогню по Авдіївці, ремонтники вже вийшли

01.02.2017 12:46

Російська сторона в СЦКК дала письмове підтвердження гарантій припинення вогню, ремонтники вже вийшли на місце розриву лінії електропередачі. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Щойно російська сторона в СЦКК надала нам письмове підтвердження гарантій припинення вогню. Три дні неймовірних зусиль Президента України, наших міжнародних партнерів!”,- йдеться у повідомленні.

Жебрівський зазначив, що українські ремонтні бригади вже вийшли на місце розриву лінії електропередачі.

“З боку окупованих територій також вийшла бригада електромонтерів. Після проведення детальних обстежень, буде визначено масштаб пошкоджень і об’єми відновлювальних робіт”, - повідомив очільник області.

ЮНІСЕФ закликає припинити бойові дії в Авдіївці

01.02.2017 12:21

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає до припинення бойових дій і розблокування доступу для проведення відновлювальних робіт в Авдіївці - місті, яке опинилося без світла, води і тепла.

Про це заявила голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс, повідомляє прес-служба Фонду.

"Мало того, що життю тисяч дітей в Авдіївці, та й по обидва боки конфлікту, загрожує небезпека, ситуація ускладнюється відсутністю води та світла, а це означає, що будинки стають небезпечно холодними і стан здоров'я погіршується просто на очах. ЮНІСЕФ та партнери закликають забезпечити безпечний доступ для проведення невідкладних ремонтних робіт на пошкоджених системах водо- та електропостачання, щоби запобігти подальшим стражданням людей", - наголосила Барберіс.

Як наголошують у Фонді, внаслідок загострення поблизу Авдіївки більше 17 тисяч людей, у тому числі 2500 дітей, залишилися в мороз без опалення, світла і води. Шість шкіл і чотири дитячі садки у місті призупинили роботу на невизначений термін, що спричинило у дітей ще більший стрес, адже вони втратили таку необхідну рутину і ознаку стабільності, як можливість ходити до школи.

З Авдіївки евакуюють дітей, літніх та хворих

01.02.2017 12:17

З Авдіївки евакуюють тяжкохворих людей, дітей та пенсіонерів. Про це голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін поінформував на засіданні уряду в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз за бажанням здійснюється перевезення 140 людей, це в основному діти та їх батьки, до міста Святогірська в оздоровчі комплекси", - сказав Чечоткін.

За його словами, за добу з Авдіївської міської лікарні до лікарні міста Костянтинівка було перевезено 15 тяжкохворих. Крім того, евакуйовано 20 людей похилого віку з будинку пристарілих до селища Білецьке.

Голова ДСНС запевнив, що влада має чіткий план евакуації населення у разі гострої потреби. Тоді можна буде швидко вивезти з території не менше 12 тисяч наших співвітчизників.

Гройсман про Авдіївку: Треба тиснути на Росію, щоб бойовики припинили обстріли

01.02.2017 12:14

Україна сьогодні має докласти максимум зусиль й об'єднати світову спільноту для тиску на Росію щодо припинення обстрілів на Донбасі.

Про це заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам потрібно об'єднати світове співтовариство й тиснути на Росію, щоб вони (бойовики - Ред.) припинили обстріли. Це дасть усім технічним службам (змогу) відновити нормальну життєдіяльність міста, відновити енергопостачання, водопостачання, забезпечити якісне теплопостачання тощо", - підкреслив керівник уряду.

Він також зауважив, що наразі в Авдіївці забезпечено на мінімальному рівні роботу всіх систем життєдіяльності міста, що дві години проходить засідання спеціально створеного оперативного штабу.

"Єдине - що у місті внаслідок бомбардування немає електроенергії", - додав глава уряду.

Міноборони заявляє про зменшення обстрілів на Авдіївському напрямку

01.02.2017 12:07

Заступник міністра оборони генерал-лейтенант Ігор Павловський повідомив про зменшення кількості обстрілів та залпів важкої артилерії поблизу Авдіївки.

Про це він сказав журналам перед початком засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Кількість обстрілів зменшилася. Практично було два обстріли на тому напрямку», - сказав Павловський.

Він не виключає, що певних домовленостей щодо ситуації в Авдіївці, з великою ймовірністю, вдасться досягнути на сьогоднішній тристоронній зустрічі у Мінську.

«На сьогодні, як би воно не було, але метр за метром, крок за кроком наші хлопці героїчно просунулися вперед», - наголосив заступник міністра.

В Авдіївку направили лікарів-добровольців

01.02.2017 11:41

У зв'язку з активізацією бойових дій на сході України та надзвичайною ситуацією у місті Авдіївка Донецької області Міністерство охорони здоров'я долучилося до оперативного штабу Державної служби з надзвичайних ситуацій. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Головний спеціаліст відділу координації та забезпечення медичної допомоги під час антитерористичних операцій, надзвичайного і воєнного стану Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександр Данилюк поїхав у відрядження до Авдіївки, щоб координувати дії Міністерства охорони здоров'я України разом із Міністерством оборони України та Державною службою з надзвичайних ситуацій. Окрім того до Авдіївки направили ще 4 лікарів-добровольців, які працюють у системі екстреної медичної допомоги", - йдеться у повідомленні.

