Битва за Україну. День шістсот вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День шістсот вісімдесят восьмий

Укрінформ
Україна уклала з Британією договір про безпеку. Командувач сухопутних військ Сирський: Наступ російських окупантів зазнає невдачі, вони не досягли своїх цілей, поставлених в останні місяці

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот вісімдесят восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит прем’єр-міністра Великобританії до України

- Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак прибув з візитом до Києва та запевнив у продовженні підтримки Британією українського народу – Укрінформ.

- Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак провели переговори і підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки – Офіс президента. Угода передбачає 100-річне партнерство, щорічне надання додаткової допомоги впродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії.

- Прем’єр-міністр Британії і Президент України провели спільну пресконференцію. Головне:

  • Велика Британія сьогодні оголошує найбільший пакет оборонної допомоги Україні від початку війни у розмірі 2,5 мільярда фунтів стерлінгів. Це означатиме більше безпеки, більше протитанкових засобів, більше ракет, сотні тисяч артилерійських снарядів, підготовка тисяч українських моряків. 200 мільйонів з цієї суми підуть на виробництво сотень тисяч дронів для України – Ріші Сунак.
  • Угода з Великою Британією є не просто доброю волею, а являє собою  формалізовані відносини між нашими державами – Володимир Зеленський.
  • Велика Британія і США завдали ударів по об’єктах хуситів у Ємені через відсутність їхньої реакції на неодноразові попередження і заяви ООН про необхідність припинення бойових дій і блокування морського судноплавства у Червоному морі – Ріші Сунак.
  • У полоні єменських хуситів знаходяться четверо українських моряків, Україна працюватиме над їхнім поверненням – Зеленський.
  • Володимир Зеленський заявив, що зараз більш позитивно розглядає питання потенційного отримання військової та фінансової допомоги США, аніж у грудні.
  • Президент Зеленський заявив, що наразі Київ розглядає кілька кандидатів на посаду українського посла у Великій Британії, але не назвав прізвища.
  • Зеленський запевнив, що Україна щоденно працює над тим, аби розблокувати питання про надання фінансової допомоги від ЄС у розмірі 50 млрд євро.

- Премʼєр-міністр Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунак виступив у Верховній Раді, голова парламенту Руслан Стефанчук назвав цю промову історичною – Укрінформ.

- Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак на власні очі побачив наслідки терористичного удару Росії по багатоповерхівці в Києві та поспілкувався з її жителями та рятувальниками – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Єрмак, глава ОП: «Угода між Великою Британією та Україною про співробітництво у сфері безпеки офіційно закріплює підтримку, яку Британія продовжуватиме надавати України, включаючи обмін розвідданими, медичну та військову підготовку та оборонно-промислову співпрацю. Деталі будуть згодом, але повірте – вам вони дуже сподобаються».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Нічого про Україну без України – максимально коректна позиція, яку займають наші союзники і партнери у врегулюванні питань, що стосуються нашої країни... І це не про ввічливість, це про суб’єктність, коли: «Нічого про Україну без України» не дозволить сама Україна».

Іван Гаврилюк, заступник міністра оборони: «На початок 2024 року в Міністерстві оборони, Збройних силах та інших складових сектору безпеки і оборони України вже запроваджено 309 стандартів НАТО. А це більше, ніж прийнято у деяких державах-членах НАТО, які приєдналися під час останньої хвилі розширення Альянсу».

Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони: «Вони (росіяни – ред.) стикаються з низкою обмежень і санкцій. У цьому випадку працюють і створюють додаткові складнощі і по сучасній оптиці, електроніці, мікрочипах – це те, чого не вистачає ворогу. У цілому Росія сьогодні є крупним контрабандистом озброєння у світі. Але що стосується розробок сучасних, високотехнологічних озброєнь, то з цим є складнощі».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Командування російської окупаційної армії не досягло тих цілей, яке воно ставило в останні місяці. Наступ армії РФ зазнає невдачі – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- На Таврійському напрямку українські війська тримають активну оборону. Втрати серед трудових мігрантів та іноземців, які беруть участь у російських штурмах, є дуже значними. Загальні втрати росіян минулої доби склали 462 особи та 27 одиниць військової техніки, троє загарбників здалися в полон – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Упродовж минулої доби на лівобережжі Сили оборони півдня знищили 15 окупантів, 11 гармат, 2 танки, 2 спостережні пункти та польовий пункт боєпостачання ворога – Сили оборони півдня.

