Чехія на саміті ЄС звернеться за підтримкою через вибухи у Врбетіце

Чехія на саміті ЄС звернеться за підтримкою через вибухи у Врбетіце

Укрінформ
Чехія збирається на позачерговому саміті ЄС звернутися до лідерів блоку за підтримкою у зв’язку з вибухами на складах боєприпасів у Врбетіце, в яких Прага звинувачує Росію.

Про це йдеться в статті міністра закордонних справ Чеської Республіки Якуба Кулганека «Гарячий квітень чеської дипломатії», оприлюдненій 10 травня на сайті МЗС, передає Укрінформ.

Кулганек нагадує, що нещодавно Прага оголосила про обмеження кількості співробітників російського посольства в Празі до рівня складу чеського посольства в Москві. Понад 80 співробітників посольства РФ будуть змушені повернутися до Росії. «Навіть ветерани чеської дипломатії не пам’ятають аналогічного випадку чи такої бурхливої ​​реакції», - зауважує міністр.

Він визнає, що на адресу очолюваного ним відомства лунає критика, що робиться мало та з запізненням, отже інші держави не підтримують Чехію та не квапляться висилати російських дипломатів, оскільки МЗС ніби не домовлялося про це. Кулганек не згоден з такою критикою та нагадує про основні етапи подій, які розгорталися з 18 квітня. Зокрема, в.о. міністра закордонних справ Як Гамачек особисто попросив усіх колег в Європейському Союзі про підтримку, солідарність та готовність до подальших кроків, включаючи «депортацію солідарності» через 38 годин після нашого першого кроку та через 13 годин після реакції Росії. Усі держави та зовнішньополітична служба ЄС пообіцяли підтримку. Посли Чехії почали звертатися до своїх партнерів у країнах ЄС та НАТО та просити їх підтримки через півтори доби після оголошення про видворення 18 агентів російських спецслужб, які працювали в російському посольстві в Празі. Сам Кулганек відразу після призначення його на посаду провів перемовини з генсеком НАТО.

Європейська зовнішньополітична служба опублікувала заяву, ініційовану нами від імені всіх 27 держав-членів Союзу, в якій засуджує поведінку Росії. «Абсолютно рекордні темпи!» з огляду на те, що 27 держав-членів повинні погодитися з заявою, - стверджує міністр. Невдовзі Прагу підтримало НАТО.

До цього часу Словаччина вислала 3 дипломатів, країни Балтії та Румунія - загалом п’ятьох. «Однак ми не вимірюємо ступінь солідарності залежно від кількості депортованих, усна підтримка чи виклик послів також має вирішальне значення», - підкреслює глава чеського МЗС і зауважує, що деякі країни вислали російських дипломатів з інших причин.

Читайте також: Прага вимагатиме у Москви відшкодування збитків від вибухів на артскладах

МЗС, керівництво уряду десятки інших людей постійно працюють, провели тисячі телефонних дзвінків і зустрічей, відправили тисячі електронних листів і повідомлень. «Чеська дипломатія працювала чудово. Як суверенна держава, ми мусили діяти, і ми добре відреагували. І наша дипломатія зіграла в цьому значну роль», - резюмує очільник МЗС.

«25 травня на нас чекає позачерговий саміт ЄС, де ми попросимо рішучої заяви від усіх на рівні прем'єр-міністрів та президентів. У червні ми пропонуємо продовжити дебати лідерів ЄС щодо відносин (Європейського) Союзу з Росією», - пише Кулганек.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня прем'єр-міністр Чеської Республіки Андрій Бабіш звернувся до лідерів інших європейських держав з проханням вислання принаймні по одному російському дипломату на знак солідарності з Чехією.

Читайте також: Вибухи у Чехії були частиною спецоперації РФ проти України - Bellingcat

Як повідомляв Укрінформ, три тижні тому між Чехією та Росією стався дипломатичний скандал після того, як чеські спецслужби дійшли висновку про причетність агентів російської військової розвідки ГРУ до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце у жовтні та грудні 2014 році. Чехія вислала 18 співробітників російського посольства в Празі, Росія у відповідь вислала 20 співробітників посольства ЧР в Москві. Пізніше обидві сторони прийшли до того, аби привести до кінця травня чисельність працівників своїх диппредставництв до паритету.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-