Міністерство також звернулося до керівників структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних та Київської міськдержадміністрацій з проханням сприяти виділенню медичного автомобільного транспорту та відрядженню цивільного медичного персоналу за їхньою письмовою згодою в розпорядження штабу АТО Міністерства оборони України.

"Режим тиші" в Авдіївці потрібен більше за гуманітарну допомогу - Жебрівський

01.02.2017 11:02

Україні вкрай потрібен "режим тиші" для того, щоб відновити електропостачання в Авдіївці, це навіть більше потрібно, ніж гуманітарна допомога.Про це повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, говорячи про очікування від засідання ТКГ в Мінську.

"Мабуть, ключове питання, яке сьогодні нам потрібне, це "режим тиші" для того, щоб ми відновили електропостачання. Це навіть більше потрібно, ніж гуманітарна допомога... Від мінської переговорної групи, від усіх я очікую, що, в тому числі, увінчаються успіхом постійні переговори президента з приводу тиску на Росію та дотримання "режиму тиші", - сказав Жебрівський.

Про екстрену евакуацію з Авдіївки не йдеться

01.02.2017 10:52

Охочих евакуюватися з Авдіївки наразі у значних обсягах немає, про екстрену евакуацію не йдеться, заявив голова донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський.

"Ми відпрацювали всі алгоритми. Є кілька санаторіїв. Як приватних, так і комунальних санаторіїв. Ми реально можемо у Святогорську розташувати 1,4 тис. дітей. Поки що бажаючих у таких об’ємах немає, а екстрену евакуацію ми не збираємося наразі проводити", - зазначив він.

Жебрівський пояснив, що питання про евакуацію населення було порушено не через обстріли з боку бойовиків, а через ситуацію із наданням комунальних послуг населенню. "У нас сьогодні навіть до четвертого поверху доходить вода. Вона йде самоплином з донецької гідрувальної станції. Через це з водою питання більш-менш стабілізоване. Зараз почало заходити дизельне пальне... Десь 30 тонн прийшло", - додав він.

При цьому Жебрівський зауважив, що люди у місті потребують ковдр і теплих речей. Водночас він зазначив, що жителі Авдіївки відчувать підтримку всієї України, і завдяки цьому паніки у місті немає.

Бойовики вночі обстрілювали Авдіївку із градів, гармат і танків - Жебрівський

01.02.2017 09:20

Російські бойовики продовжували стріляли із градів, гармат і танків по Авдіївці, але трохи менше порівняно із вчорашнім днем. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Ніч у #Авдіївка пройшла відносно спокійніше. Російські бойовики продовжували стріляли із градів, гармат і танків. Але не порівняно із вчорашнім днем. Вдалось навіть трошки поспати і мешканцям змученого міста, і захисникам", - повідомив Жебрівський.

В Авдіївці не вдається розпочати ремонтні роботи через постійні обстріли - ДСНС

01.02.2017 08:41

Станом на 7 год. 1 лютого домовленість про режим тиші не виконана, обстріли продовжуються, тому ремонтні роботи і з розмінування розпочати не вдається. 

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

«31 січня пошкоджено залізничну колію сполученням Авдіївка - Очеретино. 4 піротехнічні розрахунки ДСНС знаходяться в готовності для проведення робіт з розмінування після настання режиму тиші, 2 піротехнічні розрахунки знаходяться в резерві. Теплопостачання у місті, де проживає близько 22 тис. чоловік, здійснюється централізовано за рахунок заводської теплоенергоцентралі на природному газі, температура теплоносія в тепломережі - 50 градусів тепла, в квартирах температура повітря - 15 градусів тепла. Централізоване водопостачання здійснюється по графіку з резерву, в разі необхідності буде забезпечено підвіз води. Централізоване електропостачання відсутнє. Об'єкти соціально-побутової сфери, що не мають власних систем резервного електроживлення, забезпечуються електроенергією від 5 генераторів ДСНС (в резерві знаходяться 12 генераторів різної потужності, додатково залучено 3 потужних пересувних електростанції)», - йдеться у повідомленні.

В СБУ документуть злочини проросійських бойовиків

01.02.2017 05:56

Служба безпеки України фіксує численні порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків, які обстрілюють з важкого озброєння район Авдіївки. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"СБУ разом з іншими правоохоронними структурами документує злочини терористів проти цивільного населення. Ці дані будуть додані до великого пакету інших злодіянь, за які Російська Федерація відповідатиме у судах перед міжнародною спільнотою", - йдеться в заяві.

Рада Безпеки ООН ухвалила заяву щодо ситуації на сході України

01.02.2017 04:49

Рада Безпеки ООН за результатами розгляду загострення ситуації на сході України у вівторок прийняла заяву для преси, запропоновану українською стороною.