- За минулу добу на Лівому березі Дніпра в Херсонській області зафіксовано три ворожі штурми, а це в чотири рази менше, ніж було в попередні дні – Наталія Гуменюк, начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

- У Головному управлінні розвідки розцінюють повідомлення про загрозу наступу росіян на Харків як інформаційно-психологічну операцію ворога – Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони

- У тимчасово окупованому Маріуполі та навколо нього з вересня 2023 року щонайменше на 50% зросла кількість ворожих військових баз – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

***

- Росіяни вдарили авіабомбою по житловій забудові в Авдіївці, загинула одна людина – ОВА.  

- Російські окупанти досі не дістали з-під знищених унаслідок вибуху на Каховській ГЕС будинків тіла загиблих мешканців Голої Пристані – Світлана Лінник, начальниця Голопристанської МВА. За офіційними даними й підтвердженими фактами, у Голій Пристані загинуло 10 людей, проте реальна кількість загиблих може бути значно більшою.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами Херсонської області 1 людина загинула, 3 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- 12 січня, в Україні відзначають День українського політв’язня. Його відзначають за ініціативою В’ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму – Укрінформ.

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч зі спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер та американськими бізнесменами, обговорили зміцнення української економіки – сайт уряду.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і представники депутатських фракцій під час зустрічі зі спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер та очолюваною нею делегацією обговорили подальшу фінансову й військову підтримку з боку США – Укрінформ.

- Голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що не обговорювалися терміни повторного внесення законопроєкту про мобілізацію до парламенту, але запевнив, що Верховна Рада збереться для його розгляду в будь-який день – Укрінформ.

- Міністерство оборони України наразі проводить аудит всіх контрактів, зокрема, й з тими компаніями, які можуть бути дотичними до родини Гринкевичів – Дмитро Кліменков, заступник міністра оборони України. Компанії зірвали поставки Збройним Силам України по 23 контрактах, а збитки попередньо становлять більш як 1,5 млрд гривень.

- З 12 січня тим, хто підписав у Львові контракт із військовими частинами Десантно-штурмових військ або морською піхотою, виплачуватимуть 50 тисяч гривень одноразової допомоги – Андрій Садовий, мер міста.

- Національний заповідник «Софія Київська» 13 січня розпочинає реалізацію нових колекційних купюр «нуль євро» із зображенням визначної пам’ятки архітектури ХІ століття – Золотих воріт – Міністерство культури та інформаційної політики України.

- У Львівській області створили цифрову платформу «Опліч», на якій розміщена інформація про інвестиційні об’єкти у Львівській області, чинні міжнародні та державні програми підтримки як для місцевого та релокованого бізнесу, так і осіб з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) – Укрінформ.

- Заступнику керівника КП «Київський метрополітен» оголосили підозру у службовій недбалості, що спричинила 13,1 млн грн збитків під час закупівлі вагонів – пресслужба Київської міської прокуратури.

***

- За тиждень кількість вагонів із зерновими вантажами, що прямують до портів Одеської області, зросла на 365 одиниць. Середньодобовий показник вивантаження у портах Одеської області становить 1155 вагонів на добу, що на 102 одиниці більше, ніж тиждень тому – Rail.insider.

- У 2024 році прогнозується зростання ВВП на 4,6%. Інвестиції у 2024 році порівняно із 2023 роком зростуть на 29,6%, що сформує найбільший позитивний внесок серед компонентів у зростання ВВП – Мінекономіки.

- Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня до 12 січня 2024 року) експортувала 20,239 млн т зернових та зернобобових культур – Мінагрополітики.

- У 2023 році в Україну імпортували товарів на 63,5 мільярда доларів та експортували – на суму 36 мільярдів доларів – пресслужба Державної митної служби.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Державний департамент США запроваджує санкції проти трьох російських організацій та однієї фізичної особи, причетних до передачі та випробувань балістичних ракет Корейської Народно-Демократичної Республіки (КНДР) для їх використання Росією проти України – сайт Державного департаменту.

- 14 січня 2024 року в Давосі Швейцарія та Україна проведуть четверту зустріч радників з національної безпеки (РНБ) в рамках «Української формули миру». Понад 80 делегацій візьмуть участь у засіданні РНБ в Давосі цієї неділі – МЗС Швейцарії.

