Чехія закликає союзників вислати офіцерів російських спецслужб

Чехія закликає союзників вислати офіцерів російських спецслужб

Укрінформ
Чеська Республіка звернеться до країн-членів ЄС і НАТО з проханням про колективну реакцію, яка передбачає вислання російських дипломатів, про яких відомо, що вони є співробітниками спецслужб.

Про це заявив віцепрем’єр, міністр внутрішніх справ і в.о. закордонних справ ЧР Ян Гамачек на брифінгу, передає Укрінформ.

«Просимо наших союзників про солідарність і закликаємо до спільної позиції ЄС», - сказав Гамачек. За його словами, Прага потребує колективних дій, як це було після отруєння Скрипалів у Великій Британії.

Політик зазначив, що Росія вжила кроків, які означають «паралізацію» посольства ЧР у Москві, коли диппредставництво або взагалі не може функціонувати, або функціонувати у дуже обмеженому режимі. Чеська сторона проситиме посольства країн-партнерів в наданні допомоги чеським громадянам у разі потреби.

Читайте також: Чехія не розглядає вибухи на складах як акт державного тероризму - Бабіш

Також офіційна Прага залишає за собою право запровадити подальші заходи. «Ми будемо змушені реагувати і діяти за визначеними нормами», - попередив Гамачек. У середу він викликає посла РФ у ЧР, якому буде передано ноту протесту. До того часу він відмовився говорити про можливість обмежить кількість російських дипломатів рівнем посольства Чехії в Москві (наразі в посольстві залишилося близько 5 працівників з дипломатичним статусом).

Прем’єр Андрій Бабіш зазначив, що в ситуації, коли спецслужби країни довели, що офіцери російських спецслужб були причетні до вибухів на складах амуніції, що призвело до загибелі 2 людей та величезних матеріальних втрат, Чехія «як суверенна держава мала реагувати».

Читайте також: Члени Вишеградської групи підтримали Чехію в конфлікті з РФ

Як повідомлялось, 17 квітня уряд ЧР оголосив про рішення видворити протягом 48 годин 18 працівників посольства РФ, які, за даними чеської сторони, є офіцерами російських спецслужб. Вони залишили територію Чехії в другій половині дня 19 квітня. Москва у відповідь вислала 20 співробітників посольства ЧР у РФ, серед яких 16 дипломатів, у тому числі заступник посла.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-