Про це Укрінформу повідомив речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

"Під час розгляду в РБ ООН ситуації на сході України, та в Авдіївці зокрема, Делегація України внесла на розгляд проект заяви для преси, який був підтриманий всіма членами Ради Безпеки", - зауважив український дипломат.

У тексті заяви, яку має у своєму розпорядженні Укрінформ, зокрема, зазначається:

Члени Ради Безпеки висловили серйозну стурбованість з приводу небезпечного погіршення ситуації в східній частині України та її важких наслідків для місцевого цивільного населення.

Члени Ради Безпеки засудили застосування зброї, забороненої Мінською угодою вздовж лінії зіткнення в Донецькій області, що призвело до загибелі та поранень людей, у тому числі серед цивільного населення.

Члени Ради Безпеки висловили повну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України та наголосили на необхідності суворого дотримання резолюції 2202 (2015), яка затвердила "Пакет заходів з імплементації Мінських угод".

Члени Ради Безпеки закликали до негайного поновлення режиму припинення вогню.

Муженко про ситуацію в Авдіївці: Сил достатньо, ворог несе втрати

01.02.2017 04:24

Начальник Генерального штабу, головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко, коментуючи ситуацію в Авдіївці, заявив, що ситуація в місті перебуває під контролем.

Про це повідомляє "Ліга".

"Президент України визначив. Сил достатньо. Вони керовані. Ворог несе втрати. Наші офіцери і солдати виявляють професіоналізм і мужність. Схиляю голову за загиблими - відданими синами України", - зазначив Муженко.

Єльченко в ООН розповів, як Росія заважала зупинити ескалацію в Авдіївці

31.01.2017 23:49

Починаючи з минулого тижня, коли з боку окупованих Росією територій на Донбасі ситуація в районі Авдіївки почала загострюватись, українська сторона намагалася здійснити ряд кроків з мирного врегулювання ситуації, які однак були знехтувані Москвою.

Про це розповів після закритих консультацій в РБ ООН постійний представник України при Організації Володимир Єльченко, передає власний кореспондент Укрінформу.

"По-перше, ми відправили 45 запитів російському представництву в Спільному центрі з контролю та координації (питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін – ред.) з тією метою, щоб російські представники цього органу створили певний вплив на бойовиків на місцях, принаймні, щоб зупинити обстріли по цивільних об'єктах", - поінформував представник України.

Він уточнив, що хоча це утворення не входить до ОБСЄ, втім є частиною системи, яка здійснює контроль за ситуацією на Донбасі. "Ми не отримали жодної відповіді", - констатував дипломат.

По-друге, продовжив він, українська сторона намагалася скликати Тристоронню контактну групу для того, щоб врегулювати ситуацію. "ОБСЄ і ми висловили свою готовність, але Росія наполягала, що в цій зустрічі немає необхідності", - заявив представник України.

По-третє, перед тим, як в РБ ООН пройшли консультації з питання Авдіївки, Постійна рада ОБСЄ також у вівторок провела позачергову зустріч. "Очевидно, там не було досягнуто рішення, оскільки потрібен консенсус в ОБСЄ, і Росія виступає проти будь-яких рішень", - зазначив Єльченко.

Він також зазначив, що під час закритих консультацій в РБ ООН українська сторона поінформувала про застосування з російського боку важкої артилерії, забороненої Мінськими домовленостями. Крім того, за його словами, йшлося про погіршення гуманітарної ситуації в районі Авдіївки та надзвичайно холодні умови, у яких опинилися жителі міста та околиць.

***

Запеклі бої під Авдіївкою тривають з 29 січня. Того дня російсько-окупаційні війська двічі вели по місту інтенсивні обстріли й намагалися атакувати. В підсумку бій за Авдіївську промзону тривав 19 годин. Українські військові відбили усі спроби штурму, але, на жаль, не обійшлося без втрат. Штаб АТО заявив, що провокація мала на меті звинуватити українську сторону у порушенні досягнутих домовленостей.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала 2260 порушень режиму припинення вогню, переважно у трикутнику Донецький аеропорт – Авдіївка – Ясинувата, протягом лише однієї доби - 29 січня. Прокуратура Донецької області кваліфікувала обстріл Авдіївки як теракт, бо терористи «ДНР» цілеспрямовано гатили по житловим кварталам, маючи достовірну інформацію, що в цьому районі є цивільні.

Москва відмовилася реагувати на запити України й ОБСЄ щодо обстрілів з артилерийських систем житлових кварталів Авдіївки, заявив Петро Порошенко. Президенту довелося перервати свій візит до Берліна через надзвичайну ситуацію в Авдіївці.  

В МЗС заявили, що навмисні обстріли російськими окупаційними військами житлових кварталів, застосування забороненого минськими домовленостями важкого озброєння, провокування гуманітарної кризи в регіоні - такі дії Кремля можуть кваліфікуватися як військовий злочин, грубе порушення Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-