- Українська сторона надала американським партнерам безпрецедентний доступ – повну інформацію для обліку та інвентаризації озброєнь, переданих нашій країні як військова допомога – Патрік Райдер, речник Пентагону.

- Коаліція з розмінування на чолі з Литвою на підтримку України зустрілася у четвер у Вільнюсі, щоб обговорити потреби Києва та можливий внесок партнерів – міноборони Литви. У зустрічі взяли участь представники Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил України, а також представники 19 країн-партнерів, до яких по відеозв'язку приєдналися представники шести інших країн.

- Європейська комісія готова піти на поступки Угорщині у деяких питаннях, щоб подолати її вето на пакет підтримки для України у розмірі 50 млрд євро – Financial Times.

Атака в Ємені

  • Сполучені Штати Америки та їхні союзники завдали понад 60 ударів по 16 цілях хуситів у Ємені, використавши понад 100 високоточних боєприпасів різних типів – командування Військово-повітряних сил США.
  • Військово-повітряні сили Великої Британії спільно зі США за підтримки Нідерландів, Канади та Бахрейну завдали точкових ударів по військових об'єктах, що використовуються терористами-хуситами в Ємені – Ріші Сунак, глава британського уряду.
  • Президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати разом з Великою Британією і за підтримки інших союзників та партнерів завдали ударів по базах хуситів у Ємені і пообіцяв продовжити удари по хуситах «у разі потреби» – заява Білого дому.
  • Удари військових США і Великої Британії по підтримуваних Іраном силах хуситів у Ємені були оборонними і мали на меті зберегти свободу судноплавства на одному з найважливіших водних шляхів у світі – речник НАТО.
  • Уряди Австралії, Бахрейну, Канади, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Південної Кореї, Великої Британії, США та Канади без вагань захищатимуть життя людей і вільний потік торгівлі на одному з найважливіших водних шляхів світу – спільна заява цих країн.
  • Військовий речник хуситів Єхія Саріа заявив, що внаслідок ударів США та Великої Британії по Ємену загинули п’ять людей, ще шість зазнали поранень – Associated Press.
  • У МЗС Китаю заявили, що стурбовані ескалацією напруженості у Червоному морі та закликали до стриманості після спільних військових ударів США та Великої Британії по об'єктах хуситів у Ємені – CNN.
  • Росія запросила скликання Радбезу ООН через удари США, Британії та союзників по базах хуситів у Ємені – The Moscow Times.
  • Офіційний представник МЗС Ірану Нассер Канаані назвав напади з боку США та Британії навмисною дією, явним порушенням суверенітету та територіальної цілісності Ємену, також порушенням міжнародних законів і правил – IRNA.

***

- КНДР заявила про безпідставність звинувачень про використання Росією північнокорейських ракет у війні проти України – Кіма Сона, посол Північної Кореї в ООН.  Представник Пхеньяна у відповідь на засудження країнами світу незаконної військової співпраці між КНДР і РФ традиційно критикував Сполучені Штати, хвалив Росію і виправдовував відносини його країни з Москвою.

ВОРОГ

- Росія розробляє судовий позов, щоб зірвати будь-які спроби США або ЄС конфіскувати частину заморожених активів Центробанку на 300 млрд доларів на користь України – Bloomberg.

- ФСБ РФ заявило, що співробітник одного з підприємств Пензенської області, розташованого в центрі європейської частини Росії, був затриманий за співпрацю з польськими спецслужбами – росЗМІ. В МЗС Польщі назвали фейковими новинами заяви ФСБ про затримання співробітника стратегічного підприємства, який нібито передавав інформацію польським спецслужбам.

- Медведєв розлютився через візит прем′єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака до Києва та почав погрожувати оголошенням війни, якщо британці розмістять в Україні військовий контингент – росЗМІ.

- Росія з кінця літа 2023 року збільшує кількість вироблених боєприпасів, якщо порівнювати з попередніми роками, проте їхня якість падає – Кирило Буданов, голова ГУР.

- Двостороння торгівля Китаю з Росією у 2023 році досягла рекордної позначки у 240 мільярдів доларів, збільшившись на 26,3% порівняно з роком раніше – дані Головного митного управління КНР.

- МВС Росії оголосило в розшук колишнього віцепрезидента Газпромбанку Ігоря Волобуєва, який у 2022 році виїхав в Україну та пішов у добровольчий підрозділ – Медіазона.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-